1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

ZEBRA AUSTRALIANAZebra australiana
Standard rasa
Nume Zebra australiana
Culoare Alb, cafeniu, pestritat, negru, albastru, argintiu, crem si scortisoara
Speranta de viata 6-7 ani
Nivel zgomot Scazut, doar ciripeste incetisor.

Origine si istoric

Cinteza australiana face parte din familia de pasari cunoscuta drept Estrildidae. Aceasta pasare este mica si a capatat popularitate ca animal de companie. Dintre toate cintezele australiene, zebra australiana (poephila guttata) este cea mai populara, fiind crescuta in toata lumea.

Culoarea distinctiva a penajului, comportamentul incantator si cantecul placut au facut din zebra australiana un animal de companie foarte apreciat din cele mai vechi timpuri. Se considera ca zebra australiana (poephila guttata) a fost tinuta in captivitate inca de la inceputul sosorii ei pe taramul australian, iar in anii 1800 au avut loc primele exporturi de zebra australiana in Europa  si Anglia. 

Descriere fizica

Zebra australiana (poephila guttata) traieste pe majoritatea campiilor din Australia, mai putin in regiunile reci din sudul Australiei. Aceasta poate fi gasita in zece culori de baza combinate cu diverse pete si modele, rezultand peste 100 de varietati de zebra australiana. Cele mai comune varietati sunt: alb, cafeniu, pestritat, negru, albastru, argintiu, crem si scortisoara. Cu toate acestea, noi variante de culoare sunt in permanenta dezvoltate. 

zebre-australiene-pe-crenguta-campiilor-din-Australia

 

Comportament si personalitate

Zebra australiana (poephila guttata) este o pasare coloniala si prefera compania altor pasari. Poate fi foarte timida si in general nu este dispusa la interactiunile cu oamenii. Zebra australiana face putin zgomot, doar ciripeste incetisor. 

Ingrijire si hrana

Este important ca zebra australiana sa aiba apa proaspata zilnic si seminte curate, uscate. Iarba semanata este un deliciu pentru aceasta pasare de companie. Ii plac la nebunie micile recompense ca fructele, varza si legume, insa acestea nu trebuie sa ia locul dietei bazate pe seminte.

Hrana zebrei australiene se poate achizitiona de la pet-shopuri. Apa de baut si cea pentru scaldat trebuie sa stea separat. Iubeste sa se scalde si niciodata nu va bea apa din acel vas.

Pe langa aceste lucruri, este important ca zebra australiana sa beneficieze de pietris pentru ca hrana sa fie digerata mai usor. Acesta se poate cumpara de la magazinele specializate, impreuna cu suplimentele de minerale si calciu. 

cinteza-australiana-iarba-semanata

 

Sanatate si puncte vulnerabile

Majoritatea zebrelor australiene traiesc 6-7 ani. Pentru ca mananca seminte de iarba, isi petrec majoritatea timpului pe pamant, hranindu-se. Este important sa te asiguri ca nu exista paraziti in interiorul coliviei. Excrementele si urina de soarece sunt fatale pentru aceasta mica pasare. Un program de deparazitare regulata este vitala pentru zebra australiana. Este important sa nu supraaglomerezi colivia cu pasari pentru ca se pot imbolnavi.

Este important sa fii atent la ghearele zebrei australiene pentru a nu creste prea mult. Daca s-a intamplat acest lucru, e necesar sa mergi la medicul veterinar pentru a i le scurta.

Ştii sa recunosti o zebra australiana bolnava?

Daca sta intr-un colt, arata ciufulita sau pur si simplu nu arata bine, inseamna ca zebra australiana poate fi bolnava. In acest caz, asigura-te ca are acces la mancare punand hrana si apa pe podeaua coliviei. Ii va fi mai usor sa ajunga la acestea. Incearca sa incalzesti zebra australiana bolnava prin mutarea coliviei intr-un loc mai cald, dar nu sub soare. Din nefericire, din cauza marimii mici, o boala poate rapune micuta pasare.  

Conditii de viata

Este important sa pozitionezi colivia in care vor sta zebrele australiene intr-un loc ferit de curent, care sa aiba lumina, dar sa nu bata direct soarele si in acel loc familia sa-si petreaca majoritatea timpului. Daca te-ai gandit la bucatarie, este neindicat deoarece zebra australiana face mizerie ce poate ajunge chiar in farfuria ta!

De asemenea, este important sa nu reprezinte o tentatie pentru alte animale de companie, respectiv pisica

zebre-australiene-lumina

 

Reproducere

Este o placere sa privesti zebra australiana pregatindu-se pentru a se inmulti. Zebra australiana mascul  danseaza si canta pentru a atrage femela.

Inmultirea zebrelor australiene se realizeaza destul de usor, chiar si in conditii neprielnice. Cu toate acestea este important sa-i oferi un spatiu propice reproducerii si acesta sa fie ferit de traficul intens de oameni sau animale de companie.

Desi zebra australiana este pregatita pentru inmultire la varsta de 11-12 saptamani, este bine ca acest lucru sa se intample la 6-9 luni de viata.

Este importanta marimea coliviei si cu cat este mai mare, cu atat mai bine. In primul rand zebra australiana este o pasare careia ii place sa zboare, iar dupa ce puii ies din ou, pot ajunge sa existe 10 pasari in aceeasi colivie, deci spatiul este important.

Iata care este programul:

Perioada de incubatie la zebra australiana dureaza 14 zile.

In ziua a 8-a este important sa legi o banda pentru a diferentia pasarile.

La 21 de zile, puii vor iesi din cuib.

La 4 saptamani, puii de zebra australiana vor incepe sa manance singuri.

La 5-6 saptamani penajul va incepe sa se dezvolte, iar ciocul va deveni portocaliu.

La varsta de 5-6 saptamani va trebui sa muti puii de zebra australiana in alta colivie.  

zebra-australiana-danseaza-si-canta-spatiu

 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
  • pasari/pasari-albastre-01.gif
  • pasari/pasari-albastre-02.gif
  • pasari/pasari-albastre-03.gif
  • pasari/pasari-albastre-04.gif
  • pasari/pasari-albastre-05.gif
  • pasari/pasari-albastre-06.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra