Capusele sunt paraziti externi care se hranesc cu sangele animalelor gazda. Prefera animalele in a caror blana se pot adaposti. Cainii sunt astfel unele dintre cele mai expuse animale la infestarea cu capuse, deoarece petrec foarte mult timp in aer liber. Descopera mai jos si alte detalii interesante despre capuse si boala periculoasa pe care o pot transmite cainilor!
Capusele sunt foarte active in sezonul cald, din primavara pana in toamna si traiesc in tufisuri si ierburi inalte, de unde se ataseaza rapid de cainii care sunt scosi la plimbare. Acesti paraziti prefera sa se pozitioneze in apropierea capului, gatului, picioarelor si urechilor. In cazuri severe de infestare, capusele pot fi gasite de-a lungul intregului corp al cainelui.
Capusele sunt paraziti vizibili cu ochiul liber. In lunile calde ale anului este indicat sa verifici regulat cainele si sa vezi daca este sau nu infestat cu acesti paraziti. Daca gasesti o capusa, este foarte important sa ai grija cum o indepartezi. Orice contact cu sangele capusei poate transmite infectia de la caine la om!
Trateaza zona respectiva cu alcool sanitar si scoate capusa cu ajutorul unei pensete. Ai grija saa indepartezi si capul si alte parti ale corpului capusei. Deoarece infectia se dezvolta rapid, este nevoie doar de cateva ore pentru ca boala sa fie transmisa de la capusa la caine. Este astfel foarte important sa mergi cu cainele la medicul veterinar cat mai repede posibil.
Capusele sunt paraziti care se intalnesc in toata lumea. Totusi, cainii care traiesc in climate mai calde sau cu multe paduri sunt mult mai predispusi la infestarea cu capuse.
Printre complicatiile cu care se poate confrunta un caine infectat se numara:
Capusele pot transmite de asemenea o serie de boli severe, ca de exemplu boala Lyme sau borelioza, ehrlichioza sau febra canina. Toate aceste afectiuni sunt extrem de periculoase si chiar fatale fara tratament imediat!
Daca cainele tau a fost muscat de o capusa este foarte important sa o indepartezi cat mai repede posibil si apoi sa mergi imediat la medicul veterinar, care te va ajuta sa stopezi infectarea.
Boala Lyme este o infectie bacteriana care afecteaza oamenii, cainii, pisicile si alte mamifere. Este transmisa in special de capuse, care adesea se hranesc cu sangele rozatoarelor. Mai apoi, capusele se ataseaza de un caine sau un om si poate transmite bacteria care cauzeaza boala Lyme. Printre semnele care anunta aceasta afectiune se numara depresia, inflamarea nodulilor limfatici, scaderea apetitului alimentar si febra. De asemenea, alte simptome grave sunt si durerile si inflamatiile articulare. In cazuri grave, rinichii pot fi afectati foarte serios.
Daca descoperi ca animalul tau a fost muscat de o capusa, este esential sa mergi de urgenta la medicul veterinar. Acesta va realiza o serie de teste de sange si va supune cainele si la cateva radiografii. De asemenea, medicul veterinar iti va oferi si cel mai bun tratament pentru cainele tau.
Boala Lyme la caini este insa cel mai eficient tratata cu ajutorul antibioticelor. Cu tratament prompt, starea de sanatate a cainelui se va imbunatati in decurs de 48 de ore.
Pe piata exista o serie de produse care ajuta la distrugerea parazitilor, astfel ca este foarte bine sa le folosesti atunci cand iesi cu cainele la plimbare, in special daca locuiesti intr-o zona cu risc crescut de aparitie a capuselor.
Categorie: Lumea animalelor
0 comentarii
Nici un comentariu