Bronsita la pisici este o afectiune serioasa, care poate pune in pericol viata animalului. Din fericire, cu ajutorul tratamentului, boala se vindeca in decurs de 7-14 zile. Este insa foarte important ca pisica sa fie dusa la medicul veterinar inca de la primele semne de boala.
Ce este bronsita la pisici?
Bronsita la pisici, cunoscuta si sub numele de iritatie traheobronhiala, este o afectiune care implica inflamarea cailor respiratorii si traheei pisicii. Aceasta boala duce la tuse cronica, care poate fi atribuita mai multor afectiuni: cancer, pneumonia sau probleme cardiace.
Cauza exacta a bronsitei la pisici este adesea necunoscuta, iar boala progreseaza lent, din cauza inflamatiilor cailor respiratorii. In cazuri grave, pisica se poate confrunta cu dificultati majore de respiratie si rezistenta la tratamentul aplicat.
Bronsita este o afectiune des intalnita in randul pisicilor, insa din pacate simptomele acestei boli sunt asemanatoare cu ale altor afectiuni respiratorii. Pentru a depista cat mai rapid bronsita, persoanele care detin pisici trebuie sa fie atente la suntele pe care felinele le scot in timpul respiratie. Orice sunet anormal, poate fi un semn de boala, astfel ca pisica trebuie transportata la medicul veterinar.
Cauzele bronsitei la pisici
Bronsita la pisici este rezultatul iritatiilor si inflamatiilor cailor respiratorii ale unei pisici. Adesea, bronsita apare spotan si este in mod frecvent cauzata de organisme infectioase: virusuri, bacterii sau paraziti pulmonari. De asemenea, si parazitii interni pot duce la bronsita.
Pisicile care traiesc in locuinte in care stapanii fumeaza pot dezvolta bronsita cronica, ca urmare a expunerii la fumul de tigara. In plus, si pisicile care sufera de astm pot dezvolta bronsita cronica.
In mod normal, bronsita afecteaza caile respiratorii ale pisicii, insa in cazuri severe poate interveni si asupra sistemului cardiovascular si sistemului nervos.
Simptomele bronsitei la pisici
Pisicile cu bronsita nu se simtbine si tusesc, ceea ce este anormal, chiar si pentru pisicile care sufera de afectiuni respiratorii. Totusi, tusea este principalul simptom al bronsitei. De obicei, pisicile care sufera de bronsita au o tuse seaca, care adesea este confundata cu incercarile de a elimina ghemotoacele de par.
Tusea devine insa umeda si productiva, iar in cazuri grave, episoadele severe de tuse sunt insotite de voma si stranut.
Alte simptome ale bronsitei la pisici:
Rase de pisici predispuse la bronsita
Bronsita este o boala intalnita la toate rasele de pisici, totusi, siamezele sunt mult mai predispuse la aceasta afectiune. De asemenea, bronsita este mai frecventa in randul femelelor.
Tratamentul pentru bronsita la pisici
De obicei, pisicile nu tusesc, insa atunci cand prezinta acest simptom trebuie transportate de urgenta la medicul veterinar. Problemele respiratorii trebuie evaluate cat mai repede de catre un specialist, deoarece pot pune in pericol viata pisicii.
Pisicile bolnave de bronsita trebuie sa traiasca intr-un mediu cat mai linistit si curata, sa aiba la dispozitie hrana de calitate si apa proaspata. De obicei, pentru bronsita sunt administrate antibiotice, care sunt extrem de eficiente. Tot pentru tratarea bronsitei se administreaza si medicamente aniinflamatorii, antiparazitice si antialergice.
Cu tratament adecvat, bronsita la pisici se vindeca in decurs de 7-14 zile.
Categorie: Lumea animalelor
1 comentariu