1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

CAL ARABCalul arab, una dintre cele mai vechi rase de cai din lume, este si cea mai pura rasa de cai. Acesta exista de cel putin 4.500 de ani. 
Cal arab
Standard rasa
Nume Cal arab
Inaltime 1.5 metri
Culoare Gri, alb, castaniu, negru

Origine si istoric

Calul arab exista inca de pe vremea lui Muhammad. De asemenea, se considera ca a fost dezvoltat de catre beduini (arabii nomazi) in desertul Africii si aceasta rasa a fost extinsa de la oceanul Atlantic pana la desertul arab. In acelasi timp cu raspandirea islamului, s-a raspandit si calul arab pentru a fi inmultit in Orientul Mijlociu si nordul Africii. Odata cu invazia maurilor in Spania, in secolul al VII-lea, calul arab a fost introdus si in Europa. 

calul-arab-origine-si-istoric

 

Descriere fizica

Calul arab este o aparitie impresionanta, desi mic de statura, are doar 1,5 metri inaltime. Partea distinctiva la aceasta rasa este linia corpului si capul. Are 17 coaste, 5 oase lombare si 16 vertebre, in timp ce toate celelalte rase de cai au 18 coaste, 6 oase lombare si 18 vertebre.

Calul arab are o structura osoasa puternica si un cap cu trasaturi fine. Aceasta rasa poate avea mai multe culori: gri, alb, castaniu sau negru.

Calul arab are o infatisare unica si frumoasa. In general, sunt mici de statura si usor de recunoscut dupa fata bombata si trasaturile fine. Calul arab a contribuit la dezvoltarea altor rase de cai: lipitan si pur sange arab, continuand sa imbunatateasca si alte rase.

Comportament si personalitate

Demult, calul arab era renumit pentru rezistenta si curajul sau. Astazi sunt renumiti pentru orientarea catre oameni, dispozitia afectuoasa, cei face, totodata, animale de companie minunate. Calul arab este cunoscut ca fiind un cal inteligent, invata repede si orientat catre a-ti face pe plac. 

calul-arab-negru-animale-de-companie

 

Ingrijire si hrana

Majoritatea cailor arabi necesita putina hrana datorita mediului sarac in care s-a dezvoltat, desertul si staturii sale mai mici. Acest lucru nu inseamna ca acesti cai pot fi foarte slabi sau se multumesc cu hrana de slaba calitate. Ca oamenii, au nevoie de vitaminele si mineralele necesare pentru a se pastra in forma. Atunci cand este periat, oasele calului arab nu ar trebui sa se simta la atingere. Daca totusi primeste suficienta mancare si este in continuare slab, inseamna ca ar trebui sa fie vazut de un medic veterinar.

Din fericire, calul arab nu necesita o hrana speciala. Un furaj de buna calitate si apa proaspata in permanenta este tot ce are nevoie. Cerintele se schimba in functie de varsta calului arab si de utilizarea lui. Are nevoie de mai multe calorii atunci cand este mai activ si in sezonul rece. Caii folositi in spectacole sau concursuri au nevoie de suplimente. De asemenea, mai pot avea nevoie de un bloc de sare, doar la recomandarea medicului. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Caul arab este o rasa cu renume datorita picioarelor puternice si oaselor dense, avand sanse slabe de a schiopata. 

cal-arab-cap-picioare-puternice

 

Conditii de viata

Calul arab prospera atunci cand tinut in adaposturi largi, fara ca spatiul sa fie delimitat de bare, deoarece este inteligent si se plictiseste usor. Mai poate fi predispus la dezvoltarea unor obiceiuri nervoase atunci cand este limitat de alti cai. Pentru a fi mereu activ, este indicat sa aiba la dispozitie un obiect cu care se poate juca, o minge de cai. 

Utilitate

Calul arab se maturizeaza mult mai incet decat ceilalti cai si nu va fi complet dezvoltat pana la varsta de cinci ani. Acest lucru inseamna ca exemplarele de cal arab tinere vor fi protejate de eforturi intense, pentru a nu se accidenta. Echitatia intensa si sariturile nu sunt o idee buna pentru calul arab tanar.

Ii place sa-ti faca pe plac, insa poate sa nu fie potrivit pentru copii sau incepatori deoarece este energic si plin de viata.

Calul arab  o prestatie buna in spectacole, dresaj si echitatie datorita delicatetii si agilitatii sale. Este un bun saritor peste obstacole, dar nu neaparat si un bun competitor.  Aceasta rasa de cai este rezistenta, putand parcurge intre 50 si 160 de kilometri in aceeasi zi. 

 

 

cal-arab-bun-saritor

Reproducere

Sunt multe de stiut inainte de a incepe sa imperechezi calul arab. In primul rand este nevoie de o cunoastere foarte buna a rasei si istoricul fiecarui exemplar, iar acest lucru poate dura ani intregi. In primul rand, crescatorii ar trebui sa aiba o viziune clara asupra calului arab si sa descopere ce linie genetica este cea ai buna pentru reproducere.

Crescatorii responsabili studiaza foarte atent genotipul fiecarui cal arab si supun calul la teste pentru a descoperi eventualele probleme. Crescatorii protejeaza rasa araba de boli genetice ca cele autoimune. Reproducerea rasei de cal arab necesita timp si angajament, pentru a te bucura apoi de rezultate. 

manz-arab

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra