1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

CANARICanari
Nume Serinus canaria
Tara de origine Insulele Canare
Marime 10-12 cm in lungime
Speranta de viata 10 ani
Nivel zgomot Scazut
Abilitatea de a invata sa vorbeasca Scazuta

Un canar este esența pasarilor de companie si se bucura de popularitate de mai bine de un secol. Are un cantec placut si un colorit frumos. Este in natura canarului sa incante iubitorii de pasari.

Origine si istoric

Toate tipurile de canari provin din aceeasi specie, canarul salbatic. Prima referire a speciei dateaza din anul 1555 ce descrie “”pasarea cu cel mai dulce cantec provenind din Insulele Canare”.

In trecut, specii vechi si variate de canari au fost inmulțite pentru expoziții in Olanda, Italia si Marea Britanie. In timp ce multe specii de canari au disparut, inca mai sunt multe altele care raman populare astazi.

Descriere fizica

In timp ce prima culoare de canar care iți vine in minte este galben, sunt multe varietați de canari in tot atat de multe culori. Datorita imperecherii selective, astazi exista multe mutații, obținandu-se culori noi (bronz, alb si rosu). 

canar-galben-culori

 

Comportament si personalitate

Majoritatea canarilor sunt oarecum timizi si rusinosi. Comparativ cu pasarile mai mari, nu le place sa fie ținuți in mana. Cu toate acestea, canarii sunt pasari fermecatoare si interacționeaza cu tine din confortul coliviei mari in care sunt ținuți. 

Ingrijire si hrana

Canarii iubesc joaca, asa ca asigura-le multe jucarii pentru a-i stimula mental si fizic. E indicat sa le asiguri o baița canarilor tai, fixand recipientul cu apa in afara custii sau chiar in interior, iar unele pasari prefera sa folosesti un spray cu apa.  Comparativ cu alte pasari de companie, canarul nu-ți va imita vocea, insa iți va raspunde pe limba lui cand vei vorbi cu el. Fii bland cu un canar pentru ca te va ciupi daca se simte stresat sau amenințat.

In salbaticie, canarii mananca semințe, graunțe si vegetație. O formula speciala pentru canari ii va asigura o dieta de baza, insa nici suplimentele nu ar trebui sa lipseasca. Bucați mici din fructe proaspete sau legume pot fi date ca supliment. 

canari-fructe-proaspete

 

Sanatate si puncte vulnerabile

Naparlirea excesiva a canarilor poate indica stres – cere sfatul medicului despre acest subiect. Pentru a avea un canar sanatos e indicat sa-i asiguri: o dieta echilibrata fara schimbari bruste, multe jucarii pentru a-l stimula, recipientele de mancare si apa sa fie curațate zilnic, unghiile vor fi taiate doar de catre un veterinar sau o persoana cu experiența pentru a evita stresarea pasarii, o baie zilnica si zbor zilnic in afara custii. 

Conditii de viata

Canarii sunt pasari care țin la teritoriul lor asa ca fii atent cand vrei sa ții mai mult de unul intr-o colivie. Comportamentul dominant al canarilor poate fi greu de controlat si poate duce la o situație nefericita pentru o pasare care este supusa. Daca pastrezi mai mulți canari in aceeasi colivie, ai grija ca numarul masculilor sa fie mai mic decat cel al femelelor, deoarece exista riscul de a se lupta pentru acestea.

Poți ține in colivie atat canari cat si alte pasari la fel de mici ca cintezele, insa nu ține mai mult de 2 specii in aceeasi colivie.

Incearca sa nu ții canarul intr-o colivie rotunda, ii va provoca probleme psihologice. Colivia ideala pentru un canar este dreptunghiulara, dimensiuni 50x30 cm sau chiar mai mult. 

canar-portocaliu-colivie-rotunda

 

Reproducere

Canarii pot fi imperecheați dupa implinirea varstei de 9 luni, femela produce 4-6 oua si le va cloci in aproximativ 14 zile. Canarii nu pot vorbi, insa masculul va canta destul de tare si repetitiv in timpul imperecherii. Ca toate animalele de companie, reproducerea canarilor implica o investiție de timp si efort. Inainte de a incepe operațiunea, cere sfatul unui expert si documenteaza-te foarte bine. Asigura-te ca vei gasi doritori carora sa le poți oferi puii de canari

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
  • pasari/pasari-albastre-01.gif
  • pasari/pasari-albastre-02.gif
  • pasari/pasari-albastre-03.gif
  • pasari/pasari-albastre-04.gif
  • pasari/pasari-albastre-05.gif
  • pasari/pasari-albastre-06.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra