1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Leptospiroza la caini

data: 03.08.2012   |   vizualizari: 21849 vizualizari

Leptospiroza la caini Daca decizi sa-i faci cainelui tau vaccinul impotriva leptospirozei, atunci ia in considerare ca acesta sa fie facut independent și nu in combinație cu alte vaccinuri in aceeași zi. In primul rand cainele tau ar trebui imunizat impotriva parvovirozei și maladiei Carre (jigodia). Apoi lasa sa treaca mai multe saptamani inainte de a face vaccinul impotriva leptospirozei. Acest lucru se cere deoarece ingredientele din vaccinul impotriva leptospirozei se amesteca cu ingredientele celorlalte vaccinuri și le reduce efectul. De asemenea parerea ca o doza de vaccin se potrivește tuturor cainilor, indiferent de marime, ar trebui regandita.

Ce cauzeaza leptospiroza?

Leptospiroza este o boala care afecteaza mai multe animale, nu doar cainii. Se intampla in toata lumea.

Organismul care cauzeaza leptospiroza aparține unui grup de organisme sub forma de spirala, numite spirochete. Sunt asemanatoare bacteriei obișnuite din multe puncte de vedere. In orice caz, se deplaseaza și se ascunde cu o mișcare spiralata folosindu-și membrana ondulata numita flagel. Sunt multe spirochete in natura, majoritatea traind liber in mediu fara sa produca vreo paguba. Doua spirochete s-au adaptat pentru a produce boli la animale. Acestea sunt leptospira responsabila pentru leptospiroza și borellia responsabila pentru boala lyme.

Exista un numar mare de leptospire. In prezent, 230 dintre acestea s-au identificat. Opt dintre ele cauzeaza boli la caini și pisici. In Romania, aceasta boala este mereu prezenta in mediul inconjurator, iar cainele tau o poate contacta. Aceasta este perpetuata de șobolani și animalele salbatice, la fel și de turmele domestice. Medicii veterinari descopera mai multe cazuri la finalul verii și toamna, probabil pentru ca in acea perioada animalele stau mai mult afara. Si mai multe cazuri se semnaleaza dupa perioadele ploioase. Boala este mai raspandita in zonele cu clima temperata sau tropicala. In Romania este intalnita in zonele unde ploua mai frecvent. Iarna scade riscul de a contacta leptospiroza deoarece leptospirele nu tolereaza inghețul și se decongeleaza la aproximativ 1-2 grade Celsius. Moare rapid prin uscare, insa persista in ape statute, umezeala, noroi și condiții alcaline.

Cum poate contacta cainele meu leptospiroza?

Majoritatea animalelor salbatice și domestice care contacteaza leptospiroza nu apar ca fiind bolnave. La aceste animale, leptospiroza s-a instalat in rinichii lor. Tipul focarului de infecție difera in funcție de zona. In unele zone exista ratoni, sconcși sau șobolani. Cand animalul infectat urineaza, acesta infecteaza toata zona cu leptospire vii. Animalele salbatice transporta leptospirele, uneori cateva luni, alteori toata viața.

Animalele de companie pot fi infectate cu leptospire mirosind urina. Mai frecvent se intampla ca leptospirele sa ajunga in apele statute prin ploaie. Apoi animalele de companie care inoata și beau din apa contaminata  prezinta riscul de a se imbolnavi. De asemenea animalele de companie se mai pot infecta printr-o rana, mușcatura sau mancand materiale infectate.

Din cauza acestei dinamici, animalele de companie sau animalele de munca ce iși petrec timpul in zonele impadurite sau mlaștinoase sunt mai predispuse sa contacteze leptospiroza. Cainii care iși petrec timpul in interior sau in zonele nefrecventate de animale salbatice sunt mai puțin predispuși sa contacteze leptospiroza.

De ce persista leptospiroza in rinichii animalelor infectate?

Fiecare specie de animal salbatic are un rezervor de leptospire cu care traiește in relativa armonie. La inceputul unei infecții, leptospirele se gasesc in corpul animalului purtator. Acest lucru include ficatul, splina, rinichii, ochii și tractul genital. Cum corpul produce anticorpi, spirochetele sunt eliminate din majoritatea organelor. Oricum, prin intermediul rinichilor, leptospirele se ascund de anticorpii animalului și continua sa traiasca in tuburile microscopice care transporta urina in vezica. Acolo ei sunt protejați de o membrana subțire. In acest fel, leptospirele și animalul purtator au ajuns sa traiasca in armonie impreuna. Insa cand leptospirele gasesc calea catre un nou animal, armonia se destrama.

Ce se intampla cand cainele meu contacteaza leptospiroza?

Nu toți cainii care sunt expuși leptospirozei devin vizibil bolnavi. Un studiu din 2007 realizat in Michigan arata ca 25% dintre cainii sanatoși nevaccinați impotriva leptospirozei au fost expuși anterior leptospirozei fara ca stapanii sa fi constatat vreo problema. Insa nu știm daca aceste animale au continuat sa ramana sanatoase. Inflamația cronica a rinichilor este o cauza a decesului la caini. Așa cum sunt multe cauze pentru inflamația cronica a rinichilor, la fel poate fi și leptospiroza o cauza.

Cand un caine se imbolnavește de leptospiroza, tinde sa fie mai grav la cainii nevaccinați, mai mici de 6 luni. Sunt animalele care sufera cel mai mult din cauza afectarii ficatului și rinichilor. Dureaza intre 4 și 12 zile ca un caine infectat sa manifeste boala.

La cainii de orice varsta care devin bolnavi, leptospirele se raspandesc rapid in sange cauzand febra mare, depresie și dureri la articulații. Leptospirele produc toxine puternice care afecteaza ficatul și rinichii ducand la cedarea acestor organe. Tulpina leptospirelor variaza in intensitate și masura in care este atacat corpul. Unele varietați afecteaza prima data ficatul, in timp ce altele se concentreaza asupra rinichilor. La alte animale de companie, sangele nu se mai poate coagula și provoaca sangerare.

Leptospiroza la caini

Ce semnale ale leptospirozei pot vedea la cainele meu?

Sunt cateva semnale tipice pe care medicii veterinari le asociaza cu leptospiroza. Insa nu exista doua semnale care se preced exact la fel, iar semnalele pot fi diferite la fiecare animal in parte.

Cele mai comune semnale sunt febra și depresia. Animalele afectate sunt reci, au frisoane și sunt rigide. Pot avea dureri de burta. Unele animale saliveaza excesiv, vomita și iși pierd apetitul. Febra face mulți caini sa bea excesiv.

Cand boala avanseaza, animalele de companie pot dezvolta inflamații ale ochilor, anormalitați ale sistemului nervos și o culoare roșiatica a urinei. In timp ce boala progresaza pot deveni deshidratate din cauza febrei, vomita și le scade interesul in a mai bea apa. O scadere a temperaturii corpului sub cea normala este un semn grav. Unii caini, in special cei tineri, pot muri brusc fara ca aceste semnale sa apara.

Cand este afectat ficatul, pielea animalului de companie poate capata o tenta galbuie și sa arate toate simptomele hepatitei. Cand rinichii sunt afectați grav, cainele arata simptomele uremiei. Aceste schimbari ale rinichilor pot fi temporare sau permanente.

Cum poate diagnostica medicul veterinar leptospiroza la cainele meu?

Simtomele descrise mai sus impreuna cu o istorie a locurilor in care a fost expus cainele tau il pot face pe medicul veterinar sa suspecteze aceasta boala. Leptospiroza poate aparea sub forma de focare iar medicul veterinar ar trebui sa fie atent sa nu apara in comunitatea ta. Daca medicul veterinar exclude șansele unei leptospiroze inseamna cu tu și cainele tau sunteți foarte norocoși. Pentru ca simptomele variaza la fiecare animal de companie și pentru ca majoritatea medicilor veterinari vad cazuri de leptospiroza rar, este posibil sa nu-și dea seama de la prima examinare. Pentru o diagnosticare corecta, medicul veterinar va face cateva teste de sange și chiar urina.

Sunt expus vreunui pericol?

Da, daca organismul ajunge in corpul tau, te poți imbolnavi. Poți experimenta oricare dintre simptomele animalelor de companie. Cele mai comune cai de a contacta leptospiroza este de la prima sau a doua expunere la urina cainelui sau șobolanului. Un studiu realizat in 2010 arata ca este foarte puțin probabil ca un om sa contacteze leptospiroza daca iși ia masuri sanitare potrivite. Pentru ca urina este cea mai comuna cale de raspandire a leptospirozei, este foarte important sa-ți iei masuri de precauție pentru a nu te expune la urina propriului tau caine. Pentru ca un caine vindecat poate elimina leptospire in urina și dupa cateva luni, e nevoie sa continui igiena stricta, chiar daca s-a vindecat cainele tau.

Iata cateva lucruri pe care le poți face pentru a minimiza riscul: un singur membru al familiei, care este sanatos, sa aiba grija de caine. Limiteaza accesul cainelui la o singura zona din casa care este ușor de igienizat. Limiteaza expunerea altor animale de companie. Poarta manuși sterile din latex atunci cand faci curat dupa cainele tau. Scoate cainele frecvent afara pentru a urina și ține-l in lesa. Permite cainelui sa urineze doar pe o suprafața uscata și plata pentru a fi ușor de curațat cu inalbitor. Cand ești expus oricaror secreții sau deșeuri ale cainelui, dezinfecteaza-ți mainile cu un dezinfectant pe baza de iod. Facand aceste lucruri va scadea considerabil riscul insa nu-l va elimina complet. Daca te simți bolnav, informeaza medicul despre boala cainelui tau.

Cum va vindeca medicul veterinar leptospiroza cainelui meu?

Tratamentul leptospirozei este mult mai ușor decat diagnosticarea. Din fericire, multe antibiotice obișnuite (penicilina, tetraciclina, eritromicina) omoara leptospira. Cand rinichii cainelui cedeaza iar toxinele se acumuleaza in sange, hemodializa este frecvent folosita. Majoritatea cainilor se refac complet. Cațiva ajung sa sufere de insuficiența renala cronica sau sa dezvolte hepatita cronica – nici una nu este vindecabila.

Cainele meu s-a vindecat de leptospiroza, mai poate contacta din nou boala?

Da, poate. Sunt rare cazurile in care un caine sa contacteze de doua ori leptospiroza, de aceea exista puține informații. Se cunoaște din date experimentale ca animalul poate ramane imun la acea tulpina a leptospirei, iar anticorpii protectivi raman in corpul lui. Vaccinurile folosite protejeaza impotriva mai multor tipuri de tulpini. Daca stilul de viața al cainelui tau continua cu expunerea la surse de leptospire, atunci ar trebui sa i se faca vaccinul periodic.

Leptospiroza la caini

Cum previn contactarea leptospirozei la cainele meu?

Limitarea accesului la apa contaminata este cea mai buna metoda de prevenire leptospiroza. Insa mai ramane o alta potențiala problema. Hranirea animalelor de companie in afara casei atrage rozatoarele și posibile animale salbatice purtatoare. Majoritatea oamenilor cunosc importanța metodelor de a reduce populația de șobolani in jurul caselor lor. Puțini realizeaza ca hranirea daunatorilor urbani cum ar fi ratonii sau pisicile strazii crește riscul ca animalul tau de companie sa fie expus leptospirozei. Nu pisicile sunt cele care transmit boala, insa hrana atrage ratonii, cunoscuți ca fiind purtatori de leptospiroza.

Probabil opinia ta este ca trebuie sa-ți vaccinezi cainele impotriva leptospirozei. E bine sa știi ca acest vaccin nu este cel mai important pe care un caine trebuie sa-l faca. Este recomandat pentru animalele care au șanse mari de a fi expuse in zonele cu risc de leptospiroza. Imunitatea pe care vaccinul o ofera este scurta, poate un an, poate mai puțin. Ocazional, vaccinul nu protejeaza in totalitate.

Vei decide impreuna cu medicul veterinar daca are sens ca animalul tau de companie sa faca acest vaccin, ținand cond de zonele pe care cainele urmeaza sa le frecventeze. Trebuie sa iei in calcul ca animalul tau de companie poate avea reacții adverse la vaccin și pare ca sunt mai frecvente la rasele mai mici decat la cele mari.

Este indicat ca prima vaccinare sa se realizeze la 14-16 saptamani, cel mai devreme se poate face la 12 saptamani de viața, insa se pare ca nu este nevoie atata timp cat cațelul nu este expus la zonele de risc. De asemenea, este indicat ca o saptamana dupa vaccin, cațelușul sa nu mai faca alte vaccinuri. Vaccinul nu previne infecția, insa aceasta este mai blanda. 

Comentarii:

1 comentariu

Gravatar
Alexandru    |   31.07.2013
Va mulumesc mult pentru aceasta pagina mia fost de mare ajutor:)

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra