1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

POLONEZ DE NIZINNYPolonez de Nizinny
 • Prietenie cu alte animale
  stea1 stea2 stea3 stea4
 • Prietenie cu copiii
  stea1 stea2 stea3 stea4
 • Joaca
  stea1 stea2 stea3 stea4
 • Dresaj
  stea1
 • Ingrijire
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
 • Paza
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
 • Inteligenta
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
Nume Polonez de Nizinny
Tara de origine Ungaria
Greutate 13-22 kilograme
Inaltime 42-50 centimetri
Blana Lunga si groasa
Culoare Alba, cu pete gri si negre.
Speranta de viata 12-15 ani

Polonezul de Nizinny este un caine ciobanesc inteligent, incapatanat, activ si foarte vesel, o adevarata bucurie pentru orice familie. Are un temperament foarte posesiv, care adesea il indeamna sa ''sustraga'' anumite lucruri din casa.

Acest ciobanesc este un adevarat caine de paza, curajos si gata oricand sa isi atentioneze stapanii. Invata si isi aminteste rapid orice, astfel ca este usor de dresat. Persoanele care detin astfel de caini este bine sa ii tina ocupati tot timpul, deoarece sunt dornici de activitati solicintante.  

Origine si istoric

Polonezul de Nizinny este o rasa de caini foarte veche, descendenta a vechilor caini ciobanesti din Ungaria. Cainii din aceasta rasa erau folositi pentru paza si protectia turmelor de oi si capre, insa dupa al Doilea Razboi Mondial rasa era aproape pe cale de disparitie.

Totusi, eforturile unor crescatori de caini au dat roade si aceasta rasa a fost salvata. Astazi, cainii din rasa Polonez de Nizinny sunt foarte populari in tara lor nativa, neoficial fiind considerati cainii nationali ai Poloniei.  

rasa-polonez-de-nizinny-paza

 

Descriere fizica

Cainele din rasa Polonez de Nizinny este un animal de talie mijlocie, foarte paros. Capul este mare, urechile late, in forma de inima, iar ochii maronii. Spatele acestui caine este lat si echilibrat. Polonezul de Nizinny are o blana lunga si groasa, de culoare alba, cu pete gri si negre.

La maturitate, cainele din rasa Polonez de Nizinny atinge o inaltime de 42-50 centimetri si o greutate de 13-22 kilograme.  

Comportament si personalitate

Cainele din rasa Polonez de Nizinny este un animal inteligent, foarte muncitor, cu un caracter foarte perceptiv si o memorie excelenta. Este in acelasi timp si foarte independent si incapatanat, insa este un animal de companie desavarsit, care ajunge la inima stapanilor prin temperamentul sau jucaus si iubitor.

Se descurca foarte bine si daca este inconjurat de copii si alte animale de companie, in special daca a fost crescut de mic alaturi de ei. Instinctele sale de caine ciobanesc sunt foarte puternice, astfel ca stapanii nu trebuie sa se mire daca acest caine isi va considera familia turma sa.

Pentru a corecta acest comportament este bine sa fie dresat de mic si implicat in cat mai multe activitati.

Cainele din rasa Polonez de Nizinny are proasta reputatie de ''hot''. In lipsa unor activitati care sa il solicite, cainile va incepe sa ''fure'' diverse obiecte din casa, pe care le va ascunde. Pentru a preveni acest comportament, Polonezul de Nizinny are nevoie de multa miscare in aer liber.

caini-polonez-de-nizinny-jucaus

 

Ingrijire si hrana

Cainele din rasa Polonez de Nizinny are o blana lunga si groasa, rezistenta la umezeala si temperaturi scazute. Pentru a avea o blana sanatoasa, este bine ca stapanii sa aloce cel putin o ora saptamanal pentru perierea si ingrijirea acesteia.

Daca nu este pieptanata regulat, blana se incalceste si trebuie tunsa. De asemenea, cainele Polonez de Nizinny are nevoie lunar de o baie. Din fericire, acest caine nu naparleste prea mult.

In rest, cainele din rasa Polonez de Nizinny are nevoie de ingrijire elementara: ghearele, urechile si dintii trebuie curatati regulat, pentru a preveni diverse infectii.

Sanatate si puncte vulnerabile

In general, cainele din rasa Polonez de Nizinny este un animal sanatos, foarte rezistent. Totusi, ca orice caine poate suferi de anumite probleme medicale. Cel mai adesea se va confrunta cu displazii ale soldurilor, atrofie progresiva a retinei si hipotiroidism. Cu o buna ingrijire, cainele din rasa Polonez de Nizinny poate trai pana la 12-15 ani.  

caine-polonez-de-nizinny-sanatate

 

Conditii de viata

Potrivit mai ales pentru viata in aer liber, cainele din rasa Polonez de Nizinny se descurca bine si cu traiul la apartament, insa trebuie plimbat zilnic. Prefera climatele reci, iar in sezonul cald are nevoie de multa hidratare si un loc umbros unde sa se retraga.  

Dresaj

Cainele din rasa Polonez de Nizinny este foarte inteligent si activ, foarte usor de dresat. De altfel, dresajul este bine sa inceapa inca de la cele mai fragede varste pentru a corecta defectele de comportament.

Deoarece este foarte incapatanat, persoana care il dreseaza trebuie sa fie foarte ferma si sa ii ofere constant lucruri noi si interesante de realizat.  

 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
 • caini/A-elemente-produse-haine.gif
 • caini/A-elemente-produsei-zgarda.gif
 • caini/A-elemente-produsei-jucarie.gif
 • caini/A-elemente-produsei-mancare.gif
 • caini/A-elemente-produsei-casa.gif
 • caini/A-elemente-produsei-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra