1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

BOA CONSTRICTORBoa Constrictor
Standard rasa
Nume Boa Constrictor
Tara de origine America Centrala si Sud
Greutate 30-100 kg
Marime 2-5 m
Culoare Gri, maro, roz, portocaliu si negru.
Speranta de viata 30 de ani

Şarpele Boa Constrictor este un sarpe de mari dimensiuni, recomandat in special persoanelor care au experienta in manevrarea serpilor. Are nevoie de un terariu mare, decorat cu crengi si ascunzatori, unde se poate retrage. Nu este agresiv cu stapanii, insa deoarece este foarte mare, trebuie manipulat de mai multe persoane. Totusi, atunci cand este foarte nervos musca puternic!

Origine si istoric

Şerpii Boa Constrictor sunt originari din America Centrala si de Sud, fiind mai des intalniti in Mexic, Argentina, Brazilia, Columbia, Costa Rica, Ecuador, Peru sau Venezuela. Prefera padurile tropicale umede si mlastinile, insa pot fi gasiti si in zone mai uscate. Cand sunt mici sunt serpi arboricoli, insa la maturitate devin terestri.

Apar si in zonele locuite de oameni, unde sunt atrasi de rozatoare. In perioadele caniculare sau racoroase ale anului, sarpele Boa Constrictor este foarte inactiv.  

Boa-constrictor-rozatoare

Descriere fizica

Şarpele Boa Constrictor este un sarpe de dimensiuni mari, cu un corp masiv si gros, gat subtire si cap mare, triunghiular. La maturitate atinge lungimea de 2-3 metri si greutatea de 30 de kilograme. Exista insa si specimene care pot atinge 4,5-5 metri si aproape 100 de kilograme.

Are corpul acoperit cu o piele de diverse culori, de la gri si maro pana la roz, portocaliu si negru. Pielea este punctata de sei maro, care sunt mai mari si mai vibrante catre coada. De altfel, sarpele Boa Constrictor mai este cunoscut si sub numele de Red Tail Boa (boa cu coada rosie).

La aceasta specie de serpi, femelele au corpul mai lung si mai gros, in timp ce masculii sunt de dimensiuni mai mici.  

Comportament si personalitate

Şarpele Boa Constrictor este in captivitate un sarpe docil si chiar prietenos, mai ales la maturitate. Totusi, nu este un sarpe recomandat incepatorilor, deoarece este foarte mare si puternic, fiind nevoie sa fie manipulat de doua persoane.

Cand este pui, sarpele Boa Constrictor este mai agresiv, deoarece este foarte stresat si nu se simte in siguranta. In timp insa, dupa ce se obisnuieste cu terariul si cu stapanii, Boa Constrictor devine un adevarat animal de companie. In plus, este si foarte frumos, cu coloritul sau atragator, devenind astfel rapid un punct de atractie al casei.

Totusi, nu ii place sa fie deranjat foarte mult si va deveni chiar agresiv daca este sacait prea mult. Persoanele care au grija de astfel de serpi trebuie sa tina cont de acest aspect, deoarece muscatura de Boa Constrictor, chiar daca nu este veninoasa, este foarte dureroasa.  

Boa-sarpe-adult

Ingrijire si hrana

Boa Constrictor este un sarpe neveninos, care isi ucide prada prin constrictie, inainte de a o manca. In salbaticie, sarpele Boa Constrictor este mai activ la rasarit si la apus, astfel ca este bine ca si in captivitate sa fie hranit la aceleali ore. In salbaticie se hraneste cu soparle, pasari si mamifere mici, insa in captivitate este bine sa fie hranit cu rozatoare, soareci si pui de sobolani.

Şerpii de dimensiuni foarte mari pot fi hraniti si cu pui de iepuri sau gaina. Este indicat ca hrana sa fie congelata, pentru ca sarpele sa nu fie ranit sau muscat de prada vie speriata. Este bine ca un sarpe adult sa fie hranit odata pe saptamana. De altfel, este indicat sa ai grija la cantitatea de mancare pe care o oferi sarpelui, deoarece se pot ingrasa foarte repede.

Excesul de greutate are un impact majo asupra serpilor, care traiesc mult mai putin decat cei cu o greutate normala. Bine hranit si ingrijit, un sarpe Boa Constrictor poate trai chiar si 30 de ani. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Şarpele Boa Constrictor este predispus la ingrasare, fapt care ii afecteaza sanatatea si ii scurteaza viata. In plus, ca orice sarpe, este predispus si la infectiile cauzate de bacteriile din apa si hrana. Şarpele Boa Constrictor este predispus si la capuse, purici si acarieni.  

sarpe-boa-constrictor-capuse

Conditii de viata

Deoarece este un sarpe mare, Boa Constrictor are nevoie de un terariu de mari dimensiuni. Ca regula generala, este bine ca terariul sa aiba cel putin 75% din lungimea animalului. Apoi trebuie sa te asiguri ca terariul este bine inchis, astfel incat sarpele sa nu aiba pe unde sa evadeze. Ca substrat pentru terariu este indicat cel din fibra de cocos, deoarece este moale si nu ii afecteaza pielea. Nu sunt indicate substraturile din rumegus de conifere, deoarece contin uleiuri volatile care afecteaza caile respiratorii ale sarpelui.

Din terariu nu trebuie sa lipseasca nici ascunzatorile si crengile, de care sarpele se poate atasa. De asemenea, in terariu trebuie sa existe si un vas mare cu apa, in care sarpele sa se balaceasca. Apa este bine sa fie schimbata zilnic, chiar de mai multe ori, pentru a preveni infectiile bacteriene.

De asemenea, terariul trebuie sa aiba doua zone: una calda ( cu temperaturi de 32-35 de grade Celsius) si o zona rece ( cu temperaturi de 28-32 de grade Celsius).  

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra