1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

ARDENEZCalul Ardenez este cunoscut drept si cal ardenez belgian sau ardenez francez. Este unul dintre cei mai grei cai de rasa. Suedezii au inceput sa dezvolte propria lor versiune in anii 1800, insa astazi este considerata ca fiind o rasa separata.
Ardenez
Standard rasa
Nume Ardenez
Inaltime 155 cm
Culoare Castaniu, crem, gri, auriu si rosiatica.

Origine si istoric

Aceasta rasa a ajutat la dezvoltarea mai multor cai de tractiune ca cel belgian, rusesc, Auxois si Trait du Nord. Calul Ardenez este, probabil, cea mai veche rasa de cai de tractiune din Europa.

De-a lungul secolelor, calul ardenez a ajutat destul de mult umanitatea sa cucereasca lumea. A purtat pe spatele sau cavalerii, a ajutat oamenii sa care lemnul din padure, sa are pamantul dur, a carat greutati si a servit la cararea artileriei grele in razboaie, pana la cel de-al doilea razboi mondial. Astazi, nobilul cal Ardenez este crescut mai mult pentru carnea sa. 

Descriere fizica

Calul Ardenez nu este cel mai inalt cal din lume, insa pare atat de inalt doar pentru ca este foarte masiv. Aproape majoritatea raselor de cai devin mai subtiri datorita cererii pietei, insa nu a fost cazul si calului Ardenez.

Calul Ardenez ajunge la o inaltime de 155 centimetri, insa poate cantari o tona! Comparativ cu restul corpului, ochii par foarte mici, insa nu este predispus la a fi timid, comparativ cu alti cai care au ochii mici. Coama si coada sunt foarte groase, la fel si blana de pe picioare, ce porneste de la genunchi si ajunge la copite.

Calul Ardenez poate avea blana de culoare castanie, crem, gri, aurie si rosiatica. De asemenea, poate fi si neagra, insa din anumite motive aceasta culoare nu este recunoscuta ca facand parte din standardul rasei. Petele albe nu sunt acceptate in standardul rasei.

Ingrijire si hrana

Calul Ardenez se maturizeaza foarte repede si este usor de ingrijit si pastrat. In ciuda marimii mari, aceasta rasa nu are nevoie de hrana multa si costa destul de putin hranirea acestuia. 

Utilitate

Calul Ardenez este excelent pentru artilerie. In prezent, este folosit in special pentru carnea sa, deoarece este destul de musculos. Pe langa acest lucru, calul Ardenez este folosit la muncile forestiere, in ferma si ca hobby. Aceasta rasa este extrem de folosita pentru cursele competitive organizate in Europa. Poate lucra pe terenurile dure si pe dealuri.

Din pacate, valoarea calului Ardenez a fost diminuata din cauza tehnologizarii agriculturii. 

Cal Ardenez pret

Astazi, 31 ianuarie 2013, un cal Ardenez de rasa pura poate avea ajunge la pretul de 15000 lei.

cal-ardenez-curse-competitive

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra