1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

CIOBANESC DE KARSTCiobanesc de Karst
 • Prietenie cu alte animale
  stea1 stea2
 • Prietenie cu strainii
  stea1
 • Ingrijire
  stea1 stea2 stea3 stea4
 • Paza
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
Nume Ciobanesc de Karst
Porecla Comoara nationala
Tara de origine Slovenia
Greutate 26-40 kilograme
Inaltime 54-63 centimetri
Blana Groasa si lunga
Culoare Gri argintiu si gri foarte inchis.
Speranta de viata

Declarat ''comoara nationala'' a Sloveniei, cainele din rasa Ciobanesc de Karst este un animal ideal pentru paza si protectie. Cu un temperament docil si statura impresionanta, Ciobanescul de Karst este alegerea potrivita pentru cei care isi doresc un caine in care pot avea incredere.  

Origine si istoric

Ciobanescul de Karst este cainele national al Sloveniei, o adevarata comoara naturala si una dintre cele mai vechi rase indigene. Aceasta rasa a fost recunoscuta international in anul 1939, sub numele de Ciobanesc Illyrian, denumirea de Karst capatand-o abia in 1968.

Rasa Ciobanesc de Karst are o vechime de cateva sute de ani si a servit drept caine de paza al turmelor de oi din regiunea Karst, din apropiere de Pivka.  

pui-karst-paza

 

Descriere fizica

Ciobanescul de Karst este un caine de talie mijlocie, cu un corp compact si o blana dubla si lunga. Capul este foarte nobil, cu o pereche de ochi prietenosi, migdalati si negri. Spatele este solid si drept, iar pieptul larg. Dantura este perfecta, cu inchidere in foarfece.

Principala caracteristica a cainelui din rasa Ciobanesc de Karst este insa blana gri, in doua nuante: gri argintiu si gri foarte inchis. La maturitate, cainii din rasa Ciobanesc de Karst ajung la o inaltime de 54-63 de centimetri si o greutate de 26-40 de kilograme.  

 

Comportament si personalitate

Cainele din rasa Ciobanesc de Karst este un animal independent, caruia nu ii place sa se simta dominat. Este un animal calm si docil, care se ataseaza imediat de stapanii sai. Perfect pentru paza, cainele Ciobanesc de Karst este foarte atent la orice miscare si nu are incredere in straini.

Ca majoritatea cainilor de talie mijlocie spre mare, Ciobanescul de Karst este bine sa fie obisnuit de mic cu alte persoane si animale. Daca este folosit pentru paza turmelor de oi, acest caine este foarte independent si curajos, insa cu un temperament stabil, de incredere.  

caine-karst-independent

 

Ingrijire si hrana

Blana groasa si lunga a cainelui din rasa Ciobanesc de Karst are nevoie de ingrijire regulata. Perierea saptamanala este esentiala pentru ca acest caine sa arate si sa se simta bine. In perioada de naparlire este recomandat ca blana sa fie periata mai des. Tot acum este si momentul ideal pentru o spalare generala.  

Sanatate si puncte vulnerabile

Cainele din rasa Ciobanesc de Karst este in general un animal sanatos, care nu sufera de boli cronice sau genetice. Cu o ingrijire adecvata, acest caine poate trai si pana la 12 ani.  

rasa-karst-animal-sanatos

 

Conditii de viata

Ciobanescul de Karst este un caine care se potriveste perfect cu viata in aer liber, in climate mai reci. Viata de apartament nu este potrivita pentru acest caine masiv, care are nevoie de multa miscare si agitatie.

Este ideal pentru familiile care dispun de o curte mare, unde cainele poate alerga si unde isi poate arata abilitatile de animal de paza. Zilnic are nevoie de miscare si alergare, astfel ca stapanii sai trebuie sa isi aloce timp important pentru intretinerea fizica a acestui caine.  

Dresaj

Deoarece este un caine foarte puternic si independent, este bine ca Ciobanescul de Karst sa fie dresat de persoane care stiu ce inseamna acest lucru. Dresajul este bine sa inceapa de la cele mai fragede varste, astfel incat animalul sa stie cum sa reactioneze in orice situatie.

Pentru a obtine rezultate bune, comunicarea este esentiala in dresarea acestui caine independent, care isi va pune amprenta asupra intregii famiilii, pe care o va considera haita sa.  

Articole recomandate

Pug

Pug

 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
 • caini/A-elemente-produse-haine.gif
 • caini/A-elemente-produsei-zgarda.gif
 • caini/A-elemente-produsei-jucarie.gif
 • caini/A-elemente-produsei-mancare.gif
 • caini/A-elemente-produsei-casa.gif
 • caini/A-elemente-produsei-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra