1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

SFINXSfinx
 • Prietenie cu alte animale
  stea1 stea2 stea3 stea4
 • Prietenie cu copiii
  stea1 stea2 stea3 stea4
 • Joaca
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
 • Ingrijire
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
 • Inteligenta
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
Nume Sfinx
Tara de origine Canada
Greutate 3.5-7 kg
Blana Fara blana
Capacitate la nastere 4 pui
Speranta de viata 10-15 ani

Pentru ca nu este doar afectuoasa, ci si foarte inteligenta! Si pentru ca pisica Sfinx e atat de speciala!

Origine si istoric

Lipsa parului este o trasatura ce a aparut in mai multe locuri si momente diferite. Pisica fara par a fost inregistrata in America Latina, in anii 1830. De asemenea, sunt constatari ale pisicii fara par in Franța, Austria, Cehia, Anglia, Canada, SUA, Mexic, Maroc, Rusia si Hawaii.

Istoria pisici fara par, sau pisica Sfinx, a inceput in anii 1960 cu nasterea unui pui fara par dintr-o pisica cu parul scurt domestica, in Ontario, Canada. Primele exemplare de pisica Sfinx au aparut la inceputul anilor 1970, la o ferma in Minnesota, cand fermierii au observat cateva generații de pui de pisica fara par. Unul dintre acesti pui de pisica Sfinx a trait 19 ani. 

pisica-fara-par-lipsa-parului

 

Descriere fizica

Pisica Sfinx este de marime medie si foarte musculoasa; vine in culori variate. O alta trasatura distincta sunt urechile mari, de aproape 4 cm inalțime. Ochii mari si de forma lamaiei ii asigura pisicii Sfinx o expresie deschisa.

Cand s-au intamplat primele serii de reproducere la pisica Sfinx, crescatorii au descoperit ca lipsa parului este guvernat de o gena recesiva. Este nevoie de doua copii a genei pentru ca aceasta sa se manifeste. Pisica fara par Sfinx are unele porțiuni ale corpului acoperite cu un par fin, aproape imperceptibil. Ridurile sunt trasaturi acceptate si existente la toate rasele de pisici, insa nu le vedem datorita blanii. La atingere, pielea pisicii Sfinx se simte ca o piele calda de caprioara.

Ai putea crede ca lipsa parului nu provoaca alergie, insa nu este adevarat. Pisica Sfinx nu naparleste insa alergia e provocata de o proteina ce se gaseste in saliva sa si glandele sebacee. Pisica Sfinx produce aceasta proteina ca toate celelalte pisici. 

pisici-fara-par-urechi-mari

 

Comportament si personalitate

La prima vedere, pisica Sfinx poate parea ca produsul unui experiment nereusit al unui copil. Insa pisica Sfinx este rezultatul unei mutații naturale. Faptul ca pisica Sfinx este fara par este doar un mic motiv ce ne face sa iubim pisica Sfinx. Adevaratul motiv este  pentru ca are o personalitate unica. Pisica Sfinx are multa dragoste de oferit oricui si acest lucru le face sa ne permita sa intram in viața lor. Cand oamenii se gandesc la pisici, cuvintele independent si distant ar putea sa le vina in minte. Insa nu este valabil si in cazul pisicii Sfinx. Este o pisica sociabila chiar si in cazul strainilor. Poate cersi atenție si cu cat ii dai mai multa, cu atat este mai fericita. Se ințelege bine cu alte pisici, caini si copiii bine-crescuți. Pisica Sfinx este foarte energica si acrobatica, ii place sa se joace si sa țina familia atenta timp de ore intregi. Este foarte inteligenta, isi va invața numele destul de repede si va veni cand o vei chema. Pisica Sfinx este extrem de sireata si va invața o mulțime de trucuri, fiind mereu pregatita pentru un joc de-a prinsul mingiei. Pur si simplu uraste sa fie lasata singura. Va raspunde asemenea unui caine cand ii strigi numele si, iți vine sa crezi sau nu, da si din coada!

Pisica Sfinx este o vorbareața! Cand ii vei vorbi, iți va raspunde, pe limba ei bineințeles. Pisica Sfinx este si curioasa si nu va lasa nimic sa-i scape din ce este in jurul ei. De multe ori iți va cere sa o incluzi in activitațile casei. Iar cand vei lucra la un proiect, pisica Sfinx si puii ei vor fi acolo, langa tine, incercand sa te ajute. 

pisica-sfinx-fara-par-trucuri

 

Ingrijire si hrana

Pisica Sfinx necesita ingrijire, chiar daca nu are par. Are nevoie de spalare regulata pentru a indeparta stratul de ulei si secrețiile glandelor sebacee. E important sa stii ca aceste secreții sunt perfect normale, numai ca pisica Sfinx, din cauza lipsei de par, nu-l poate absorbi. Daca acest strat uleios nu este indepartat, poate cauza probleme pielii.

In timpul perioadelor reci, asigura-te ca pisica ta Sfinx are un adapost cald, pentru ca nu are blana ce i-ar putea oferi protecție. De asemenea, cand o scoți afara, aplica-i o crema protectoare destinata animalelor pentru a preveni arsurile solare. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Pisica Sfinx este o pisica sanatoasa. Nu exista probleme specifice sau genetice ce insoțesc aceasta rasa. Este important sa te asiguri ca primeste ingrijre veterinara regulata. Vaccinarea timpurie este o necesitate! Pisica Sfinx nu poate tolera temperaturile scazute. Temperatura ideala pentru aceasta pisica este aproximativ 21 grade Celsius. 

Din cauza lipsei de par, corpul pisicii Sfinx trebuie sa lucreze mai mult pentru a-si pastra temperatura corpului. Aceasta creatura are un metabolism inalt si va manca mai des decat o alta rasa de pisici. Este indicat s-o hranesti cu mancare uscata de cea mai buna calitate si chiar sa o lasi la dispoziția ei. Pisica Sfinx iubeste apa proaspata si va bea apa de la robinetul din baie. Asigura-te ca ii schimbi apa zilnic. Acelasi lucru se intampla si cu litiera, goleste-o zilnic si schimb-o complet in fiecare saptamana. Foloseste inalbitor pentru a o curața. 

pisicuta-fara-par-Sfinx-vaccinarea

 

Conditii de viata

Pentru pisica Sfinx, cele mai bune condiții de viața le ofera interiorul. Motivul principal pentru aceasta ”pretenție” este acela ca pisica Sfinx nu este capabila sa supraviețuiasca in condiții ostile. In lipsa blanii, pisica Sfinx nu rezista la frig si evita dormitul pe suprafețe reci. Si pentru a preveni plictiseala, ii poți amenaja un spațiu de joaca pentru a o ține ocupata si fericita. 

Reproducere

Pisica Sfinx da nastere la 4 pui, insa are dificultați in a-si creste pisoiasii.

Pisica fara par Sfinx pret

Astazi, 24 ianuarie 2013, o pisica fara par Sfinx are pretul cuprins intre 1500 si 4000 lei.

Articole recomandate

 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
 • pisici/A-elemente-produse-casa-de-joaca.gif
 • pisici/A-elemente-produse-perie.gif
 • pisici/A-elemente-produse-ghem.gif
 • pisici/A-elemente-produse-mancare.gif
 • pisici/A-elemente-produse-culcus.gif
 • pisici/A-elemente-produse-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra