1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

ANTILOPA IMPALAAntilopa impala
Standard rasa
Nume Antilopa impala
Culoare Rosiatic-maronie
Speranta de viata Aproximativ 15 ani

Descriere fizica

Antilopa impala (Aepyceros melampus) este o specie in care masculul se diferentiaza de femela, acesta are coarnele sub forma de litera „S” si sunt lungi, avand 45-92 centimetri. Coarnele antilopei impala sunt puternic crestate, subtiri, iar varfurile sunt indepartate unele de celelalte.

Atat femela cat si masculul au blana rosiatic-maronie, fiind deschisa la culoare pe partile laterale ale corpului. Burta, pieptul, buzele, interiorul urechilor, linia din jurul ochilor si coada sunt de culoare alba. Antilopa impala (Aepyceros melampus) mai prezinta dungi negre, subtiri la coada, frunte, varful urechilor si pe coapse.

Aceste dungulite negre ale antilopei impala (Aepyceros melampus) sunt importante pentru recunoasterea intre indivizi. Antilopa impala are glande ce elimina miros aflate pe picioarele anterioare, in dreptul petelor negre si glande sebacee pe frunte. 

antilopa-impala-profil-aepyceros-melampus

 

Comportament si personalitate

Antilopa impala (Aepyceros melampus) este un animal diurn si isi petrece noaptea rumegand si odihnindu-se. Aceasta are structuri sociale diferite, in functie de sezon. Marimea medie a unei turme este de 15-100 de indivizi, iar teritoriul masoara 80-180 hectare.

In timpul sezonului ploios, antilopa impala (Aepyceros melampus) isi apara cu indarjire teritoriul. Exista diferente majore de comportament intre antilopa impala care traieste in partea de sud si cea de est. Cea din partea de sud se amesteca cu alte turme in timpul sezonului secetos, in timp ce antilopa impala (Aepyceros melampus) din partea de est isi apara teritoriul cu si mai multa indarjire. 

Ingrijire si hrana

Antilopa impala (Aepyceros melampus) este o rumegatoare. Incisivii superiori si caninii lipsesc. Se adapteaza la orice cantitate de iarba sau frunzis. 

antilopa-impala-masculi-rumegatoare

 

Conditii de viata

Antilopa impala poate fi gasita din nordul Africii de Sud pana in Angola, Zaire, Rwanda, Uganda si Kenya.

Antilopa impala (Aepyceros melampus) traieste in zonele impadurite cu putini arbusti si iarba lunga. De asemenea, prefera o sursa de apa cat mai aproape, insa cand este iarba din abundenta nu mai are nevoie de apa.

antilopa-impala-imagini-zonele-impadurite

 

Reproducere

Mascul antilopa impala (Aepyceros melampus) testeaza urina femelelor pentru a afla daca acestea se afla in perioada de calduri. Femela antilopa impala ajunge la varsta in care se poate reproduce la un an si jumatate. Masculul are aceasta abilitate la varsta de un an, insa de cele mai multe ori nu-si stabileste teritoriul inainte de varsta de 4 ani.

Perioada de reproducere la antilopa impala (Aepyceros melampus) are loc incepand cu luna martie si pana in mai, urmand o perioada de gestatie de 194-200 zile. Puiul antilopei impala va fi alaptat urmatoarele 4.5 luni din viata.

Speranta de viata a antilopei impala este de aproximativ 15 ani. 

antilopa-impala-in-savana-animal-diurn

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra