1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Sfatul medicului veterinar: despre deparazitare si vaccinare

data: 10.09.2012   |   vizualizari: 11247 vizualizari

Medic veterinarAtunci cand te hotarasti sa adopti sau sa achizitionezi  un catelus sau o pisicuta, e bine sa stii ca acesta, pe langa nevoia de afectiune si dragoste din partea ta, el necesita asigurarea unor conditii optime de viata. Astfel pentru a fi cat mai bine informat cu privire la  cresterea si ingrijirea noului animalut de companie, este bine sa-i faceti o vizita medicului veterinar. Acesta te va ajuta si cu sfaturi utile pentru mentinerea sanatatii lui.

Pentru ca animalul de companie sa creasca armonios, e indicat sa tii cont de cateva reguli elementare ce se refera la: alimentatie, igiena corporala, plimbari zilnice, administrarea de suplimente vitamino-minerale, deparazitarea externa si interna periodica si nu in ultimul rand vaccinarea regulata (foarte importanta in primul an de viata pentru instalarea imunitatii impotriva unor boli infectioase care sunt afectiuni foarte grave, ce nu pot fi tratate in unele cazuri).

 Va oferim cateva sfaturi utile cu privire la deparazitarea externa, interna si vaccinarea companionului dumneavoastra.

Deparazitarea externa si interna periodica.

Mentinerea sanatatii animalului de companie consta si in deparazitarea externa si interna. Retineti ca parazitii externi ( pureci, capuse, tantari ) produc disconfort  si prurit (mancarimea) pielii, pana la aparitia dermatitelor. Sunt vectori pentru agentii patogeni, fiind raspunzatori pentru aparitia multor boli grave infectioase, parazitare (ex: capusa poate transmite prin saliva – babesioza, purecele poate transmite tenia la caine, tantarul poate transmite dirofilaria). Pentru deparazitarea externa, este bine sa va adresati medicului veterinar care va folosi produsele adecvate in functie de specie, varsta, greutate. Foarte important este sa procedeti la dezinsectia mediului sau de viata, cu un produs care sa nu fie toxic pentru animal dar nici pentru om.

 Importanta deparazitarii interne la animalele de companie este data de afectiunile grave pe care le produc parazitii interni cat si de posibila transmitere a acestor paraziti la om. Se recomanda a fi facuta incepand cu varsta de 1 luna, urmand a fi repetata la 2 saptamani, iar in functie de sfatul medicului, vom repeta preventiv deparazitarea interna trimestrial.

Vaccinarea.

Deoarece pana la varsta de 5-6 saptamani, animalul este acoperit din punct de vedere al imunitatii prin anticorpii primiti de la mama, recomandam efectuarea vaccinarii incepand cu aceasta varsta la catel, iar la pisicuta la 8 saptamani. Obligatoriu, vaccinarea va fi precedata de administrarea unui antiparazitar intern. Medicul veterinar stabileste schema de vaccinare a animalului dumneavoastra de companie, in primul an de viata facandu-i-se mai multe vaccinuri (in tot acest timp, nu puneti animalul in contact cu mediul exterior sau cu animalele bolnave pentru a reduce riscul contactarii unei boli infectioase grave), apoi anual un singur vaccin polivalent. Retineti ca nu se vor vaccina animalele bolnave sau cu stare generala proasta. 

Conform legii, vaccinarea antirabica este obligatorie la caine si pisica, insa orice detinator de animal de companie devine responsabil pentru sanatatea acestuia din momentul adoptiei, astfel el  trebuie sa stie ca este necesar sa-si protejeze companionul si prin vaccinarea  impotriva bolilor virale foarte grave, care de multe ori le pot fi fatale. Bolile specifice impotriva carora se vaccineaza cainele sunt: parvoviroza, maladia Carre(jigodia), hepatita infectioasa, parainfluenta, leptospiroza, coronaviroza, giardia, rabia. Bolile contagioase impotriva carora se vaccineaza  pisica sunt: rinotraheita, caliciviroza, panleucopenia felina, rabia. 

Pentru intrebari si informatii suplimentare va asteptam la Clinica Veterinara ZOOVET din strada Istriei, nr 2D, sector 3 sau la Cabinetul Veterinar ZOOVET  din strada Bibescu Voda, nr. 24, sector 4 sau la numerele de telefon: 0722.950.706 / 0762.280.675.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra