1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Parvovirusul la caini

data: 22.05.2013   |   vizualizari: 18175 vizualizari

ParvovirusParvovirusul la caini este o afectiune severa, care in 30% din cazuri duce la deces, incidenta fiind mult mai mare in randul puilor. Depistata la timp, aceasta afectiune poate fi tratata cu succes, iar cainele isi poate relua activitatile obisnuite. Afla mai jos mai multe despre simptomele, cauzele si tratamentul parvovirusului la caini!

Ce este parvovirusul canin

Parvovirusul canin este o infectie virala extrem de contagioasa! Aceasta infectie se manifesta in doua forme: cea mai comuna este forma intestinala, caracterizata prin voma, diaree, pierdere in greutate si scaderea apetitului alimentar.

Forma mai putin intalnita este cea cardiaca, care afecteza muschii cardiaci ai cainilor foarte mici, ceea ce duce adesea la deces. Majoritatea acestor cazuri sunt intalnite la cainii cu varsta intre 6 saptamani si 6 luni.

Incidenta infectiei cu parvovirusul canin a fost insa redusa substantial in ultimii ani prin aparitia vaccinului impotriva acestei infectii.

Care sunt simptomele parvovirusului canin

Printre principalele simptome asociate cu parvovirusul de forma intestinala se numara diareea cu sange, letargia, anorexia, febra, voma si scaderea brusca in greutate. Aceasta forma a parvovirusului afecteaza abilitatea organismului cainelui de a absorbi nutrientii. Un caine afectat de aceasta boala se deshidrateaza rapid si devine foarte slabit ca urmare a lipsei de proteine si lichide din organism.

De asemenea, tesuturile moi de la nivelul cavitatii bucale si ochilor isi schimba culoarea si devin rosii, iar ritmul cardiac creste alarmant. In plus, cainele poate avea dureri abdominale si in unele cazuri, temperatura corpului poate scadea dramatic.

Care sunt cauzele parvovirusului canin

Exista o serie de factori de risc care maresc susceptibilitatea la aceasta afectiune, insa in principal acest virus este transmis prin contactul direct cu un alt caine infectat. Virusul se transmite si indirect, pe cale orala sau fecala.

Virusul poate fi adus in locuinta si prin intermediul incaltamintei care a intrat in contact cu zonele infectate. De altfel, parvovirusul poate ramane pe sol chiar si timp de un an si este rezistent la majoritatea produselor de curatare. Singurul dezinfectant care poate elimina parvovirusul este clorul, astfel ca este recomandat sa il folosesti cu incredere pentru a curata suprafetele din locuinta.

Totodata, si vaccinarile necorespunzatoare pot duce la infectarea cu parvovirus. In plus, anumite rase de caini sunt mult mai predispuse la infectia cu parvovirus. Printre acestea se numara: Rottweiler, Doberman Pinschers, Pittbull, Labrador Retriever si Ciobanesc German.

Si afectiunile si tratamentele care suprima raspunsul normal al sistemului imunitar pot cauza infectia cu parvovirus.

Metode de diagnosticare a parvovirusului

Parvovirusul este diagnosticat in urma unei examinari fizice, dar si cu ajutorul testelor de urina, radiografiilor si ultrasunetelor abdominale. Nivelul scazut de celule albe indica de asemenea infectia cu parvovirus, in special daca este asociat cu scaunele cu sange.

Analiza de urina poate arata si un nivel crescut de enzime hepatice si dereglari electrolitice. Radiografiile abdominale arata obstructiile intestinale, in timp ce ultrasunetele pot indica prezenta nodulilor mariti si segmente intestinale umplute cu lichide.

Care este tratamentul parvovirusului

Deoarece aceasta afectiune este o infectie virala, nu are vindecare. Tratamentul este concentrat pe ameliorarea simptomelor si prevenirea altor infectii bacteriene adiacente. Terapiile intensive, fluidele administrate intravenos si dieta corespunzatoare sunt cruciale pentru mentinerea in viata a cainelui dupa episoadele severe de diaree si deshidratare.

De asemenea, nivelul de proteine si electroliti din organism trebuie monitorizat regulat. Printre medicamentele care sunt folosite pentru tratarea parvovirusului se numara cele pentru reducerea vomei si parazitilor. Rezultate foarte bune dau si antibioticele.

Rata de supravietuire a cainilor infectati cu parvovirus este de 70%, insa decesul este adesea cauzat de deshidratare, infectii bacteriene adiacente, toxine in sange si hemoragii intestinale severe.

La pui, rata de supravietuire este chiar mai mica, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat, astfel ca nu pot lupta impotriva acestei infectii.

Ingrijire si preventie

Chiar si dupa ce cainele s-a recuperat in urma infectiei cu parvovirus are in continuare un sistem imunitar slabit si este foarte sensibil in fata bolilor. De asemenea, timp de doua luni dupa recuperare, cainele prezinta un risc marit de contagiune, astfel ca este indicat sa fie izolat de alte animale.

Foarte importanta este si dieta care trebuie sa contina fluide si nutrienti de care organismul slabit al cainelui are nevoie.

Cea mai buna masura de preventie a parvovirusului este vaccinarea impotriva acestei infectii. Puii este bine sa fie vaccinati la 6, 9 si 12 saptamani si nu trebuie sa intre in contact cu alte animale cel putin doua saptamani de la vaccinare.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra