Turbarea sau rabia este un virus care afecteaza creierul si maduva spinarii la toate mamiferele, inclusiv caini, pisici si oameni. Chiar daca se trateaza, turbarea este o afectiune severa, care cauzeaza moartea a milioane de animale anual. Vezi mai jos tot ce trebuie sa stii despre turbarea la caini!
Animalele care sufera de turbare secreta cantitati mari ale virusului de rabie in saliva lor, astfel ca aceasta boala este transmisa prin muscatura unui animal infectat. Poate fi de asemenea transmisa si prin rani sau cand saliva infectata intra in contact cu membranele mucoase sau ranile proaspete.
Riscul este si mai mare la cainii care pot intra in contact cu animale salbatice. Cei mai comuni purtatori ai rabiei sunt liliecii, vulpile, lupii, cainii salbatici si pisicile fara stapan.
Initial, un caine infectat cu rabie va prezenta schimbari comportamentale bruste, ca de exemplu neliniste, teama si adesea si agresivitate. De obicei, cainii prietenosi si sociabili sunt iritabili, in timp ce animalele mai active devin brusc mai docile. Un caine poate latra sau musca orice tip de stimul, va incerca sa atace alte animale, obiecte si chiar oameni. Tot acum, cainele poate avea si febra.
Pe masura ce virusul inainteaza, un caine infectat devine extrem de sensibil la atingere, dar si la sunete sau lumina. De asemenea, cainele incepe sa consume lucruri neobisnuite si sa se ascunda in locuri intunecoase. Apoi, paralizia gatului si a falcilor poate aparea, ceea ce duce la simptome si mai neplacute, precum spumele de la gura.
Dezorientarea si necoordonarea sunt simptome cauzate de paralizia picioarelor din spate. Alte simptome ale turbarii la caini sunt si pierderea apetitului alimentar, slabiciunea fizica, atacurile cerebrale si chiar moartea subita.
Virusul de turbare are o perioada de incubatie de 2-8 saptamani, astfel ca abia dupa aceasta perioada sunt vizibile semnele bolii. Cainii nevaccinati care au voie sa iasa afara fara supravegherea stapanilor prezinta cel mai mare risc de contactare a virusului de turbare. Acesti caini sunt mult mai expusi si la alterctiile cu alti caini sau pisici infectate.
Nu exista tratament sau vindecare pentru animalele infectate cu rabie, din momentul in care simptomele apar. Deoarece turbarea reprezinta o amenintare pentru sanatatea publica, cainii care sunt suspectati a fi infectati cu turbare sunt eutanasiati.
Vaccinarea regulata a cainilor reprezinta cea mai importanta masura de prevenire a contactarii turbarii. De asemenea, este foarte important ca animalul sa nu intre in contact cu animale salbatice, purtatoare de rabie. Important este si ca animalul sa fie plimbat in lesa si sa fie supravegheat atunci cand este afara.
La caine, vaccinarea antirabica este obligatorie si se poate face incepand cu varsta de 3 luni, cu rapel anual.
Categorie: Lumea animalelor
0 comentarii
Nici un comentariu