1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Istoria relatiei om-animal

data: 21.06.2012   |   vizualizari: 393446 vizualizari

Istoria relatiei om-animalDe-a lungul evoluției, omul a avut diferite interacțiuni cu celelalte specii: de prada, competiție, parazitism, mutualism și comensualism. In timpul Paleoliticului (acum 12 000 de ani), omul a inventat un tip unic de interacțiune cu cateva animale ce le-a domesticit, le-a controlat reproducerea, migrarea și libertatea animalelor. Distingem doua tipuri de animale domestice: animalele de companie și animalele pentru hrana. Primele sunt animalele ce primesc protecția omului in schimbul prezenței lor simple, a frumuseții lor sau pentru talent (pasari cantatoare, porumbei voiajori), in opoziție cu animalele crescute pentru hrana (vacile pentru lapte sau gainile pentru oua). In prezent, a avea un animal de companie este ceva obișnuit pentru ca animalul joaca numeroase roluri in societate (in funcție de specia sa: simbolul statutului, joaca, petrecerea timpului liber, de ajutor sau companie).

Deși valoarea unui animal in viața omului este recunoscuta de secole, este admis ca Boris Levinson, psiholog american, a inițiat cercetarea științifica privind rolul animalelor domestice, notand și rolul lor terapeutic. Apoi, o importanța mare este acordata cercetarii relației dintre om și animal pentru a imbunatați cunoșterea in acest domeniu.

Putem admite ca animalele de companie joaca un rol important in viața unui om, avand rol de suport pentru persoanele singure sau care intampina dificultați. S-a dovedit ca au rol terapeutic, atat pentru copii cat și pentru persoanele cu dizabilitați, ajutand la imbunatațirea calitații vieții.

De asemenea, este o șansa pe care noi, oamenii, le-o acordam lor pentru a trai mai fericite. Cine are un animal de companie poate spune cat de mult reprezinta acesta in viața unui om, aducand bucurie veselie și o buna modalitate de a primi și oferi dragoste necondiționata. 

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra