1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

BROASCA TESTOASA CU TAMPLE GALBENEBroasca testoasa cu tample galbene
Standard rasa
Nume Broasca testoasa cu tample galbene
Tara de origine Statele Unite
Marime 20-28 cm
Speranta de viata 40 de ani

Daca te gandesti sa-ți cumperi prima broasca țestoasa, gandeste-te la broasca țestoasa cu tample galbene (Trachemys scripta scripta), deoarece e cea mai potrivita specie pentru incepatori. Broasca țestoasa cu tample galbene este o broasca țestoasa atractiva, rezistenta si fascinanta. Broasca țestoasa cu tample galbene este usor de pastrat si aproape intotdeauna prospera in capivitate.

Ține minte ca daca ingrijesti corespunzator broasca țestoasa cu tample galbene, ajunge la o lungime de 10 centimetri in primul an si creste pana la 18 centimetri in al doilea an, iar in al treilea an se face si mai mare. Pregateste condiții de cazare potrivite pentru cerințele broastei țestoase cu tample galbene

Origine si istoric

Apropiata de broasca țestoasa cu tample rosii, broasca țestoasa cu tample galbene este disponibila in industria animalelor de companie de peste 60 de ani. In anii 1990, broasca țestoasa cu tample galbene a devenit si mai disponibila, majoritatea exemplarelor erau achiziționate de cand erau pui.

 Istoria broastei țestoase cu tample galbene a inceput in anul 1857, cand a fost pentru prima oara descrisa de Agassiz. Acestea sunt originare din sudul Statelor Unite si pot trai 40 de ani si chiar mai mult.

 

broasca-testoasa-cu-tample-galbene-animale-de-companie

Descriere fizica

Broasca țestoasa cu tample galbene are o lungime cuprinsa intre 20 si 25 de centimetri, insa poate atinge chiar 28 de centimetri. Inițial, puii de broasca țestoasa cu tample galbene sunt deschisi la culoare, insa culoarea lor devine mai inchisa odata cu trecerea timpului. Carapacea sa de pana la 10 centimetri este aproape rotunda cand este privita de sus.

Carapacea puiului de broasca țestoasa cu tample galbene este verde, iar invelisul de sub corp este de culoare galbena. Capul, coada si membrele sunt in primul rand verzi, cu pete de culoare galben viu in obraji, orientate vertical.

Comportament si personalitate

Broastele țestoase cu tample galbene traiesc mult impreuna. Ele se incalzesc, mananca, dorm si se ințeleg foarte bine una cu cealalta. Ingrijite corespunzator, acestea par extrem de mulțumite. Fiecare miscare a corpului broastei țestoase cu tample galbene face parte dintr-un complex  fascinant de miscari menite sa regleze termperatura corpului, deplasandu-si corpul 15-20 de grade in sus si in jos.

In salbaticie, broastele țestoase cu tample galbene, se retrag pe pietre, copaci cazuți pentru a evita obstacolele din apa. In acest fel, ele se incalzesc cu ajutorul razelor calde de soare. Acelasi lucru fac si in acvariu daca le asiguri o lampa. Cand sta pe uscat, broasca țestoasa cu tample galbene intinde gatul la maxim, sta cu picioarele din spate lipite de sol si separa degetele, pregatita sa se propulseze in apa atunci cand este nevoie. Cand s-a incalzit corespunzator, broasca țestoasa cu tample galbene sare in apa pentru a se racori si a manca.

Broasca țestoasa cu tample galbene este un inotator puternic si agil. Ea de hraneste in timp ce se scufunda si gaseste hrana cu ajutorul vazului, mirosului si chiar atingerii. Poate ramane sub apa mult timp, pana la 40 de minute, mai ales cand apa este rece si metabolismul ei a incetinit.

Cand este gata, broasca țestoasa cu tample galbene va reveni la suprafața pentru a se incalzi si va repeta acest ciclu pe toata durata zilei. 

 

broaste-testoase-cu-tample-galbene-inotator-puternic

Ingrijire si hrana

Broasca țestoasa cu tample galbene este omnivora, adica mananca atat materie vegetala cat si animala, insa necesitațile ei se schimba pe masura ce inainteaza in varsta. Puii de broasca țestoasa cu tample galbene mananca insecte si vor cauta bucați de peste mort. De asemenea, vor manca plantele care cresc in iaz. Pe masura ce creste, broasca țestoasa cu tample galbene va ajunge sa se hraneasca doar cu vegetație in proporție de 95%.

Plantele cumparate de la magazin pentru acvariu sunt excelente in dieta broastei țestoase cu tample galbene. Acestea includ anacharis si cabomba. Aseaza aceste plante in acvariul broastei țestoase cu tample galbene si lasa-le sa pluteasca liber la suprafața. Poți pune, de asemnenea, frunze de salata verde, escarolle si collard, insa acestea trebuie sa fie schimbate in fiecare zi pentru a preveni stricarea lor.

Ii mai poți oferi broastei țestoase cu tample galbene proteine de origine animala: granule de pastrav,  somon si crapul japonz (crapul koi). Ramele, greierii si alte insecte proaspat ucise sunt preferate de broastele țestoase cu tample galbene.

Vegetația ar trebui sa fie in permanența disponibila, insa elementele de origine animala pe baza de proteine ar trebui sa fie administrate la fiecare 2 zile, in cantitați pe care broasca țestoasa cu tample galbene le poate consuma imediat. Neconsumate imediat, aceste elemente de origine animala pot imbolnavi broasca țestoasa cu tample galbene.

Broasca țestoasa cu tample galbene are nevoie de o dieta echilibrata pentru a evita imbolnavirile. Puii de broasca țestoasa cu tample galbene si femelele aflate la ovulație au nevoie de calciu mai mult decat masculii. Le poți da calciu si vitamina D3 o data sau de doua ori pe saptamana. Primavara si la inceputul verii, le poți da femelelor de broasca țestoasa cu tample galbene acelasi supliment de doua ori pe saptamana.

Broasca țestoasa cu tample galbene poate fi manuita daca este obisnuita cu acest lucru, insa majoritatea vor musca. Carapacea broastei țestoase cu tample galbene face parte din corpul ei si e indicat s-o iei in mana cu blandețe.

Ca toate reptilele, broasca țestoasa cu tample galbene se poate descurca singura. Ține broasca țestoasa cu blandețe, iar daca este mare, ține-o cu o mana pe fiecare parte a carapacei. Pastreaza-ți degetele departe de capul broastei țestoase cu tample galbene deoarece gatul ei se poate lungi considerabil atunci cand vrea sa muste. 

broasca-testoasa-cu-tample-galbene-omnivora

 

Sanatate si puncte vulnerabile

Broasca țestoasa cu tample galbene este o creatura rezistenta, insa poate cadea prada bolii daca nu este ingrijita corespunzator. Sanatatea ei depinde de tine, ce condiții de hrana si trai ii oferi.

Cateva boli la broasca țestoasa cu tample galbene:

Pleoapele inchise si ochii umflați rezulta din insuficiența de vitamina A.

Carapacea moale sau bolile metabolice osoase sunt cauzate de incapacitatea metabolizarii calciului.

Carapacea cu gauri sau putrezita a broastei țestoase cu tample galbene este cauzata de calitatea proasta a apei. Igiena imbunatațita este obligatorie.

Afecțiunile respiratorii ale broastei țestoase cu tample galbene sunt cauzate de fluctuațiile de temperatura a apei sau temperatura incorecta.

Conditii de viata

Pastrarea unei broaste țestoase cu tample galbene sanatoasa si fericita este relativ usor. Are nevoie doar de cateva lucruri: un spațiu cu apa curata in care sa inoate, o zona in care sa se usuce si sa se incalzeasca, apa si aer la temperaturi adecvate, iluminare coresounzatoare si o dieta adecvata.

Puteți ține unul, doi sau chiar patru pui de broasca țestoasa cu tample galbene intr-un acvariu adecvat. Dar ține minte ca acestia au de gand sa creasca rapid si in curand vor  avea nevoie de un spațiu mai mare. Apa in acvariu ar trebui sa fie suficient de adanca pentru a se scufunda complet.

O apa mai adanca de 40 de centimetri este chiar mai buna. Apa ar trebui sa fie ținuta la o temperatura de 22-30 de grade Celsius. Asigura-i o zona in care broasca țestoasa cu tample galbene poate sta pe uscat si se poate incalzi. Aceasta zona ar trebui sa fie neteda si sa aiba o suprafața suficienta pentru a se echilibra.

 

broasca-testoasa-cu tample-galbene-1-zona-neteda

Cea mai buna sursa de caldura ste o lampa speciala pe care o poți cumpara de la magazinul de animale. Ataseaza lampa pe marginea acvariului si las-o aprinsa pe timpul zilei. Aceasta nu ar trebui sa stea aprinsa pe timpul nopții.

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra