1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Turbarea la caini

data: 12.06.2013   |   vizualizari: 11239 vizualizari

Caine agresivTurbarea sau rabia este un virus care afecteaza creierul si maduva spinarii la toate mamiferele, inclusiv caini, pisici si oameni. Chiar daca se trateaza, turbarea este o afectiune severa, care cauzeaza moartea a milioane de animale anual. Vezi mai jos tot ce trebuie sa stii despre turbarea la caini!

Cum poate contacta cainele turbarea?

Animalele care sufera de turbare secreta cantitati mari ale virusului de rabie in saliva lor, astfel ca aceasta boala este transmisa prin muscatura unui animal infectat. Poate fi de asemenea transmisa si prin rani sau cand saliva infectata intra in contact cu membranele mucoase sau ranile proaspete.

Riscul este si mai mare la cainii care pot intra in contact cu animale salbatice. Cei mai comuni purtatori ai rabiei sunt liliecii, vulpile, lupii, cainii salbatici si pisicile fara stapan.

Care sunt simptomele turbarii la caini

Initial, un caine infectat cu rabie va prezenta schimbari comportamentale bruste, ca de exemplu neliniste, teama si adesea si agresivitate. De obicei, cainii prietenosi si sociabili sunt iritabili, in timp ce animalele mai active devin brusc mai docile. Un caine poate latra sau musca orice tip de stimul, va incerca sa atace alte animale, obiecte si chiar oameni. Tot acum, cainele poate avea si febra.

Pe masura ce virusul inainteaza, un caine infectat devine extrem de sensibil la atingere, dar si la sunete sau lumina. De asemenea, cainele incepe sa consume lucruri neobisnuite si sa se ascunda in locuri intunecoase. Apoi, paralizia gatului si a falcilor poate aparea, ceea ce duce la simptome si mai neplacute, precum spumele de la gura.

Dezorientarea si necoordonarea sunt simptome cauzate de paralizia picioarelor din spate. Alte simptome ale turbarii la caini sunt si pierderea apetitului alimentar, slabiciunea fizica, atacurile cerebrale si chiar moartea subita.

La cat timp de la infectare apar semnele turbarii?

Virusul de turbare are o perioada de incubatie de 2-8 saptamani, astfel ca abia dupa aceasta perioada sunt vizibile semnele bolii. Cainii nevaccinati care au voie sa iasa afara fara supravegherea stapanilor prezinta cel mai mare risc de contactare a virusului de turbare. Acesti caini sunt mult mai expusi si la alterctiile cu alti caini sau pisici infectate.

Care este tratamentul pentru turbarea la caini?

Nu exista tratament sau vindecare pentru animalele infectate cu rabie, din momentul in care simptomele apar. Deoarece turbarea reprezinta o amenintare pentru sanatatea publica, cainii care sunt suspectati a fi infectati cu turbare sunt eutanasiati.

Care sunt modalitatile de prevenire a turbarii la caini?

Vaccinarea regulata a cainilor reprezinta cea mai importanta masura de prevenire a contactarii turbarii. De asemenea, este foarte important ca animalul sa nu intre in contact cu animale salbatice, purtatoare de rabie. Important este si ca animalul sa fie plimbat in lesa si sa fie supravegheat atunci cand este afara.

La caine, vaccinarea antirabica este obligatorie si se poate face incepand cu varsta de 3 luni, cu rapel anual.

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra