1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Giardia la caini

data: 24.07.2013   |   vizualizari: 13020 vizualizari

GiardiaGiardia este o infectie intestinala severa, care afecteaza toate animalele, inclusiv cainii si pisicile. Se raspandeste rapid, de la un animal bolnav la unul sanatos. Astfel, pentru prevenirea acestei infectii severe, vaccinarea este recomandata, in special cainilor care traiesc alaturi de alte animale sau au un sistem imunitar nedezvoltat.

Ce este giardia

Giardioza este o infectie extrem de comuna cauzata de un parazit intestinal, giardia, care afecteaza sistemul digestiv atat al oamenilor, cat si al animalelor, inclusiv al cainilor si pisicilor din lumea intreaga.

Cainii se infecteaza prin ingestia de chisturi cu giardia! Daca animalul prezinta simptome precum diaree, oboseala si pierdere in greutate, este foarte posibil ca giardia sa fie responsabila pentru starea precara de sanatate a cainelui.

Aceste simptome sunt insa tipice pentru o serie de alte afectiuni, insa daca animalul a intrat in contact cu apa murdara sau cu alti caini bolnavi, infectia se raspandeste rapid.

Giardia este un protozoar, adica un organism foarte mic, unicelular, o forma de viata parazitara, care poate cauza boli foarte serioase. Unii caini pot fi purtatori fara a arata semne de boala, in timp ce altii se imbolnavesc rapid si au nevoie de tratament.

Ca multe alte organisme parazitare, giardia are mai multe etape de dezvoltare. Chisturile de giardia (forme inactive) se gasesc in apele si fecalele contaminate. Odata ingerate de caine, aceste chisturi se desfac si secreta forma activa a parazitului, care patrunde rapid in intestine.

Daca animalul tau este sanatos, parazitul de giardia poate supravietui in tractul digestiv chiar si cativa ani. In schimb, daca cainele are un sistem imunitar nedezvoltat, parazitul continua sa se multiplice si sa cauzeze boala.

Simptomele giardiei la caini

Adesea, cainii care sufera de giardia nu arata niciun fel de semne ale bolii. Daca prezinta simptome ale giardiei, acestea apar de obicei la 7-10 zile de la ingestie. Cainii cei mai predispusi la giardia sunt pui, cainii care sufera de alti paraziti intestinali si cainii care au un sistem imunitar slabit.

Printre cele mai comune simptome ale giardiei se numara:

  • diaree cronica sau acuta;
  • greata;
  • voma;
  • deshidratare;
  • pierdere in greutate;
  • scaune anormale: de culoare deschisa, cu un aspect uleios si miros neplacut.

Parazitii de giardia afecteaza modul in care este absorbita mancarea, astfel ca primele simptome care apar sunt vizibile la nivelul fecalelor. De asemenea, mucusul intestinal poate indica faptul ca intestinul gros este iritat.

Diagnosticarea giardiei la caini

Deoarece diareea este un simptom comun al infectiilor intestinale, medicul veterinar va efectua diverse teste, inclusiv pentru depistarea infectiei cu salmonella si campylobacter. Inspectia microscopica a fecalelor este necesara pentru a depista prezenta parazitilor de giardia.

Tratarea giardiei la caini

Pentru tratarea giardiei cel mai adesea este prescris metronidazolul, un antibiotic puternic. De obicei este administrat timp de 5-7 zile, pentru tratarea eficienta a giardiei. Un alt medicament impotriva parazitilor, recomandat pentru tratarea giardiei, este si fenbendazolul. De obicei, cele doua medicamente sunt administrate impreuna.

De asemenea, giardia la caini este tratata si cu ajutorul terapiilor suplimentare. Deoarece deshidratarea este severa in astfel de cazuri, cainii bolnavi trebuie sa primeasca cantitati importante de apa.

Totusi, aceste medicamente, in special metronidazolul, au efecte secundare severe la unele animale, inclusiv voma, anorexie si toxicitate a ficatului. In plus, aceste medicamente nu pot fi administrate animalelor gestante.

Prevenirea giardiei la caini

Pe piata exista un vaccin care poate fi administrat cainilor pentru a preveni infectia cu giardia. Vaccinul se efectueaza incepand cu varsta de 8 saptamani a cainelui, iar rapelul se face la un interval de 2-4 saptamani. Acest vaccin protejeaza timp de un an, iar revaccinarea anuala este recomandata, in special pentru cainii din adaposturi, pet shop-uri sau din casele in care traiesc mai multe animale.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra