1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Cocosii sunt programati genetic sa cante la rasaritul soarelui

data: 28.03.2013   |   vizualizari: 6570 vizualizari

CocosCocosii sunt programati genetic sa cante la rasaritul soarelui in fiecare zi. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii. Studiul realizat de ei ne dezvaluie care este ''mecanismul'' care ii face pe cocosi sa ne anunte inceperea unei noi zile!

Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea Nagoya si publicat in revista de specialitate ''Current Biology'' face lumina in obiceiul zilnic al cocosilor de a canta la rasaritul soarelui. Daca pana acum se credea ca acest semnal al inceputului unei noi zile este simpla reactie la mediul inconjurator, specialistii vin cu noi dovezi care sustin alta teorie!

In multe culturi, ''cucurigul'' cocosilor simbolizeaza rasaritul soarelui, insa pana acum nu era clar daca acest semnal apare ca urmare a functionarii unui ceas biologic sau este un raspuns la stimulii exteriori. 

Pentru a rezolva misterul, Takashi Yoshimura, coordonatorul studiul, a facut un test pe cocosi pe care i-a tinut intr-un mediu cu o lumina slaba pe toata durata zilei. Insa indiferent de mediul in care stateau, cocosii isi continuau activitatea si incepeau sa cante in fiecare dimineaat, inainte de rasaritul soarelui.

In urma acestui test, cercetatorii au ajuns la concluzia ca trilul cocosilor in fiecare dimineata, la aceeasi ora, este o consecinta a ritmului circadian. Pe scurt, cocosii sunt programati genetic sa canta la o anumita ora.

Majoritatea animalelor, dar si cateva specii de plante, au un astfel de mecanism intern, care programeaza momentul potrivit pentru mancat, somn sau miscare.

Oamenii sunt constienti de acest ritm circadian, la care organismul se adapteaza si care indica starea generala de sanatate.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra