1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Bronsita la pisici

data: 23.08.2013   |   vizualizari: 18238 vizualizari

Bronsita pisiciBronsita la pisici este o afectiune serioasa, care poate pune in pericol viata animalului. Din fericire, cu ajutorul tratamentului, boala se vindeca in decurs de 7-14 zile. Este insa foarte important ca pisica sa fie dusa la medicul veterinar inca de la primele semne de boala.

Ce este bronsita la pisici?

Bronsita la pisici, cunoscuta si sub numele de iritatie traheobronhiala, este o afectiune care implica inflamarea cailor respiratorii si traheei pisicii. Aceasta boala duce la tuse cronica, care poate fi atribuita mai multor afectiuni: cancer, pneumonia sau probleme cardiace.

Cauza exacta a bronsitei la pisici este adesea necunoscuta, iar boala progreseaza lent, din cauza inflamatiilor cailor respiratorii. In cazuri grave, pisica se poate confrunta cu dificultati majore de respiratie si rezistenta la tratamentul aplicat.

Bronsita este o afectiune des intalnita in randul pisicilor, insa din pacate simptomele acestei boli sunt asemanatoare cu ale altor afectiuni respiratorii. Pentru a depista cat mai rapid bronsita, persoanele care detin pisici trebuie sa fie atente la suntele pe care felinele le scot in timpul respiratie. Orice sunet anormal, poate fi un semn de boala, astfel ca pisica trebuie transportata la medicul veterinar.

Cauzele bronsitei la pisici

Bronsita la pisici este rezultatul iritatiilor si inflamatiilor cailor respiratorii ale unei pisici. Adesea, bronsita apare spotan si este in mod frecvent cauzata de organisme infectioase: virusuri, bacterii sau paraziti pulmonari. De asemenea, si parazitii interni pot duce la bronsita.

Pisicile care traiesc in locuinte in care stapanii fumeaza pot dezvolta bronsita cronica, ca urmare a expunerii la fumul de tigara. In plus, si pisicile care sufera de astm pot dezvolta bronsita cronica.

In mod normal, bronsita afecteaza caile respiratorii ale pisicii, insa in cazuri severe poate interveni si asupra sistemului cardiovascular si sistemului nervos.

Simptomele bronsitei la pisici

Pisicile cu bronsita nu se simtbine si tusesc, ceea ce este anormal, chiar si pentru pisicile care sufera de afectiuni respiratorii. Totusi, tusea este principalul simptom al bronsitei. De obicei, pisicile care sufera de bronsita au o tuse seaca, care adesea este confundata cu incercarile de a elimina ghemotoacele de par.

Tusea devine insa umeda si productiva, iar in cazuri grave, episoadele severe de tuse sunt insotite de voma si stranut.

Alte simptome ale bronsitei la pisici:

 • salivatie in exces
 • letargie
 • stranut
 • nivel scazut de activitate fizica
 • secretii nazale
 • scaderea apetitului alimentar
 • scaderea in greutate
 • febra
 • seretii oculare
 • intoleranta la miscare.

 

Rase de pisici predispuse la bronsita

Bronsita este o boala intalnita la toate rasele de pisici, totusi, siamezele sunt mult mai predispuse la aceasta afectiune. De asemenea, bronsita este mai frecventa in randul femelelor.

Tratamentul pentru bronsita la pisici

De obicei, pisicile nu tusesc, insa atunci cand prezinta acest simptom trebuie transportate de urgenta la medicul veterinar. Problemele respiratorii trebuie evaluate cat mai repede de catre un specialist, deoarece pot pune in pericol viata pisicii.

Pisicile bolnave de bronsita trebuie sa traiasca intr-un mediu cat mai linistit si curata, sa aiba la dispozitie hrana de calitate si apa proaspata. De obicei, pentru bronsita sunt administrate antibiotice, care sunt extrem de eficiente. Tot pentru tratarea bronsitei se administreaza si medicamente aniinflamatorii, antiparazitice si antialergice.

Cu tratament adecvat, bronsita la pisici se vindeca in decurs de 7-14 zile.  

Comentarii:

1 comentariu

Gravatar
Jessica Franculescu    |   06.03.2015
Am o pisica siameza cu par lung si de la cateva luni a inceput sa tușească, la început mai rar, ulterior la 2,3 zile tusea dar foarte puțin si am crezut ca nu i nk . Pana intr o zi cand am dus o de urgenta la veterinar, cu diagnostic de edem pulmonar.Am dus o in ultimul stadiu, dupa 2 zile de tratament, radiografii si analize medicul mi a spus ca a suferit o intoxicație cu o subst care a provocat acel edem, numai ca pisica in continuare nu se simte bine si tuseste in fiecare zi. Sunt disperata, ce i de facut in continuare nu stiu ce are? Va rog sa mi dati un răspuns

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra