1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

OAIA TUNISOaia Tunis
Standard rasa
Nume Oaia Tunis
Tara de origine Tunisia
Greutate 60-100 kg
Culoare Crem

Oaia din rasa Tunis este un animal apreciat in special in Statele Unite ale Americii pentru calitatea carnii si a lanii. Este una dintre cele mai vechi rase de oi din lume.

Origine si istoric

Rasa de oi Tunis este una dintre cele mai vechi rase de oi din lume. Se crede ca este descendenta vechilor rase de oi cu coada groasa la care se face referire in Biblie. Asa cum indica si numele, aceasta rasa este originara din Tunisia, de pe coasta de nord a Africii.

In Statele Unite ale Americii, oaia din rasa Tunis a ajuns in anii 1700, atunci cand a fost oferita drept cadou presedintelui George Washington de catre Beiul din Tunis. Oile primite de presedinte au ajuns la o ferma din Belmont, Pennsylvania, unde au fost incrucisate cu rasele locale.

La sfarsitul secolului XVIII rasa Tunis a fost recunoscuta oficiala si a devenit una dintre cele mai vechi rase de oi din Statele Unite ale Americii.

Descriere fizica

Oaia din rasa Tunis este un animal de talie mijlocie, fara coarne, robust si cu un corp compact. Are o lana de culoare crem, dispusa pe intreg corpul. La nivelul fetei si al picioarelor, lana este de culoarea scortisoarei.

Capul acestor oi este frumos si nobil, iar urechile bine conturate confera acestor oi impresia de agilitate si inteligenta.

La nastere, mieii din rasa Tunis sunt robusti si au corpul acoperit de o blana dubla, de culoarea mahonului. La maturitate berbecii ating o greutate de 80-100 de kilograme, iar femelele de 60-80 de kilograme.  

Oi Tunis

Comportament si personalitate

Oaia din rasa Tunis este foarte docila si usor de crescut si intretinut. Femelele sunt foarte prolifice ssi fertile, aducand pe lume in mod constant gemeni.

Chiar daca sunt crescute in special pentru productia de carne, aceste oi ofera si o cantitate mare de lana si lapte.

Productivitate

Una dintre cele mai vechi rase de oi din Statele Unite ale Americii, rasa Tunis este o adevarata valoare nationala. Aceste oi sunt crescute pentru carne, insa prezinta un potential major si pentru productia de lapte si lana.

In plus, berbecii din rasa Tunis sunt folositi si pentru incrucisarile cu alte rase de oi, ajutand astfel la amelioararea raselor si imbunatatirea productiei.

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra