1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Deficienta de iod la papagali

data: 03.04.2013   |   vizualizari: 15013 vizualizari

PapagalIodul este unul dintre cele mai importante minerale care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia papagalilor. Deficienta de iod cauzeaza o serie de probleme de sanatate papagalului si chiar duce la decesul acestuia. Iata mai jos informatii utile despre deficienta de iod la papagali si metode eficiente prin care sa o previi!

Ce este deficienta de iod la papagali

Atunci cand papagalul nu are o alimentatie corespunzatoare, poate suferi de anumite deficiente nutritionale. Una dintre cele mai frecvente astfel de probleme este deficienta de iod, care afecteaza in special glanda tiroida a papagalului.

In lipsa iodului, glanda tiroida se mareste si duce la formarea unei gusi. La papagali, glanda tiroida este localizata in gat si este una dintre cele mai importante glande ale organismului, care ajuta la mentinerea si functionarea corecta a organelor interne.

De altfel, glanda tiroida contribuie la numeroase procese metabolice si regleaza cresterea, digestia, temperatura corpului si ritmul cardiac al papagalilor. De asemenea, stimuleaza si functionarea corecta a sitemului reproducator si a celui nervos.

Care sunt simptomele deficientei de iod la papagali

Pasarile care sufera de deficienta de iod vor dezvolta un nodul la nivelul gatului, cauzat de marirea glandei tiroide. Papagalul va intampina si dificultati de respirare, care se caracterizeaza prin tacanit si harait. De asemenea, papagalii vor avea probleme si in a ingera hrana obisnuita si vor deveni foarte sensibili la stres.

Foarte multi papagali sensibili la stres vor dezvolta si anumite probleme comportamentale. Un alt simptom care insoteste deficienta de iod este si letargia, care se manifesta la foarte multe pasari. In cazuri foarte grave, poate aparea si decesul, ca o consecinta a maririi in exces a glandei tiroide, care sufoca practic pasarea.

De asemenea, poate fi afectat si sistemul circulator, ceea ce duce la alte complicatii severe, care pot cauza decesul.

Care sunt modalitatile de tratament si prevenire a deficientei de iod la papagali

Cea mai eficienta modalitate prin care poate fi tratata deficienta de iod este diversificarea alimentatiei papagalilor. Astfel, persoanele care detin papagali este bine sa le ofere o varietate cat mai mare de seminte, care sunt bogate in iod. De asemenea, pe piata sunt disponibile si suplimentele cu iod, care sunt esentiale pentru sanatatea papagalilor.

De obicei, este recomandat ca persoanele care detin papagali sa le ofere si iod direct pe semintele consumate sau in apa. Astfel, o picatura de iod la 250 ml de apa este suficienta pentru a proteja organismul papagalului.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra