1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

BUBURUZABuburuza

Exista aproape 5000 de specii diferite de buburuza in toata lumea. Aceste creaturi iubite se mai numesc gandacul-doamna.

Buburuzele vin intr-o multime de culori si modele, insa cel mai intalnit model este cel cu 7 cercuri negre si corpul rosu, lucios.

In multe culturi, buburuza este simbolul norocului si oamenii o indragesc pentru ca este simpatica si linistita, fara sa faca vreun rau oamenilor. Şi fermierii le iubesc pentru ca se hranesc cu afide (insecte mici ce se hranesc cu seva plantelor). O buburuza poate manca 5000 de insecte de-a lungul vietii ei. Majoritatea lor, au corpul oval cu 6 picioarele scurte. In functie de specie, acestea pot avea pete, dungi sau fara model. Cele cu 7 pete negre pot fi rosii sau portocalii, avand cate trei pete pe fiecare parte si una in mijloc. Au capul negru cu doua pete albe pe fiecare parte.

 

buburuza-portocalie-simbolul-norocului

Buburuzele sunt colorate dintr-un motiv: sa transmita pradatorilor „mananca altceva! Am un gust oribil!”. Cand se simte amenintata, buburuza secreta o substanta uleioasa, cu un gust urat, ce acopera genunchii si picioarele. De asemenea, se poate preface ca este moarta. Pasarile sunt principalii pradatori, insa pot cadea victima si broastelor, viespilor, paienjenilor si libelulelor.

Buburuzele isi depun ouale in gramada sau randuri, pe spatele unei frunze. Larvele, care variaza in forma si culoare, ies in cateva zile. Larva buburuzei cu 7 pete negre este lunga si neagra, aratand tepos si cu pete portocalii sau rosii. Uni spun ca arata ca un aligator. Larvele cresc rapid si elimina pielea de cateva ori. Cand cresc suficient, se agata de coada unei frunze, iar intr-o saptamana sau doua  devin mature.

Buburuzele sunt fericite in multe medii de viata, inclusiv campii, paduri, orase, sate si de-a lungul raurilor. Buburuza cu 7 pete este originara din Europa, insa a fost adusa in America la mijlocul anilor 1900 pentru a controla populatia de afide.    

Buburuzele sunt active de primavara pana toamna. Cand vremea se raceste, acestea cauta un loc cald,  unde vor hiberna: busteni putreziti, sub pietre si chiar in interiorul caselor. Coloniile pot contine sute de exemplarecare hiberneaza.

Numele de buburuza vine de la fermierii care se rugau la Fecioara Maria sa le salveze culturile de insecte. Cand a aparut buburuza, fermierii i-au pus numele de „gandacul sfintei noastre”.

Numele stiintific al buburuzei este: Coccinella septempunctata.

Pe masura ce buburuza inainteaza in varsta culoarea sa paleste. In zbor, bataia aripilor este de 85 de ori pe secunda. Ea respira prin orificiile aflate pe corp. In 1999, NASA a trimis buburuze si afide in spatiu pentru a le testa miscarile cand nu exista gravitatie. Desi majoritatea mananca insecte, cateva specii de buburuza mananca plante si sunt considerate daunatori.

 

buburuza-aripi-daunatori

Ştiati ca...

O femela buburuza va depune de-a lungul vietii ei 2000 de oua?

In America de Nord traiesc peste 400 de specii de buburuze?

Isi poate retrage capul in interiorul corpului?

Este insecta oficiala a cel putin 5 state din America?

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra