1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Hipertiroidismul la pisici

data: 17.05.2013   |   vizualizari: 11768 vizualizari

Hipertiroidism pisiciHipertiroidismul este o afectiune intalnita la pisicile batrane, insa depistata la timp este vindecabila. Daca suspectezi ca pisica ta sufera de aceasta afectiune, este indicat sa mergi cu ea la medicul veterinar. Vezi mai jos care sunt simptomele si tratamentul pentru hipertiroidism!

Ce este hipertiroidismul la pisici

Glanda tiroida regleaza viteza la care lucreaza metabolismul pisicii tale, prin productia unui hormon, tiroxina sau T4. Acest hormon regleaza si viteza tuturor proceselor organismului. Atunci cand pisica produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni, iar rata metabolica creste foarte mult, animalul sufera de hipertiroidism.

Hipertiroidismul este cea mai frecventa anomalie hormonala la pisici si este mai des intalnita in special la pisicile batrane. Varsta medie la care este diagnosticata aceasta afectiune la pisici este intre 8 si 13 ani. Noua din zece pisici care sufera de hipertiroidism au varsta de peste 10 ani.

Care sunt pisicile predispuse la hipertiroidism

Hipertiroidismul este in general o afectiune caracteristica pisicilor batrane. Poate aparea si la o varsta mai frageda, insa acest fenomen este foarte rar. De asemenea, aceasta afectiune este mai des intalnita la femele decat la masculi.

Ce trebuie sa stii despre glanda tiroida a pisicilor

Pisica are doua glande tiroide distincte, situate de-a lungul traheei. La oameni, tiroida este o singura glanda, cu doi lobi, in partea stanga si in partea dreapta.

Aceasta glanda este responsabila pentru reglarea vitezei tuturor reactiilor chimice care apar in organismul pisicii. Tiroida produce si hormoni care sunt trimisi catre fiecare celula a organismului prin intermediul sangelui. Cu cat glanda tiroida produce mai multi hormoni, cu atat rata metabolica a pisicii este mai ridicata si se ard mai multe calorii.

Care sunt simptomele hipertiroidismului la pisici

Atunci cand glandele tiroidiene ale pisicii tale produc o cantitate mare de hormoni, toate organele pisicii sunt afectate. Rinichii, ficatul, muschii, inima, sistemul nervos si digestiv lucreaza la cote ridicate! Acest fenomen duce la o serie de schimbari fizice pe care le poti detecta la pisica ta.

Semnele hipertiroidismului la pisici apar foarte incet, insa odata cu trecerea in timp si netratate, simptomele devin din ce in ce mai severe.

Pierderea in greutate. Cel mai des intalnit simptom al hipertiroidismului la pisici este scaderea in greutate. Totusi, chiar daca pisicile bolnave slabesc, apetitul lor alimentar este normal sau chiar in crestere. Acest lucru se intampla deoarece rata metabolica a pisicii este foarte ridicata.

Apetit alimentar crescut. Majoritatea pisicilor care sufera de hipertiroidism mananca mai mult pentru a face fata nevoilor calorice ale orgasnimului care lucreaza la cote maxime. Totusi, atunci cand boala se agraveazaa foarte tare, pisicile isi pierd apetitul si nu vor sa mai manance deloc.

Agitatie. Pisicile care sufera de hipertiroidism sunt extrem de active, ca si cum ar consuma stimulente. Sunt hiperactive si adesea devin foarte mofturoase si chiar agresive. In plus, unele pisici au si probleme de somn.

Blana neingrijita. Foarte multe pisici cu hipertiroidism au blana neingrijita deoarece de cele mai multe ori nu mai au grija de ea. In plus, nu isi lasa nici stapanii sa le ingrijeasca.

Ritm cardiac accelerat. Este foarte des intalnit ca pisicile bolnave de hipertiroidism sa aiba ritm cardiac accelerat. In mod normal, ritmul cardiac al unei pisici relaxate si sanatoase este de 140 – 200 de batai pe minut. Atunci cand sufera de hipertiroidism ritmul cardiac este mult mai mare.

Consum marit de apa. Din cauza nivelului crescut de hormoni tiroidieni pisica se confrunta cu sete excesiva, ceea ce duce si la urinari mai frecvente.

Voma. Productia mare de hormoni tiroidieni face ca toate procesele metabolice sa se schimbe, in special functiile sistemului digestiv. Astfel, adesea pisicile cu hipertiroidism se confrunta si cu voma.

Diaree. Nivelul mare de hormoni tiroidieni din sistemul pisicii face ca intestinele sa fie mult mai active. Din aceasta cauza, foarte multe pisici bolnave sufera si de diaree.

De asemenea, printre simptomele hipertiroidismului se numara si dificultatile de respiratie, pierderea in exces a blanii, febra si slabiciune fizica, in special in formele grave ale bolii.

Care este tratamentul hipertiroidismului la pisici

Administrarea orala de medicamente. Hipertiroidismul la pisici se trateaza cu ajutorul unor medicamente speciale care au rezultate foarte bune. Din nefericire, 15-20% dintre pisici au si efecte secundare in urma acestor tratamente. Medicamentele pentru hipertiroidism sunt prescrise exclusiv de medicul veterinar. Sub nicio forma nu administra pisicii tale medicamente pentru oameni, deoarece pot fi fatale!

Indepartarea chirugicala a glandei tiroide. Hipertiroidismul este cauzat de obicei de o tumoare beninga, care afecteaza uneori ambele glande tiroide. Din fericire, aceste tumori sunt usor de indepartat, iar pisicile se recupereaza foarte bine.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra