1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Anemia la caini

data: 28.05.2013   |   vizualizari: 11599 vizualizari

Anemie cainiAnemia la caini este o afectiune severa, chiar fatala daca nu este tratata la timp. Pierderea masiva de sange sau anumite dereglari ale organismului in productia de celule rosii sunt principalele cauze ale anemiei la caini. Descopera mai jos mai multe detalii despre aceasta boala!

Ce este anemia

Anemia este definita ca o deficienta a celulelor rosii (eritrocite) din sistemul circulator. Cainii adulti sunt anemici atunci cand concentratia celulelor rosii din sange este mai mica de 37% din volum. Nivelul normal de celulele rosii din organismul unui caine este situat intre 39 si 60%.

Celulele rosii sunt produse de maduva osoasa si au o durata de viata de 110 – 120 de zile. Celulele rosii vechi sunt captate de splina si apoi indepartate din sistemul circulator. Fierul pe care aceste celule il contin este reciclat pentru a produce noi eritrocite.

Principala sarcina a celulelor rosii este sa transporte oxigenul in organismul cainelui. In aceste conditii, simptomele anemiei sunt cauzate de insuficienta oxigenului in organe si muschi. Printre semnele anemiei la caini se numara scaderea apetitului alimentar, letargia si slabiciunea fizica.

Membranele mucoase ale gingiilor si limbii capata o culoare roz pal sau alba. La cainii care sufera de anemie severa, pulsul si rata respiratorie sunt rapide si pot fi auzite si anumite murmure produse de inima.

Anemia la caini poate fi cauzata de pierderea de sange, hemoliza (distrugerea globulelor rosii) sau productia deficitara de celule rosii.

Anemia cauzata de pierderea de sange

La cainii maturi, cea mai comuna cauza a pierderii de sange sunt traumele, sangerarile gastrointestinale asociate cu ulcere stomacale si duodenale. De asemenea, infestarea cu paraziti poate duce la pierderea de sange. Pierderea cronica de sange poate aparea si la nivelul sistemului urinar.

Tratamentul pentru acest tip de anemie trebuie directionat catre cauza acestei probleme medicale. Sangerarile gastrointestinale pot fi detectate prin verificarea scaunelor cainelui.

Anemia hemolitica

Hemoliza reprezinta accelerarea procesului normal de producere si metabolizare a celulelor rosii. In procesul de metabolizare, celulele rosii produc hemoglobina. In cazurile grave de hemoliza, produsele rezultate in urma metabolizarii celulelor rosii se acumuleaza in organism.

In astfel de situatii, cainele se poate confrunta cu icter, va avea un puls rapid si va fi foarte slabit. In plus, splina, ficatul si nodulii limfatici se pot mari.

Printre cauzele hemolizei se numara infectiile sau reactiile organismului cainelui la anumite medicamente. In plus, o serie de bacterii produc toxine care distrug celulele rosii, astfel ca hemoliza este foarte des intalnita la cainii care sufera de infectii severe.

Anemia cauzata de dereglarile sistemului imunitar

Acest tip de anemie este cel mai des intalnit in randul cainilor maturi. Distrugerea celulelor rosii este cauzata de anticorpii care ataca antigenii prezenti la suprafata celulelor. Apoi, celulele rosii slabite sunt captate in splina, unde sunt distruse.

Cainii din rasele Poodle, Setter Irlandez sau Cocker Spaniel sunt mai predispusi la acest tip de anemie. Cainii afectati au in general varste cuprinse intre 2 si 8 ani.

Tratamentul pentru acest tip de anemie necesita prevenirea distrugerii celulelor rosii, cu ajutorul unor medicamente de tipul corticosteroizilor si imunosupresantelor. Cazurile grave de anemie sunt corectate cu ajutorul transfuziilor de sange. De asemenea, in astfel de cazuri splina poate fi indepartata chirugical.

Raspunsul la tratament depinde in mare masura de severitatea bolii, dar si de alte afectiuni de care cainele poate suferi.

Anemia la caini este o afectiune severa, care necesita tratament imediat. Cazurile grave, chiar tratate, au o rata de mortalitate de aproape 40%.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra