1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

LAEKENOISLaekenois
 • Prietenie cu alte animale
  stea1
 • Prietenie cu copiii
  stea1 stea2 stea3
 • Dresaj
  stea1
 • Ingrijire
  stea1 stea2 stea3
 • Paza
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
 • Inteligenta
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
Nume Laekenois
Porecla Ciobanescul Belgian
Tara de origine Belgia
Greutate 30 kilograme
Inaltime 66 centimetri
Blana Groasa si sarmoasa.
Culoare Roscata, cafenie si mahon, cu pete negre
Speranta de viata 12-14 ani

Cainele din rasa Laekenois, cunoscut si sub numele de Ciobanescul Belgian, este originar din Belgia, din localitatea Laeken, de unde a primit si denumirea. Laekenois este una dintre cele mai rare rase de caini din Belgia, folosita in trecut pentru paza turmelor de oi. In prezent, cainii din rasa Laekenois sunt unele dintre cele mai apreciate animale de companie, atat pentru personalitatea lor protectoare, cat si pentru vioiciunea lor.  

Origine si istoric

Rasa Laekenois, caracterizata prin blana aspra, de culoare roscata, este o rasa de caini de stana, originara din Belgia. A fost descoperita in apropierea localitatii Laeken, unde pe langa paza si ingrijirea oilor, cainii Laekenois supravegheau si uscarea cearceafurilor si lanei.

Aceasta rasa este una dintre cele mai vechi rase de caini din Belgia, alaturi de Tervuren si Malinois. Cu toate acestea, pana in anul 1891, cainii din rasa Laekenois nu erau prea bine cunoscuti, pana la infiinsarea unei asociatii canine.

Imediat cainii din rasa Laekenois au devenit preferatii belgienilor, care ii foloseau atat ca animale de paza, cat si ca animale de companie. In plus, erau utilizati si in serviciile militare si de politie.  

caine-laekenois-afara-animale-de-companie

 

Descriere fizica

Cainii din rasa Laekenois sunt animale de talie mijlocie, care se remarca in special prin blana groasa si sarmoasa. De culoare cafenie si mahon, cu pete negre pe bot si coada, blana aspra a cainilor din rasa Laekenois are un aspect pestrit.

Ca majoritatea cainilor ciobanesti, si cainele din rasa Laekenois are un corp bine proportionat, urechi mici si triunghiulare, mereu alerte.

La maturitate, cainele din rasa Laekenois ajunge la o inaltime de 66 de centimetri si o greutate de 30 de kilograme. In general, femelele sunt mai mici decat masculii.  

Comportament si personalitate

Cainele din rasa Laekenois are o personalitate puternica, este increzator in fortele proprii, calm si curajos. Nu este aproape niciodata timid sau agresiv. Este un caine de paza excelent si dispune de forta si abilitatile potrivite pentru a-si proteja tinta atunci cand este nevoie. Adesea este posesiv cu membrii familiei din care face parte.

Cainele Laekenois ideal ca animal de companie este cel care are stapani cu o personalitate puternica si care il implica in cat mai multe activitati sociale, inca de pui. In plus, daca este obisnuit de mic cu copii, acest caine devine un prieten de baza si un tovaras ideal de joaca. Cainele din rasa Laekenois este insa mai potrivit pentru familiile cu copii mai mari, care stiu cum sa se poarte cu el si ii arata respect.

De asemenea, este bine ca acest caine sa fie singurul animal de companie dintr-o locuinta. Nu se va intelege bine cu pisicile, pe care le va considera prada si pe care le va haitui.  

rasa-Laekenois-caine-de-paza

 

Ingrijire si hrana

Chiar daca au o blana tepoasa, cainii din rasa Laekenois sunt usor de intretinut. O periere saptamanala este suficienta pentru ca blana sa fie curata si ingrijita. In perioadele de naparlire blana trebuie curatata mai des, pentru a preveni formarea de ghemotoace inestetice prin casa.

Daca este pieptanat regulat, cainele din rasa Laekenois are nevoie foarte rar de o baie, de obicei atunci cand blana este foarte murdara sau are un miros neplacut. De asemenea, la cateva saptamani ghearele si urechile este bine sa fie curatate. Pentru o respiratie proaspata si dinti sanatosi, periajul dentar este recomandat cel putin odata pe saptamana.

Sanatate si puncte vulnerabile

Cainele din rasa Laekenois este un animal rezistent, care se imbolnaveste foarte rar. De obicei este mai predispus la alergii ale ochilor si pielii, displazii ale soldurilor si umerilor sau hipotiroidism.

Speranta de viata la cainele din rasa Laekenois este de 12 -14 ani.  

caine-Laekenois-alergii

 

Conditii de viata

Cainele din rasa Laekenois se va descurca foarte bine cu viata de apartament, insa doar daca beneficiaza zilnic de miscare. Are nevoie de plimbari in aer liber cat mai mult timp posibil.

Este insa foarte potrivit pentru viata la curte, unde sa aiba spatiu suficient sa se desfasoare si sa alerge. Rasa Laekenois prefera climatele mai reci, astfel ca este potrivit pentru persoanele care locuiesc la munte. In plus, cei care vor achizisioneze un caine din rasa Laekenois trebuie sa fie foarte active si sa le placa plimbarile si excursiile in aer liber.  

Dresaj

Cainele din rasa Laekenois este foarte inteligent si capabil sa invete rapid comenzile. Totusi, pentru ca dresajul sa aiba rezultate bune, cainele trebuie obisnuit inca de pui cu cateva comenzi elementare. Este recomandat ca pana la varsta de 6 luni, cainele sa fie implicat in cat mai multe activitati si sa intre in contact cu multe persoane.

 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
 • caini/A-elemente-produse-haine.gif
 • caini/A-elemente-produsei-zgarda.gif
 • caini/A-elemente-produsei-jucarie.gif
 • caini/A-elemente-produsei-mancare.gif
 • caini/A-elemente-produsei-casa.gif
 • caini/A-elemente-produsei-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra