1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

VACA HOLSTEIN-FRIZA



Cand oamenii aud cuvantul "vaca", rasa Holestein este cea care le vine in minte. Mai este numita si Holstein-Friza, fiind o rasa crescuta pentru lapte si carne. Aceasta rasa este originara din Olanda, insa astazi se gaseste peste tot in lume. Potrivit unei statistici, 93% dintre toate vacile din America sunt din rasa Holstein.

Vaca Holstein-Friza
Standard rasa
Nume Holstein
Tara de origine Olanda
Greutate 680-1180 kg
Inaltime 1.5 metri
Culoare Alb cu negru, roscat cu alb.
Speranta de viata 10 ani

Caracteristici fizice

Vacile Holstein sunt de culoare alb cu negru, insa exista exemplare de culoare roscat cu alb (aceasta culoare provine de la o gena recesiva). Variatia de culoare porneste de la preponderent alba cu pete negre, pana la preponderent neagra cu pete albe. Culoarea rasei Holstein este data de stramosii acesteia care traiau in triburile nomade din America de Nord.

O vaca Holstein sanatoasa are 40 de kilograme la nastere. Cand este complet matura, la varsta de 4 ani, media de greutate a vacii Holstein este 680 kilograme si are 1.5 metri inaltime (de la picioare pana la umeri). Taurii din rasa Holstein pot ajunge la o greutate de 1180 de kilograme.

 

taur-holstein-culoare

Productia de lapte si carne.

Vacile Holstein au fost inmultite in mod special pentru a produce mai mult lapte decat ar fi avut nevoie viteii lor. Holstein Association USA a clasificat ca fiind vaci excelente cele care produc 32 850 litri de lapte anual. Acest lucru inseamna ca o vaca Holstein excelenta produce 90 de litri de lapte pe zi. Cu toate acestea, majoritatea vacilor Holstein produc considerabil mai putin lapte. De asemenea, vacile Holstein contribuie la industria carnii. Potrivit unei statistici, 2.35 milioane de vaci Holstein sunt sacrificate anual pentru carne.

Durata de viata.

Viteii Holstein sunt alaptati doar o scurta perioada de timp si sunt vanduti cand au intre 2 si 5 zile. Taurii Holstein, ca si viteii, sunt sacrificati pentru carne si nu raman decat cei mai buni pentru reproducere. In general, vacile Holstein dau maximum de productie de lapte pana in jurul varstei de 5-6 ani. Din momentul in care acestea nu mai produc lapte, sunt trimise spre sacrificare pentru carne. O vaca Holstein traieste aproximativ 10 ani si a existat un caz cand a trait si 21 de ani.

Hranirea vacilor Holstein.

Vacile Holstein sunt crescute pentru productia de lapte si carne. Hranirea vacilor Holstein nu este costisitoare, facandu-le o rasa foarte populara. Hraneste viteii Holstein imediat dupa nastere cu 2 litri de colostrum si cu un alt litru cateva ore mai tarziu. Dupa a cincea hranire, inlocuiti colostrumul cu lapte.

Intarcarea se face la 2-5 zile dupa nastere, atunci cand vitelul Holstein incepe sa consume intre 0.7-1 kilogram de furaj pe zi. Hraneste viteii Holstein timp de 5-7 saptamani cu proteina bruta din furaje si concentrate. Asigura-i o portie de 1-1.5 kilograme de furaje pe zi pana atinge greutatea de 160 kilograme, adica in jurul varstei de 16-18 saptamani. Apoi vei incepe sa maresti portia de mancare ce va contine doar furaje pentru a pastra greutatea constanta a vacilor Holstein.

Crestere si ingrijire.

Achizitioneaza vitei Holstein cand au mai putin de o saptamana de la nastere. In prima luna de viata, viteii Holstein nu pot face fata stresului implicat de transport. Examineaza vitelul inainte de a-l cumpara pentru a te asigura ca este sanatos. Cand a ajuns acasa, hraneste-l cu electroliti pentru a-si reveni in urma transportului. Apoi, hranirea ar trebui sa se faca de 2 ori pe zi, folosind o sticla cu lapte in locul unei galeti.

Incepe un program de sanatate strict si tine viteii in grajduri separate, unde este curat si confortabil. Vacile Holstein au o rezistenta scazuta la boli si ar trebui sa primeasca o serie de vaccinuri inainte de varsta de 10 luni.

Dupa prima saptamana, incepe dieta cu furaje si dupa ce va fi complet intarcat, pune-i in permanenta la dispozitie apa proaspata si curata.

Poti trimite vacuta Holstein la pasune in jurul varstei de 7 saptamani. Asigura-te ca in zona sunt vaci mature pentru ca aceasta sa poata invata sa pasca luand exemplu de la ele. Este un proces lent prin care vacuta invata sa pasca, de aceea e bine sa-i asiguri furaje pana va manca suficienta iarba.

 

cireada-vaci-holstein-apa-proaspata

Sanatatea vacii Holstein.

Fii atent la orice semn de problema digestiva. Cea mai comuna problema de sanatate la vaca Holstein este acidoza digestiva. Aceasta problema este cauzata de mancatul excesiv de cereale intr-o perioada foarte scurta. Aceasta problema poate duce la deces, de aceea e important sa fie consultata de un medic daca observi ca dezvolta comportamente de hranire neregulate.

Reproducerea la vacile Holstein.

Vacile Holstein tinere sunt date catre monta cand ajung la cel putin 360 de kilograme, adica in jurul varstei de 13 luni. Inseminarea poate fi facuta natural sau artificial. Perioada de gestatie dureaza 9 luni de zile. Cu toate ca o vaca si un taur sunt pregatiti pentru reproducere la varsta de 13 luni, acestia vor continua sa se dezvolte fizic si dupa prima monta. 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra