1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Si maimutele trec prin criza varstei a doua

data: 21.11.2012   |   vizualizari: 6969 vizualizari

In multe culturi, oamenii au raportat o scadere a fericirii in jurul varstei de 40 de ani cand se simt mai putin satisfacuti cu vietile lor decat atunci cand erau mai tineri sau mai batrani.

Cercetatorii au descoperit ca si maimutele experimenteaza un fel de criza a varstei a doua. Acest rezultat a surprins lumea stiintei deoarece sugereaza ca aceasta criza a varstei a doua este determinata biologic si nu cultural, iar radacinile evolutiei merg adanc.

Maimuta profil

„A fost un lucru uluitor pentru noi sa ajungem la acest rezultat” a spus un cercetator de la Universitatea Warwick, Anglia.  „Criza varstei a doua este determinata de biologicul primatelor intr-un mod pe care nu-l intelegem, iar in acest caz trebuie sa invatam sa ne descurcam cu el. Cred ca este important pentru oameni sa inteleaga aceasta scadere. Cu putin noroc, vor intelege ca este absolut normala criza varstei a doua si acest lucru ii va ajuta sa treaca peste ea. ” a mai adaugat acelasi cercetator.

Studiile din mai mult de 50 tari din ultimii 20 de ani au scos la suprafata acest model universal. De-a lungul vietii, nivelul de fericire are forma literei U, nivelul de bunastare fiind mai ridicat in primele si ultimele decenii din viata decat in perioada de mijloc.

Multe din teoriile crizei varstei a doua implica banii, promovarile, casnicia si alte aspecte ale vietii moderne. Pentru a descoperi daca exista alte explicatii pentru criza varstei a doua, o echipa de cercetatori a analizat datele obtinute de la peste 500 de urangutani si cimpanzei din peste 60 de gradini zoologice din intreaga lume. Pentru fiecare animal in parte, ingrijitorii de la gradinile zoologice au raspuns la patru intrebari despre prietenele lor primate, inclusiv daca maimutele par sa fie intr-o dispozitie buna sau proasta. De asemenea, ingrijitorii au dat o nota despre gradul lor de bunastare daca ar deveni un animal pentru o saptamana. Respondentii au petrecut cel putin doi ani cu aceste animale si le cunosteau bine.

Maimutele traiesc 50-55 de ani si, la fel ca oamenii, rezultatele au aratat o scadere a nivelului de fericire chiar la mijlocul acestei varste. Aceste rezultate ii pot ajuta pe oamenii care trec prin criza varstei a doua sa inteleaga ca este absolut normal, avand cauze biologice. Acest lucru poate ajuta o generatie intreaga sa depaseasca criza varstei a doua. Aceasta regula nu se aplica, din pacate, si la maimute. 

Maimuta

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra