1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

CAPRA ANGORACapra Angora este o rasa de capre domestice, care si-a primit denumirea dupa orasul Ankara din Turcia. In trecut, orasul era cunoscut sub numele de Angora. Caprele din rasa Angora sunt renumite pentru lana de foarte buna calitate pe care o produc, cunoscuta sub numele de mohair.
Capra Angora
Standard rasa
Nume Angora
Tara de origine Turicia
Greutate 80-100 kg
Blana Deasa si lunga.

Origine si istoric

Capra Angora este originara din Turcia, din districtul Angora din Asia Minor. Insemnari despre capra Angora exista inca din vremuri biblice, lana de mohair fiind pentru prima oara mentionata de Moise. 

Caprele Angora au fost crescute inca din Paleolitic, de catre popoarele de kurzi, vechii locuitori ai Lumii Vechi.

In Europa, caprele din rasa Angora au fost aduse de catre imparatul Charles al V-lea, in jurul anului 1554. In Statele Unite ale Americii, capra Angora a ajuns abia in anul 1849.

De-a lungul timpului, mohairul a devenit un produs de lux, foarte cautat pe piata, inca din secolul al XIX-lea. Pentru a mari productia de mohair, turcii au inceput si un program intens de imbunatatire a altor rase de capre, pe care le-au incrucisat cu berbeci din rasa Angora.  

Capre Angora

Descriere fizica

Capra Angora este un animal de talie mica, cu o blana lunga si densa, de culoare alba. Atat masculii, cat si caprele din rasa Angora au coarne, care sunt mai proeminte la masculi. Aceste capre au urechi mari si clapauge.

Corpul caprelor din rasa Angora este compact si ferm, cu picioare puternice si drepte, piept ingust si robust. La maturitate, caprele din rasa Angora ajung la o o greutate de 80-100 de kilograme.  

Comportament si personalitate

Caprele din rasa Angora sunt docile si usor de crescut. Totusi, crescatorii de capre din rasa Angora trebuie sa le acorde o grija speciala, deoarece aceste animale sunt foarte sensibile la nastere. Au nevoie de padocuri foarte curate, ferite de curenti reci de aer.

Atunci cand sunt scoase la pasunat, caprele din rasa Angora trebuie ferite de zonele cu plante agatatoare, deoarece acestea le degradeaza lana.

Productivitate

Caprele din rasa Angora nu exceleaza la productia de lapte, insa bine hranite si intretinute pot da chiar si 500 de litri de lapte pe an.

Aceste capre sunt insa crescute pentru productia de lana, care este foarte fina si luxoasa. Mohairul este o blana de calitate, obtinut de la aceste capre. O singura capra poate oferi intre 4 si 5 kilograme de lana pe an.

Mohairul este foarte asemanator cu lana de oi, insa este mult mai fin si mai subtire. Este o fibra elastica, stralucitoare, care prinde foarte bine orice fel de culoare. Mohairul este utilizat atat pentru productia de obiecte de imbracaminte, cat si pentru obiecte de tapiserie, care necesita fibre rezistente si durabile.

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra