In perioada 23 – 26 august 2012, in micuța dar interesanta localitate turistica și istorica ceha Zatec, a avut loc, sub patronajul Federației Chinologice Internaționale, Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare.
Evenimentul considerat cel mai important al anului 2012, prin prisma activitații chinologice utilitare de cautare-salvare, a fost considerat unul reușit, datorita participarii numeroase dar și a zonelor de concurs extrem de grele.
Pentru prima data la un asemenea concurs au fost prezente la start 24 de echipe, din 9 țari membre FCI (Fédération Cynologique Internationale), ce au fost inscrise in cele trei specialitați pentru cainii de cautare-salvare: urma, cautarea pe suprafața și cautarea in daramaturi.
La aceasta ediție de Campionat Mondial putem observa ca arbitrii judecatori ai probelor de concurs se regasesc atat pe lista IRO (Federația Internaționala a Cainilor de salvare) cat și a FCI (Fédération Cynologique Internationale), 60% dintre concurenții aliniați la start sunt și membri IRO și membri FCI, iar executarea probelor sunt conform regulamentului internațional de lucru, comun (FCI - IRO). In plus, arbitrul observator este atat membru in Comisia FCI de lucru cat și vicepreședintele IRO, iar ca observatori de marca au fost președintele Comisiei FCI a cainilor de salvare și primul vicepreședinte al IRO, concluzionam astfel ca exista o conlucrare perfecta in aceasta specialitate a cainilor utilitari.
Si Romania a cautat sa arate ca exista o comuniune la nivel național, in randul cluburilor naționale atunci cand este vorba de imagine și participare la un Campionat Mondial.
Daca inițial s-a plecat de la faptul ca exista un parteneriat pe linia Clubul Național de Ciobanesc German (CNCG) – Clubul de Dresaj Canin(CDC) – Centrul de Educare Canina(CdEC), iar campionii 2011, la specialitatea de cautare-salvare sunt 95% membri ai Centrului de Educare Canina (o parte dintre ei sunt și membri ai CNCG) era firesc ca Romania sa incerce sa formeze mai multe echipe mixte.
Din pacate, Romania a fost prezenta doar cu o echipa la Campionatul Mondial, formata din 5 membri: Radu Marin - capitan de echipa, Liviu Ionescu – cu Neky Liguard, Corina Diaconu- cu Nesie Liguard, Daniel Oaca – cu Next Liguard și rezerva Serban Cristian cu Romano Kasim. Dupa cum știm, trei dintre ei sunt și membrii ai CNCG, fiind pregatiți, selecționați și antrenați de Liviu Ionescu, care in prezent este și vicepreședinte utilitar al CNCG.
Dupa un program maraton, dificil și extrem de extenuant atat din punct de vedere psihic cat și fizic, echipa Romaniei a reușit performanța, sa ocupe locul 9, la proba de cautare pe suprafața, un excelent loc, o admirabila prestație și un model de urmat, pentru multe generații, chiar daca mulți chinologi din țara nu credeau in ea.
Astfel ca membrii Centrului de Educare Canina, au reprezentat cu succes Romania la aceasta ediție, obținand astfel dreptul ca aceasta echipa sa fie deja calificata la urmatoarea ediție de campionat mondial pe echipe a FCI. Mai mult, avem dreptul sa mergem, la specialitatea – cautare pe suprafața, cu doua echipe la Campionatul Mondial al FCI pentru Echipele canine de salvare - 2014 , din Italia.
Autor: Liviu Ionescu
Categorie: Stiri
2 comentarii