In zilele noastre, exista multe mituri despre pasari, alimentate de informațiile incomplete și folclor. E cazul sa facem cunoștința cu cateva dintre aceste mituri și sa le spulberam.
Mitul nr. 1. Pasarile iși ascund boala. Instinctele lor le permit sa fie bolnave fara sa arate simptome pana in momentul cand este foarte tarziu.
Adevarul la mitul nr. 1. Inca nu s-au facut suficiente studii despre acest subiect.
Mitul nr. 2. Pasarile sunt fragile și mor repede și ușor atunci cand sunt bolnave.
Adevarul la mitul nr. 2. Pasarile sunt creaturi rezistente, nu sunt mai fragile decat alte viețuitoare.
Mitul nr. 3. Cele mai multe boli la pasari sunt de origine bacteriana, de aceea le putem da un antibiotic și le vindecam rapid.
Adevarul la mitul nr. 3. Pasarile pot avea infectii, insa pot avea și alte boli. Multe din bolile pasarilor provin din hrana nepotrivita și ingrijirea neadecvata. Aceste lucruri pot conduce, nu in mod obligatoriu, la infecții.
Mitul nr. 4. Locul in care putem merge cand pasarea ni s-a imbolnavit este cel din care am luat-o.
Adevarul la mitul nr. 4. Majoritatea pet-shop-urilor nu au angajați cu cunoștinte temeinice in tratarea bolilor la pasari. Cu atat mai mult cu cat boala nu este diagnosticata la telefon, e bine sa iți duci pasarea la medicul veterinar.
Mitul nr. 5. Vitaminele sub forma semințelor reprezinta o dieta completa și echilibrata.
Adevarul la mitul nr. 5. Semințele conțin nutrienți din 4 categorii: proteine, minerale, urme de minerale și vitamine. Pasarile ce mananca semințe par sa fie “dependente” și poate fi dificil sa le schimbi modul de hranire.
Mitul nr. 6. Pasarilor ar trebui sa li se puna vitamine in apa de baut.
Adevarul la mitul nr. 6. Vitaminele oxideaza și se depun foarte repede din momentul in care au fost introduse in apa. Pot polua apa și de asemenea asigura o sursa buna de dezvoltare a bacteriilor. Acest lucru mai mult dauneaza decat sa faca bine.
Mitul nr. 7. Pasarile care iși scot penajul au capușe.
Adevarul la mitul nr. 7. Capușele la pasari sunt cazuri foarte rare. Majoritatea pasarilor care iși scot penajul sau se ciugulesc excesiv, au probleme medicale sau psihologice.
Categorie: Lumea animalelor
0 comentarii
Nici un comentariu