1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

VACA BELGE



Vaca Belge este o rasa de vaci originara din Belgia. Crescuta in special pentru productia de carne, vaca din rasa Belge este masiva, musculoasa si puternica. Principala caracteristica a acestei vaci este stratul dublu de muschi, datorat numarului mare de fibre musculare.
Vaca Belge

Vacile din aceasta rasa au o abilitate crescuta de a metaboliza rapid alimentele consumate in fibre musculare. Astfel, carnea produsa de aceste vaci are un continut redus de grasime.

O alta caracteristica a vacilor din rasa Belge este parul de culoare bleu-gri. Exista insa si vaci Belge de culoare alba sau neagra.  

rasa-belge-grasime

 

Origine si istoric

Rasa de vaci Belge este originara din Belgia, unde a fost dezvoltata in secolul XIX, prin incrucisarea raselor locale cu rasa Shorthorn din Marea Britanie. La inceput, vacile din rasa Belge erau folosite atat pentru productia de carne, cat si pentru productia de lapte.

In zilele noastre, vaca din rasa Belge este liderul incontestabil in ceea ce priveste productia de carne.  

Descriere fizica

Vaca din rasa Belge este masiva si puternica, cu trunchi mare, foarte musculoasa. Deceniile de imbunatatire a acestei rase si-au spus cuvantul, astfel ca in zilele noastre, aceasta vaca are o statura impunatoare, cu piele fina si osatura puternica.

Exista trei fenotipuri de vaca Belge: de culoare alba-crem, baltata cu bleu si baltata cu negru, bleu si alb.

Comportament si personalitate

Vaca din rasa Belge este blanda si docila si se adapteaza rapid la orice conditii climatologice. Aceasta abilitate a permis si raspandirea rapida a acestei rase de vaci in intreaga lume. Este o vaca usor de manipulat, care nu creeaza probleme atunci cand este scoasa la pasunat.

 

belge-productia-de-carne

Productia de carne

Vaca din rasa Belge este crescuta in special pentru productia de carne, in care este lider. Bine hranita, vaca din aceasta rasa are o rata de crestere de 1,2-1,8 kilograme pe zi. La varsta de 12 luni, masculii din aceasta rasa ating o greutate de 480 de kilograme, iar femelele de 370 de kilograme.

Carnea produsa de aceasta rasa de vaci este de o calitate superioara, cu un continut scazut de grasime. In plus, carnea de vaca Blege este bogata in proteine, vitamine B3 si B12, fier si zinc. In plus, contine foarte putin colesterol. Astfel, la 100 de grame de carne de vaca se inregistreaza 45 mg de colesterol, in comparatie cu 62 mg la 100 de grame de piept de pui.

Raspandire

Vacile din rasa Belge sunt raspandite in Belgia, Olanda, Danemarca, Franta, Marea Britanie, Italia, Turcia, SUA, Canada, Brazilia, Mexic, Venezuela, Australia si Africa de Sud

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra