1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

OAIA ROMNEYOaia Romney
Standard rasa
Nume Oaia Romney
Tara de origine Anglia
Blana Groasa si deasa
Culoare Alba, diferite culori

Rasa de oi Romney este una dintre cele mai apreciate la nivel international datorita calitatii carnii si lanii pe care le ofera. Este o rasa originara din Anglia, insa a fost raspandita rapid in tari ca Statele Unite ale Americii si Noua Zeelanda, unde se bucura de o popularitate foarte mare.

Origine si istoric

Rasa de oi Romney este originara din Anglia, unde a fost recunoscuta oficial in anul 1800. Asa cum sugereaza si numele, aceasta rasa a fost dezvoltata in regiunea Romney Marsh, din apropiere de Kent si East Sussex.

Datorita pasunilor bogate, aceasta zona a devenit in scurta vreme preferata crescatorilor si fermierilor care aduceau aici oile pentru a le ingrasa. Din anul 1853, rasa de oi Romney a fost exportata la nivel international. In prezent, aceasta rasa de oi este foarte populara in tari ca Noua Zeelanda, Anglia, Australia, Patagonia, Canada, Brazilia, Portugalia si Statele Unite ale Americii.

Descriere fizica

Oaia din rasa Romney este un animal de talie mijlocie, cu un corp robust si compact, acoperit in intregime cu o lana groasa si deasa. Picioarele sunt acoperite in intregime de lana, insa fata este fara lana.

De altfel, oile din rasa Romney se caracterizeaza prin lana bogata, care poate fi de diverse culori, dar si alba. La maturitate, oile ating o greutate de 85 de kilograme, iar berbecii de 100 kilograme.  

Comportament si personalitate

Oaia din rasa Romney este foarte docila si usor de intretinut si crescut. Este foarte fertila si are un instinct matern foarte bine dezvoltat. Este o oaie care se adapteaza usor la orice conditii climaterice, chiar si in cele mai severe. Prefera insa zonele mai ploioase, unde da mare randament pe pasune.

Productivitate

Oaia din rasa Romney este o oaie crescuta atat pentru productia de carne, cat si pentru productia de lana. Deoarece da un randament foarte mare pe orice pasune, oaia din rasa Romney produce o carne de o calitate superioara. Carcasa formata din carne cu un continut redus de grasime este foarte apreciata in intreaga lume.

In plus, lana acestor oi este unica in intreaga lume. Oile din rasa Romney produc o lana foarte groasa si densa, aproximativ 10 kilograme pe an. Fibra de lana Romney, cu un diametru unic, este folosita atat pentru productia de obiecte vestimentare, cat si pentru articole de tapiserie si alte obiecte comerciale.

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra