1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

OAIA MONTADALEOaia Montadale
Standard rasa
Nume Oaia Montadale
Greutate 68-125 kg
Culoare Alba

Originara din Statele Unite ale Americii, oaia din rasa Montadale este crescuta atat pentru productia de carne, cat si pentru productia de lana. Este o oaie foarte apreciata in SUA, unde se dezvolta foarte bine in orice tip de climat.

Origine si istoric

Oaia din rasa Montadale a fost dezvoltata acum mai bine de 100 de ani, de catre crescatorul E.H. Mattingly, care isi dorea sa obtina ''rasa perfecta de oi''. In tinerete, crescatorul a fost sfatuit sa combine trasaturile si calitatile oilor din rasele vestice cu fata alba cu oile din rasele vestice de talie mijlocie.

Astfel, pentru proiectul sau, Mattingly a incrucisat oile din rasele Columbia si Cheviot. De-a lungul timpului, aceste incrucissari au fost imbunatatite pentru a obtine cele mai reusite oi.  

Descriere fizica

Oile din rasa Montadale sunt animale de talie mijlocie spre mare, puternice si robuste, insa in acelasi timp suple si elegante. Corpul este lung, acoperit cu lana de culoare alba. Capul si picioarele sunt acoperite cu foarte putina lana.

De altfel, aceasta rasa de oi este cunoscuta pentru lana de calitate foarte buna, dar si pentru culoarea alba, de o puritate intensa.

La maturitate, berbecii din rasa Montadale ating greutatea de 90-125 de kilograme, iar oile de 68-90 de kilograme.  

Rasa Montadale

Comportament si personalitate

Oile din rasa Montadale sunt animale docile, ideale pentru orice fermier. Aceste oi au abilitatea de a rupe iarba foarte scurta, de la nivelul solului, fiind foarte eficiente pe pasune. Astfel, oile din rasa Montadale au acces la surse de hrana pe care alte animale nu le pot utiliza.

Productivitate

Oile din rasa Montadale sunt crescute atat pentru productia de carne, cat si pentru productia de lana. De altfel, lana lor de un alb pur este foarte apreciata in lumea intreaga. O oaie Montadale produce in jur de 3-6 kilograme de lana de foarte buna calitate.

Insa calitatea lanii este influentata de regiunea in care aceste oi sunt crescute si de conditiile climaterice respective. Astfel, lana poate fi mai mult sau mai putin calduroasa. Lana produsa de oile Montadale este foarte moale, usor incretita, cu o cantitate mica de lanolina, excelenta pentru vopsit si productia de diferite obiecte de imbracaminte si accesorii.

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra