1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

GASTEGasca face parte din categoria pasarilor de apa, totusi ea isi petrece majoritatea timpului pe pamant. Exista doua genuri majore de gaste: Anser si Branta. Gasca Anser are picioarele si ciocul de culoare roz, portocaliu sau gri si este zimtat. Gasca Branta are ciocul negru, nezimtat. 
 
Speranta de viata a gastelor este de 25 de ani si isi petrec cea mai mare parte din zi cautand mancare si pascand iarba. Prefera iarba scurta, de langa sursele de apa. Gastele salbatice zboara in stoluri sub forma literei V. Bataia aripilor unei gaste creeaza batai de aripi si la celelalte gaste. Zborul in litera V permite ca atunci cand o gasca oboseste, cea din spatele ei sa preia conducerea stolului, iar viteza de zbor sa ramana constanta.
 
Gastele au o mare afectiune fata de membrii grupului, iar daca una se imbolnaveste sau este ranita, celealte o vor proteja si vor sta langa gasca bolnava pana cand aceasta se va insanatosi sau va muri. Gastele folosesc aproape 10 sunete diferite pentru a comunica, in functie de situatia cu care se confrunta.
 
Gastele nu au nevoie de un adapost elaborat, fiind multumite cu orice tip de adapost care se afla langa o sursa de apa si care poate fi inchis noaptea pentru a le proteja de pradatori. Adapostul ar trebui sa fie suficient de spatios pentru a oferi fiecarei pasari un spatiu de un metru patrat, sa aiba un suport inalt de 15 centimetri pe care sa poata urca pentru a se odihni si in acelasi timp sa le fereasca de umezeala. 
 
Gastele isi vor alege partenerul la varsta de trei ani si vor ramane langa acesta pana la finalul zilelor, crescand noi generatii de boboci impreuna in fiecare an. Daca partenerul moare, celalalt va sta singur cativa ani pana va avea un nou partener sau chiar va ramane singur pana la finalul zilelor.
 
Gasca are un puternic instinct de a se intoarce la locul natal pentru a se imperechea si construi cuibul. Gasca depune cate un ou pe zi, iar perioada de incubatie dureaza 28 - 30 de zile. Gasca isi va duce bobocii la o sursa de apa la 24 de ore dupa iesirea din ou. Acestia vor putea inota in apa chiar la varsta de o zi si vor manca aproape continuu.
 
O data pe an, gastele isi pierd penajul pentru a face loc altuia nou, iar acest proces dureaza 6 saptamani, timp in care aceste pasari vor sta mai mult pe langa sursle de apa.
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra