1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

LUSITANOCalul Lusitano are cateva descrieri inspirate de putere: ''un cal pentru un rege in zilele de victorie”, „un cal care combina frumusetea si armonia cu un temperament generos si docil, avand o tinuta usoara, confortabila si brilianta''.
Lusitano
Standard rasa
Nume Lusitano
Greutate Aproximativ 500 kg
Inaltime 155-160 cm
Culoare Gri, coniac

Istoric

Calul Lusitano se gaseste in Portugalia, fiind foarte familiar la conformatie cu calul andaluz. Ambele rase de cai se considera ca au acelasi stramos, insa calul Lustitano are un profil andaluzian sau iberic, in timp ce calul Andaluz a dezvoltat o forma orientala. Privind rasa de cai Lusitano, istoria sa este identica cu cea a calului spaniol.

 

cal-lusitano-profil-profil-andaluzian

Caracteristici fizice

Calul Lusitano este preferat dintre toate rasele de cai  portughezi. Este renumit pentru experienta sa ca rasa de cal de razboi si luptele cu tauri.

Calul Lusitano este o rasa usoara si cantareste aproximativ 500 kilograme, avand linii rotunde, o silueta ce se incadreaza intr-un dreptunghi. Inaltimea calului Lusitano ajunge la 155-160 centimetri la varsta de 6 ani, iar culoarea blanii este gri si chiar coniac. Capul este bine proportionat, de marime medie, ochii au forma eliptica, sunt mari, vii, expresivi, emanand incredere. Picioarele calului Lusitano sunt musculoase si armonios inclinate.

 

cal-lusitano-cap-cal-de-razboi

Comportament

Aparitia sa fizica si flexibilitatea impreuna cu caracterul calm si pasionat fac ca rasa de cal Lusitano sa fie una dintre cele mai indragite din lume. Este un simbol al statutului social, de aceea este crescut de familiile bogate din Portugalia.  

Calul Lusitano este nobil, generos si pasionat, insa mereu delicat si dispus sa suporte situatiile dificile.Miscarile sunt rapide, orientate in fata, delicate, avand capacitatea de a-i oferi calaretului confort. Temperamentul calului Lusitano este dragut si voitor, nobil si generos. Aceasta rasa nu se panicheaza usor si este apreciata pentru inteligenta  sa.

Hrana si ingrijire

Calul Lusitano este o rasa cu multa energie si este indicat sa faca multa miscare  dupa un program prestabilit. Acest lucru il ajuta sa se pastreze in forma. 

 

cal-alb-lusitano-rasa-energica

Sanatate si puncte vulnerabile

Pentru ca majoritatea cailor Lusitano sunt de culoare gri, sunt vulnerabili la a dezvolta melanom. Melanomul se poate dezvolta la orice cal ce are o blana deschisa la culoare, din cauza slabei pigmentari a pielii. Melanomul se dezvolta in zonele in care parul este subtire, la bot si coada, asa ca este bine ca aceste zone sa fie monitorizate. Daca observi ceva neobisnuit este bine sa contactezi medicul veterinar pentru a consulta calul Lusitano.

Utilitate

Calul Lusitano este folosit pentru echitatie, dresaj clasic si luptele dintre tauri.

Cal Lusitano de vanzare, pret

In Romania, calul Lusitano este mai putin cunoscut si prin urmare mai putin vandut. Daca iti doresti un cal Lusitano, il poti cumpara azi, 9 noiembrie 2012, din America cu 4.500 dolari, un armasar de 5 luni sau chiar 15.000 dolari, un armasar castrat in varsta de 12 ani.  

cal-lusitano-dresaj-melanomul

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra