1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Leucemia la pisici

data: 27.06.2013   |   vizualizari: 11973 vizualizari

Leucemie pisiciLeucemia la pisici este o afectiune grava, care are un final tragic in majoritatea cazurilor. Cresterea pisicii in casa si evitarea contactului cu pisici care locuiesc afara sunt principalele masuri de prevenire a acestui virus periculos.

Ce este leucemia la pisici

Leucemia la pisici reprezinta a doua cauza de deces in randul felinelor, dupa traume! Aceasta boala ucide peste 85% dintre pisicile diagnosticate cu leucemie, in doar trei ani de la declansarea afectiunii. Virusul de leucemie la pisici cauzeaza in mod normal anemie si limfom, insa deoarece suprima si functia sistemului imunitar, duce si la infectii fatale pentru pisici.

Chiar daca este o afectiune foarte grava, leucemia la pisici poate fi tratata cu succes, iar pisicile vindecate pot duce o viata normala si sanatoasa.

Cum se transmite virusul de leucemie

Leucemia felina este o boala care afecteaza doar pisicile si nu poate fi transmisa la oameni, caini sau alte animale. Virusul de leucemie este transmis de la o pisica la alta prin saliva, sange, urina si fecale.

Acest virus nu traieste mult in afara corpului pisicii, in jur de cateva ore. De obicei, spalarea blanii si luptele cu alte pisici sunt cele mai comune moduri prin care infectia este transmisa la pisici. Puii de pisica pot contacta boala inca din uter, prin intermediul sangelui sau laptelui infectat al mamei.

Care sunt factorii de risc pentru virusul leucemiei

Contactul cu pisicile infectate mareste dramatic riscul de leucemie felina, in special in randul puilor si pisicilor foarte tinere. Pisicile mai batrane sunt mai putin expuse la aceasta infectie, deoarece rezistenta organismului se mareste odata cu varsta. Pentru pisicile care traiesc in casa, riscul de contactare a virusului este foarte mic.

Totusi, in casele in care traiesc mai multe pisici riscul de a contacta acest virus este mai mare, in special daca aceste pisici impart mancarea, apa si litiera. In schimb, pentru pisicile care au voie sa iasa afara riscul de a contacta virusul de leucemie este mult mai mare.

Simptomele leucemiei la pisici

Pisicile infectate cu virusul leucemiei pot avea urmatoarele simptome:

 • gingii palide;
 • interiorul gurii si albul ochilor de culoare galbena;
 • noduli limfatici mariti;
 • infectii la nivelul vezicii urinare, pielii si sistemului respirator;
 • pierderea in greutate;
 • scaderea apetitului alimentar;
 • blana cu un aspect neingrijit;
 • letargie;
 • slabiciune fizica accentuata;
 • febra;
 • diaree;
 • dificultati de respiratie;
 • probleme ale sistemului reproducator.

Cum este diagnosticat virusul leucemiei la pisici

Daca suspectezi ca pisica ta sufera de aceasta infectie, este indicat sa mergi cu ea la un cabinet veterinar. Medicul veterinar va diagnostica boala cu ajutorul unui test de sange, care este foarte eficient si care depisteaza boala inca de la cele mai incipiente stadii.

Tratamentul leucemiei la pisici

Peste 85% dintre pisicile infectate cu virusul leucemiei au un final tragic, in mai putin de 3 ani de la depistarea bolii. Totusi, controalele veterinare frecvente si tratamentul de preventie pot face viata acestor pisici mult mai placuta. Controalele regulate, de cel putin doua ori pe an, testele de laborator si controlul parazitiilor pot preveni complicatiile acestei afectiuni.

In plus, toate pisicile care sufera de aceasta afectiune trebuie crescute in casa si sterilizate. In prezent nu exista tratament pentru virusul leucemiei la pisici. Infectiile secundare pot fi tratate pe masura ce apar, iar pisicile care sufera de cancer pot face chimioterapie.

Cum sa protejezi pisica de virusul leucemiei feline

Cea mai buna masura pe care o poti lua pentru a proteja pisica de virusul leucemiei este sa o cresti in casa. In acest fel vei reduce riscul ca pisica sa intre in contact cu alte pisici infectate, care ii pot transmite imediat virusul.

De asemenea, pe piata exista si un vaccin special conceput pentru a proteja organismul pisicii de aceasta boala severa. Vaccinul impotriva leucemiei feline se efectueaza incepand cu varsta de 8 saptamani a pisicii, iar rapelul este recomandat anual, pentru mentinerea imunitatii. 

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra