1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

CAPRA MURCIANO GRANADINAMurciano Granadina, cunoscuta si sub numelede Murciana, este o rasa de capre crescute atat pentru lapte, cat si pentru carne. Este originara din Spania, din regiunea Murcia, de pe coastele sud – estice ale Marii Mediterane.  
Capra Murciano Granadina
Standard rasa
Nume Capra Murciano Granadina
Tara de origine S-E Spaniei
Greutate 30-60 kg
Culoare Negru, maro inchis

Origine si istoric

Rasa Murciano Granadina este orginara din sud-estul Spaniei, din regiunile Murcia, Almeria, Granada si Alicante. Treptat, aceasta rasa de capre a ajuns si in alte colturi ale lumii, in tari ca Argentina, Brazilia, Mexic si Venezuela. De asemenea, aceasta rasa de capre a fost importata si in Africa de Nord.

In Spania, rasa de capre Murciano Granadina este apreciata pentru simplitatea sa, performantele ridicate si productia excelenta de lapte.

Rasa Murciano Granadina

Descriere fizica

Capra din rasa Murciano Granadina este un animal de dimensiuni mici, comparativ cu alte rase de capre. La maturitate, femelele ating o greutate de 30-50 kilograme, iar masculii de 50-60 kilograme. Corpul este acoperit de un par uniform, de culoare neagra sau maro inchis. Femelele au parul mai scurt si mai subtire, in timp ce masculii il au mai lung si mai rezistent.

De asemenea, masculii au si o barba pronuntata si o pereche de coarne. Urechile sunt de dimensiuni medii, in permanenta alerte, coada este scurta, iar ugerul mare.

Exista doua varietati de capre Murciano Granadina: Veguesi, originara din tinuturile de ses, bine irigate, si Montana, originara din zonele muntoase. Capra Veguesi produce o cantitate de lapte mai mare decat Montana, care este de dimensiuni mai mari.

Capra Murciano Granadina

Utilitate

Capra din rasa Murciano Granadina se adapteaza usor la temperaturile ridicate si la climatul semiarid din zonele sudice ale Spaniei. Este cel mai productiv animal domestic din acest climat, iar capra Murciano este capabila sa produca o cantitate mare de lapte chiar si atunci cand nu vietuieste in cele mai bune conditii.

Capra din aceasta rasa produce aproximativ 500 de litri de lapte in 280 de zile de lactatie. Laptele acestei capre contine 5,3% grasime si 3,4% proteine, o cantitate net superioara fata de cea produsa de alte rase de capre din regiunea Spaniei.

In Spania, aproape toata productia de lapte este folosita in industia lactatelor, la prepararea de diferite sortimente de branza.  

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra