1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

PREPELITEPrepelita japoneza este originara din estul Asiei. In salbaticie, acestea sunt pasari migratoare ce traiesc pe campii si terenuri cultivate. Domesticirea prepelitelor a inceput inca din secolul al XIV-lea. La inceput, a devenit populara ca pasare de joaca, ulterior a devenit comerciala datorita oualelor si carnii gustoase. Marea revolutie a cresterii prepelitelor a avut loc in 1910, cand s-au impartit in doua categorii: pentru oua si pentru carne.
Prepelite
Standard rasa
Nume Prepelite
Tara de origine Asia
Greutate 150 grame
Inaltime 20 cm
Culoare Galben-bruna

Caracteristici fizice

Culoarea prepelitei japoneze este galben-bruna, cu o dunga deschisa pornind dintre ochi pana la mijlocul capului, insa poate avea si alte culori ca: alb, alb-rosiatic, rosu-brun patat sau crem-maro. O prepelita matura ajunge pana la 20 centimetri inaltime si 150 grame greutate.

 

prepelita-alba-apa

Hrana

Cerintele unei prepelite sunt minime si includ: amestec pentru papagalii mici, insecte, iarba si legume. In salbaticie, prepelitele au nevoie de acces zilnic la apa si sunt gasite mereu in preajma unei surse de apa. Apa proaspata este esentiala pentru orice pasare. Prepelitele scurma pamantul ca orice alte pasari in cautarea de rame si insecte.

Comportament

Prepelitele au fost crescute timp de sute de ani, iar temperamentul lor este mult mai apropiat de al unei pasari de curte decat de al prepelitei salbatice. Datorita trasaturilor de pasare domestica, aceasta poate convietui alaturi de orice pasare de curte.

Mediu de viata

Prepelitele pot fi tinute in custi sau adaposturi mici, intr-un metru patrat pot sta 10-15 exemplare. Vor asigura suficiente oua pentru o familie de 4 persoane. Prepelitele raman la sol si nu sar pe locuri mai inalte. Pot fi tinute impreuna cu alte pasari. Pot fi tinute si afara, insa au nevoie de un adapost pentru a se feri de vremea urata. In mod normal, prepelitele inceteaza sa mai faca oua pe perioada iernii, insa daca vor fi tinute intr-un adapost cu suficienta lumina si o temperatura de 16 grade Celsius, acestea vor continua sa faca 280-290 oua pe an.

 

prepelite-in-iarba-custi

Reproducere

Daca doresti sa cresti prepelite doar pentru oua, un mascul la 3 femele este proportia potrivita. Acestea nu-si clocesc ouale, de aceea daca doresti sa le cresti numarul, vei avea nevoie de un incubator.  Prepelitele incep sa faca oua la varsta de 8-10 saptamani, iar perioada de incubatie a unui ou dureaza 18 zile.

Ouale de prepelita si sanatatea

Cercetatorii britanici spun ca ouale de prepelita ar trebui sa fie privite ca un super-aliment, pentru ca au un impact bun asupra sanatatii si chiar ajuta in lupta impotriva obezitatii. Oul de prepelita este foarte bogat in elemente nutritive si cu totii ar trebui sa consumam macar unu in fiecare zi.

Oul de prepelita este bogat in antioxidanti si vitamina D, A, B1, B2, B6, B12, fier, magneziu, zinc, cupru, fosfor si micro-nutrienti esentiali, minerale si aminoacizi, toate fiind elemente recomandate pentru consumul regulat. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat sa fie consumate in stare cruda. 

oua-de-prepelita-impotriva-obezitatii

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra