1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

CAL ANDALUZCalul Andaluz este una dintre cele mai vechi si pure rase de cai din lume. Provine din regiuena spaniola Andaluzia si face parte din grupa cailor iberici. 
Cal andaluz
Standard rasa
Nume Andaluz
Tara de origine Spania
Greutate 400-500 kg
Inaltime 1.5-1.6 m
Culoare Gri, alb, negru, murg

Origine si istoric

Andaluz este denumirea folosita in secolul al IV-lea i. Hr. pentru a descrie caii ce proveneau din Peninsula Iberica. Capatand acest nume stravechi, regiunea Andaluzia, din Spania, a devenit locatia unde s-au concentrat cei mai multi crescatori pentru dezvoltarea acestei rase. Mai exista si astazi crescatori in acea regiune care ajuta la inflorirea rasei de cal andaluz.

Spania a trecut printr-o perioada foarte dificila, recesiunea si pesta cabalina africana a costat viata a mii de cai. Dupa aceasta situatie severa, rasa de cal andaluz a inflorit inca o data, iar astazi exista cateva sute de crescatori de cal andaluz. Clima Spaniei este ideala pentru cresterea acestei rase. 

cai-andaluzi-Spania

 

Descriere fizica

Calul andaluz are o constructie puternica si foarte eleganta. Are o inaltime de 1.5-1.6 metri si cantareste 400-500 de kilograme, are capul mediu ca lungime, rectangular si inclinat. Privit din profil, capul calului andaluz este convex, cu o frunte larga si ochi bine plasati. Ochii sunt vii, avand forma  ovala, fata este dreapta sau putin convexa, moderat de ingusta si supla. Coama este groasa si bogata iar picioarele calului andaluz sunt mari si puternice. Coada este bogata, lasata in jos, intinzandu-se de-a lungul corpului.

Calul andaluz poate avea mai multe culori, cea mai comuna fiind gri, insa poate fi si alb, negru sau murg. 

Ingrijire si hrana

Calul andaluz este usor de intretinut si nu necesita suplimente in exces sau cereale grele. Este nevoie de o monitorizare atenta pentru a nu deveni obez. Calul andaluz poate fi hranit cu fan, iarba, cereale integrale ( ovaz, orz). Alaturi de apa proaspata poate sta si un bloc de sare. Fiecare cal ar trebuie evaluat si hranit individual pentru a i se indeplini toate necesitatile. Ocazional, i se poate da o cantitate mica de lucerna pentru randament.

cal-andaluz-si-dresor-hrana

 

Sanatate si puncte vulnerabile

In plus fata de echilibru si gratie, calul andaluz este foarte constient de corpul sau si nu este predispus la accidente  si nici nu se raneste atat de usor ca alti cai. Este sensibil, insa nu se panicheza atunci cand are probleme. Cand sta in tarc, te va astepta rabdator si nu va fi distrugator ca alti cai. Calul andaluz are o sanatate buna si vei putea sa te bucuri de el pana la varste inaintate.

cal-andaluz-profil-sensibil

 

Dresaj

Recomandarea generala este de a incepe calarirea cailor andaluzi dupa varsta de 3 ani. Calul andaluz se maturizeaza greu si nu ar trebui sa fie calarit cat este tanar. Recomandam tinerea calului andaluz tanar sigur in tarc pentru a preveni accidentele. 
 
Calul andaluz invata repede si este sensibil la rugaminti. Nu au nevoie de repetari multe pentru a intelege o cerinta, lucru ce surprinde multi dresori. Calul andaluz are o inteligenta inascuta, dispus sa faca pe plac si avanseaza repede in dresaj, insa pentru ca sunt sensibili, se recomanda o abordare delicata.  
 
 
cal-andaluz-dresaj

Articole recomandate

Pur sange englez

Cal arab

Vaca baltata romaneasca

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra