1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Caliciviroza felina

data: 02.07.2013   |   vizualizari: 13447 vizualizari

Calicivirus pisicaCaliciviroza felina este o afectiune severa, care se transmite usor de la o pisica la alta. Vaccinarea este principala masura de prevenire a acestei infectii, iar igiena riguroasa este esentiala. Descopera mai jos tot ce trebuie sa stii despre caliciviroza felina.

Ce este caliciviroza felina

Calicivirusul felin este un virus care infecteaza pisicile domestice si cauzeaza o serie de simptome asemanatoare cu raceala. Exista mai multe radacini de calicivirus, care variaza in severitate. Acest virus este capabil sa se schimbe in timp, la fel ca si virusul de raceala la oameni. Din aceasta cauza, pisicile care se recupereaza in urma acestui virus sau care sunt vaccinate pot avea in continuare simptome usoare daca sunt reinfectate cu o noua radacina.

Cum se transmite caliciviroza felina

Calicivirusul poate patrunde in organismul pisicii prin intemediul ochilor, nasului si gurii. Acest lucru se intampla prin contact direct cu o pisica infectata sau prin intermediul unui mediu contaminat. Posibile surse de contaminare sunt podelele, paturile, bolurile de apa si mancare, litierele si chiar mainile oamenilor care au atins pisicile infectate.

Calicivirusul poate supravietui pana la o saptamana pe obiectele sau zonele cu care pisica infectata a intrat in contact.

Simptomele calicivirusului felin

Deoarece exista diferite radacini de virus, exista si diferite simptome! Totusi, printre cele mai comune semne ale calicivirozei se numara febra, ulcerele bucale, stranutul si conjunctivita. Pisicile infectate pot fi depresive, letargice si pot prezenta si secretii nazale si oculare.

In cazurile in care exista ulcere bucale, pisica se confrunta si cu salivatie intensa si uscarea gurii. De asemenea, pisicile infectate isi pierd pofta de mancare, au probleme respiratorii si dentare.

Tratamentul calicivirusului felin

In prezent nu exista niciun tratament antiviral specific pentru calicivirusul felin. In general, tratamentul este simptomatic si bazat in special pe intarirea sistemului imunitar al pisicii. Tratamentul poate include antibiotice, medicamente decongestionante si antiinflamatorii.

Atunci cand pisica nu se poate hrani, este nevoie si de administarea de fluide. In unele cazuri se folosesc si medicamente pe baza de interferon. Interferonii sunt proteine produse de organism ca raspuns la infectiile virale.

Pisicile pot deveni purtatoare ale calicivirusului?

Dupa infectare, majoritatea pisicilor transmit acest virus prin intermediul secretiilor ochilor, nasului si gurii, pentru o perioada de cel putin 30 de zile. Dupa aceasta perioada, foarte multe pisici vor elimina virusul complet. Totusi, o pisica poate fi purtatoare a virusului chiar si atunci cand semnele clinice sunt bune. Va continua sa transmita virusul si va fi o sursa de infectie pentru alte pisici!

Mai putin de 50% dintre pisici pastreaza virusul timp de 75 de zile. IIn unele cazuri, pisicile care s-au recuperat complet se pot reinfecta cu virusul, pe care il pot purta din nou. Din aceasta cauza, calicivirusul este foarte greu de distrus in randul unui grup de pisici.

Prevenirea calicivirozei feline

Cea mai importanta masura pentru prevenirea calivirozei feline este vaccinarea pisicii! Vaccinarea impotriva calicivirozei este bine sa inceapa atunci cand pisica implineste varsta de 9 saptamani. Toate pisicile trebuie vaccinate anual impotriva calicivirusului!

De asemenea, pisica este bine sa traiasca intr-un mediu linistit si curat si sa nu intre in contact cu alte pisici. Bolurile de apa si mancare ale pisicii este bine sa fie curate si tinute intr-un spatiu sigur, unde alte pisici nu au acces.

Inainte de pune mana pe pisica, stapanii trebuie sa se spele bine pe maini, in special daca vin de afara. Atunci cand in casa este adusa o pisica noua, stapanii trebuie sa-i verifice starea de sanatate.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra