Ai observat vreodata cum cainele tau se tavaleste prin nisip, isi linge si isi musca blana? Acestea sunt metodele prin care animalul isi pastreaza blana curata. Totusi, uneori are nevoie de ajutor suplimentar din partea stapanilor! Iata mai jos tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea cainelui!
Momentele in care ingrijesti cainele trebuie sa fie distractive, asa ca este bine sa planifici sesiunile de ingrijire si curatare ale cainelui atunci cand animalul este relaxat. Pana cand cainele tau se obisnuieste sa fie spalat si ingrijit, aceste momente este bine sa fie scurte, de 5-10 minute. Treptat, mareste timpul alocat ingrijirii cainelui tau, pana cand aceste momente fac parte din rutina zilnica sau saptamanala a animalului tau de companie.
De asemenea, este foarte important sa ajuti cainele sa se simta confortabil atunci cand il speli si ingrijesti prin mangaierea lui zilnica. Este bine sa ii atingi zilnic si zonele mai sensibile, ca de exemplu urechile, coada, stomacul, spatele si picioarele.
Perierea regulata si constanta a cainelui cu o perie sau un pieptene il va ajuta pe caine sa isi pastreze blana sanatoasa si in forma. In acelasi timp, prin periere, vor fi indepartate praful si mizeriile, iar uleiurile naturale vor fi dispersate pe toata blana, ceea ce ajuta la prevenirea incalcirii. In plus, momentul in care perii cainele este ideal si pentru a verifica daca are purici sau capuse.
Daca cainele tau are blana scurta si fina, este nevoie sa il perii o singura data pe saptamana. Pentru inceput, foloseste o perie din plastic, pentru a indeparta pielea moarta si mizeria. Apoi, foloseste o perie cu peri naturali pentru a indeparta firele moarte de par, iar in cele din urma sterge cainele cu o carpa curata.
Daca cainele tau are blana scurta si deasa, indeparteaza incalciturile cu ajutorul unei perii patrate, cu tepi. Apoi periaza cu o perie moale, care sa indeparteze firele moarte de par. Nu uita sa perii si coada, care este acoperita cu multa blana.
Daca cainele tau are o blana lunga si deasa, atunci are nevoie de ingrijire zilnica. In fiecare zi este indicat sa perii cainele cu o perie patrata si rigida, care sa descurce cat mai bine blana. Foloseste apoi o perie moale, cu care sa perii cainele de mai multe ori.
Este recomandat ca un caine sa fie spalat odata la trei luni. In sezonul cald cainele are nevoie chiar de spalari mai dese, in special daca petrece foarte mult timp in aer liber. Pentru spalarea cainilor este indicat sa folosesti sampoane delicate, speciale pentru animale.
Pentru inceput, perie bine cainele inainte de a-l spala, pentru a indeparta firele de par moarte si mizeriile. Apoi, aseaza in cada un covoras din plastic pentru a preveni accidentele si umple cada cu 10 centimetri de apa calduta.
Foloseste un furtun cu pulverizator pentru a umezi blana cainelui. Ai grija insa sa nu pulverizezi in urechi, ochi sau nas. Maseaza apoi blana cu sampon, incepand cu zona capului pana la coada. Clateste apoi bine blana cainelui, evitand urechile, ochii si nasul.
Verifica apoi si urechile si curataa-le cu betisoare speciale. Ai insa grija ca aceasta curatare sa fie cat mai delicata. Sterge apoi cainele cu un prosop mare si usuca cu un uscator de par. Ai grija totusi la nivelul de caldura.
Cainii din rase ca Shar Pei sau Pug, care au piele faciala si cute in exces, au nevoie de o atentie speciala. Pentru a preveni depunerile de murdarie si bacterii care pot cauza infectii si iritatii, aceste cute este bine sa fie curatate cu vata umeda.
Daca cainele face parte dintr-o rasa cu urechi mari si clapauge este bine sa le cureti saptamanal si sa indepartezi depozitele de ceara si mizerie cu vata inmuiata in apa sau ulei mineral.
Categorie: Lumea animalelor
0 comentarii
Nici un comentariu