1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

MAGARMagarii au fost folositi ca animale de tractiune timp de secole, insa sunt animale de paza excelente, mai ales pentru oi, capre si vite. Sunt creaturi inteligente, insa pot fi incapatanati, dar doar atunci cand stiu ca sunt in siguranta. Magarii sunt animale curioase si odata dresati corespunzator cu grija si incredere, pot deveni minunate animale de companie. 

Magar
Standard rasa
Nume Magar
Tara de origine Africa
Inaltime 90 cm- 1.42 metri

Istoric

Magarul este originar din desertul Africii, avand ca stramos asinul african salbatic. Poate supravietui lungi perioade fara apa si hrana in mediile uscate, iar urechile sale lungi il ajuta sa-si pastreze constanta temperatura corpului. Se crede ca egiptenii antici foloseau magarii pentru a transporta pietre pretioase.

Datorita marimii mici, magarii se potrivesc in culturile de vie, iar romanii ii foloseau in scopuri agricole. Romanii sunt responsabili pentru introducerea magarilor in Anglia si se spune ca spaniolii au adus magarii in Lumea Noua.

Caracteristici fizice

Cele mai evidente trasaturi sunt firesc urechile lungi, care ii ajuta la pastrarea unei anumite temperaturi a corpului si pentru a auzi de la kilometri departare. Nu exista rase de magari, ci tipuri clasificate in functie de marime: miniatural avand 90 centimetri inaltime, mediu avand 1.21 metri si mamut avand 1.42 metri, toate acestea fiind inaltimi pana la umeri.

 

magar-pietre-pretioase

Comportament

Magarul este animal de cireada. Este fericit daca are in jurul sau cel putin un magar pentru a-i tine companie si a stabili realtii apropiate. De asemenea, va stabili relatii apropiate si cu alte ecvine, cateodata chiar cu oi si capre. Magarul se aseamana mai mult cu un caine decat cu un cal in ceea ce priveste afectiunea oferita.

Va dori sa stea in prezenta ta, castigandu-ti toata atentia posibila. Este de asemenea foarte inteligent si va invata lucruri rapid. Daca are incredere si va invata ce iti doresti de la el, magarul va incerca sa-ti faca pe plac. Cu toate acestea, are nevoie sa stie ca poate avea incredere in tine, ingrijitorul lui.

Hrana

Un lucru important daca observi ca un magar nu mananca normal,  inseamna ca ceva nu merge bine.  Un alt lucru despre magari este ca le place sa manance, de aceea este important sa fie consultat de un medic veterinar in cazul in care nu se hraneste normal.

Iarba de pasune este buna pentru magari atata timp cat nu este prea bogata in proteine. Magarii sunt animale de desert, de aceea pot castiga rapid in greutate daca mananca prea multa iarba.

Magarii iubesc fanul si le poti da o cantitate mica de graunte cu un nivel scazut de proteine, mai ales mamelor care alapteaza. In plus, au nevoie de un bloc de minerale sau sare, iar ca o recompensa le poti da magarilor morcov. Aceste recompense nu pot fi date frecvent, deoarece odata obisnuiti cu ele, magarii vor deveni insistenti si vor cere recompensa si atunci cand nu este cazul.

Un magar are nevoie de apa proaspata si curata in permanenta si nu o va bea daca este murdara.

 

magari-apa-apa-proaspata

Ingrijire

Magarii nu au nevoie sa poarte potcoave, decat atunci cand lucreaza pe o suprafata dura o perioada mai lunga de timp. Au nevoie doar de o ingijire regulata a copitelor si vaccinuri, exact ca la cai. Nu au nevoie de multe proteine in dieta lor, ca erbivore, iarba si fanul sunt suficiente. Suprahranirea va avea ca rezultat un magar gras. Merele si morcovii sunt recompensele lor preferate.

Mediu de viata

E bine sa te asiguri ca magarul locuieste intr-un adapost sigur ce il va feri de caini si alti pradatori. Chiar daca nu iti vine sa crezi, cainii reprezinta cel mai mare pericol pentru un magar pentru ca nu e suficient de mare pentru a indeparta un animal hotarat. Magarul are nevoie de un adapost cu acoperis si care sa-l protejeze de vant si soare. Nu ii place ploaia pentru ca blana sa nu este impermeabila.

magari-adapost

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra