1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

BIBILICADomesticita si inclusa in colectiile de pasari exotice, bibilica (Numida meleagris) este usor de recunoscut si foarte intalnita, in special in Africa, continentul de origine. In alte colturi ale lumii s-au format deja ferme de crestere a bibilicilor. 
Bibilica
Standard rasa
Nume Bibilica
Tara de origine Africa
Marime 50-75 cm
Culoare Penaj negru cu pete albe
Capacitate la nastere 6-15 pui

Descriere fizica

Bibilica (Numida meleagris) are un cioc mare, rosu la baza si alb in varf. Masoara 50-75 centimetri lungime, iar lungimea aripilor atinge aproape un metru. Corpul este rotund, gatul lung, coada scurta si capul subtire.

Penajul este aproape negru, cu multe pete mici albe, iar pe aripi aceste pete devin lungi, ca niste bare. Gatul este de culoare gri-negru, capul are pielea albastra.

Puii de bibilica au un model asemanator al penajului, insa culoarea este gri-maronie. Exista o multime de subspecii de bibilica si fiecare difera prin marime, modelul penajului si cap. Speciile domesticite sunt si mai variate, existand chiar bibilici albe, gri si baltate

bibilica-profil-penaj

 

Comportament si personalitate

Bibilica este relativ sociabila, o pasare gregara, in special iarna cand se aduna pentru a se incalzi. Se cocoteaza in copaci si prefera sa mearga decat sa zboare. Va zbura doar atunci cand se simte amenintata. 

Ingrijire si hrana

Bibilica mananca seminte, insecte, rozatoare, melci, reptile, cereale, fructe si flori. 

bibilici-hrana

 

Conditii de viata

In salbaticie, bibilica prefera campiile uscate, savane cu copaci si poate fi gasita deseori pe terenurile agricole , parcuri si gradini suburbane.

Bibilica evita mediul de viata dens ca padurile sau mlastinile. Aceasta pasare a fost introdusa cu succes in multe regiuni ale lumii: Yemen,  Franta, Australia, Brazilia, Romania.

pana-bibilica-campiile-uscate

 

Reproducere

Bibilica este o pasare monogama, iar comportamentul de curtare implica angajarea masculilor in lupte agresive, chiar pana la moarte, doar pentru a impresiona femelele. Cuibul este facut dintr-o sapatura in pamant , de obicei in iarba deasa. Ouale de forma ovala variaza in culoare de la alb la crem si unele au pete maronii. In general, bibilica depune 6-15 oua ce vor fi incubate timp de 25-30 zile.

Masculii vor avea grija de pui timp de 10-14  zile pana cand femela bibilica isi revine dupa perioada de incubatie.  Puii de bibilica vor depinde de parinti timp de 50-75 de zile, insa vor ramane alaturi de grup pana la urmatorul sezon de imperechere. 

bibilica-cu-pui-rasa-monogama

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra