1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

MREANAMreana
Standard rasa
Nume Mreana
Greutate 2.7-9.5 kg
Marime 60-120 cm
Speranta de viata 25 de ani

Mreana, cunoscuta sub denumirea latina de Barbus barbus, este o specie de apa dulce ce face parte din familia crapului.

Este intalnita in apele dulci ale Europei si Asiei si este foarte populara in pescuitul sportiv. Pescarii sunt foarte incantati sa o pescuiasca datorita rezistentei si puterii ei. 

Descriere fizica

Mreana poate creste destul de mult datorita dietei si mediului de viata. Poate ajunge sa cantareasca peste 9.5 kilograme si sa masoare 120 centimetri. Oricum, in medie, aceasta cantareste 2.7 kilograme si masoara 60 centimetri. 

Ingrijire si hrana

Mreana se hraneste de pe fundul raurilor adanci, acoperite de pietris. Hrana consta in organisme ca larvele insectelor, crustacee si o varietate mare de hrana daca este disponibila. Are un avantaj in a-si gasi hrana datorita mustatilor pe care le foloseste atunci cand o cauta. 

Conditii de viata

Majoritatea pestilor mreana (barbus barbus) traiesc in raurile rapide, un motiv pentru care sunt atat de puternici. Uneori mai poate fi gasita si in lacuri. Desi acest lucru este normal, are nevoie in special de ape rapide pentru a creste si a se maturiza in mod corespunzator. Are nevoie de o apa bogat oxigenata si pietris.

Iubeste apele rapide cu mult oxigen, insa au nevoie si de multa hrana. Este foarte usor de speriat si nu-i plac zgomotele sau turbulentele. 

Reproducere

Masculul barbus barbus ajunge la maturitate la varsta de 3-4 ani, iar femela la 5-8 ani. In general, aceasta depune intre 8000-12000 oua pentru fiecare kilogram din greutatea sa corporala. Perioada de reproducere este cuprinsa intre lunile mai si iulie, cand apa are o temperatura de 14-20 grade Celsius. Acest peste traieste aproximativ 25 de ani.

 

mreana-barbus-barbus-apa-dulce

Exista multe specii de mreana, cele mai cunoscute fiind: mreana dungata (barbus johorensis), mreana cu cap purpuriu (barbus nigrofasciatus), mreana de Sumatra (Barbus tetrazona), mreana stralucitoare (Barbus titteya), mreana-lagler (Cyclocheilichtlys lagleri), mreana de Malabar (Danio aequipinnatus), mreana zebra (Danio rerio), mreana cu ochii rosii (Probarbus jullieni), mreana cu coada patata (Rasbora heteromorpha).

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra