1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

GORILA DE MUNTE



Gorila de munte

Animale din Africa

 

Denumire stiintifica Gorilla gorilla beringei
Inaltime 1.8 metri
Greutate 130-200 kilograme
Speranta de viata 53 ani
Mediu de viata Paduri dense, umede
Hrana Vegetariana
Gestatie 8.5 luni
Pradatori Oameni, leoparzi, crocodili

 

Putine animale au starnit imaginatia oamenilor atat de mult cum a facut-o gorila de munte, cea mai mare dintre primate si ultimul membru al familiei de maimute cunoscut de oamenii de stiinta. Majoritatea gorilelor traiesc in locuri inaccesibile, in padurile dense din Africa si doar in ultimii 30 de ani oamenii de stiinta au mai invatat cate ceva despre ele.

Un lant de opt munti vulcanici trec prin sectiunea de vest din Valea Riftului, fiind la granita dintre Uganda, Republica Democrata Congo si Rwanda. Acesti munti spectaculosi si Parcul National din Uganda reprezinta refugiul pentru gorila de munte, o subspecie aflata pe cale de disparitie. Au mai ramas doar 630 de gorile de munte.

 

gorila-de-munte-fata-masiva

Caracteristici fizice

Gorila de munte este masiva, cu un trunchi scurt si gros, piept si umeri largi. Urechile si ochii sunt depasiti de capul mare si de botul scurt, negru si fara par. Masculii maturi au muschii pieptului dezvoltati facand capul sa arate chiar mai mare. Bratele sunt mai lungi decat picioarele groase. Masculii maturi sunt de doua ori mai mari decat femelele.

Mediu de viata

Cea mai mare amenintare pentru gorila de munte este pierderea mediului de viata. Solul vulcanic bogat al muntilor este evaluat ca fiind foarte bun pentru agricultura. In Rwanda, Uganda si Congo un program regional de conservare a subliniat importanta mentinerii padurilor virgine si necesitatea locuirii unor grupuri de gorile pentru turism, acest lucru a ajutat la supravietuirea gorilelor de munte.

 

pui-gorila-de-munte-conducator

Comportament

Gorila de munte este mai degraba timida si retrasa decat feroce si periculoasa. In general, nu ataca decat atunci cand ii este amenintata familia. Grupurile de familii de gorile de munte sunt foarte apropiate si pot numara pana la 30 de membri. Chiar daca este mai mic, grupul are intotdeauna un conducator mascul mai batran, o femela sau mai multe si cativa pui.

Gorilele de munte sunt foarte atasate de membrii propriului grup si chiar daca grupurile se intalnesc si se amesteca, acestea vor ramane langa familia lor. Un mascul batran cu fire de par argintii, va conduce fiecare grup avand rol de protector si aparator al grupui de gorile de munte.

Gorilele de munte continua sa se plimbe pe o suprafata de 15-20 kilometri patrati, hranindu-se si odihnindu-se pe tot parcursul zilei. Pentru ca gorila de munte este o primata nomada, aceasta isi va construi in fiecare zi, la apusul soarelui, alt adapost in copaci sau pe sol.

Ierarhia grupului, ritualurile si comportamentul direct dintre masculi previn conflictele  intre si in grupuri. Intr-un atac, gorilele de munte tipa, smulg frunzele, apuca diverse lucruri cu gura, stau in cele doua picioare din spate, lovesc pieptul cu pumnii si alearga pe toate cele patru membre.

Hrana

Animalele de aceste dimensiuni au nevoie de multa hrana, iar vegetariana gorila de munte nu face exceptie.  Mananca o varietate de plante, printre favoritele ei se numara: telina salbatica, bambus, ciulini, urzici si anumite fructe. Aceste plante au suficienta umiditate astfel incat gorila de munte nu mai are nevoie de apa.

Ingrijirea puilor

Gorila de munte are o rata mica de nasteri. Femelele dau nastere la pui in jurul varstei de 10 ani, iar urmatoarea nastere se va petrece dupa 3-4 ani. Un mascul va incepe sa se reproduca la varsta de 12-15 ani, cand paraseste propriul grup. Gorila de munte femela este fertila doar trei zile in fiecare luna, rezultand un singur pui.

Puii de gorila de munte sunt mici si slabi, cantarind aprope 1 kilogram. Miscarile lor sunt fel de necontrolate ca cele ale copiilor, insa cresc mult mai rapid, la 3-4 luni vor putea sta in picioare, dar cu suport.

Puiul de gorila de munte suge lapte pana la varsta de un an, fiind apoi intarcat treptat pana la varsta de 3 ani si jumatate, cand este mai independent.

gorila-de-munte-cu-pui-lapte

 

Pradatori

Singurii pradatori cunoscuti ai gorilelor sunt leoparzii si oamenii. Crocodilii sunt potentiali pradatori ai puilor de gorila. In vestul Africii, gorilele de munte au fost vanate pentru carne sau pentru a elibera spatiul pentru agricultura. In estul Africii, gorila de munte a devenit victima capcanelor puse pentru antilope si alte animale.

Braconierii au distrus familii intregi de gorile in incercarea lor de a captura puii pentru gradinile zoologice, in timp ce altele sunt vanate pentru a le vinde capul si mainile ca trofee.

Ştiati ca…

Gorilele de munte rareori ataca oamenii? Intr-o intalnire cu gorila, oamenii ar trebui sa respecte spatiul acesteia si sa nu o faca sa se simta urmarita.

Gorila de munte este vulnerabila la multe boli si paraziti, inclusiv la pneumonie in timpul sezoanelor reci lungi?

 

 

om-si-gorila-de-munte

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra