1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

GAITAGaita

Descriere fizica

Gaita (Garrulus glandarius) are penajul de culoare rosiatic maronie, iar penele reflecta razele UV. Creasta sa este deseori ridicata atunci cand comunica, afisand penele albe cu puncte negre. Ciocul sau este negru, iar coada este neagra pe partea dorsala si alba la baza.

Aripile gaitei sunt negre, insa prezinta o banda de culoare albastra. De asemenea, in zbor se mai pot vedea dungile albe ale acestei pasari.

Comportament si personalitate

Gaita (Garrulus glandarius) este o pasare ce isi petrece majoritatea timpului in copaci. Este sedentara pana in momentul in care ghindele cad si este nevoita sa isi gaseasca un alt loc in care sa se hraneasca. Ca alte pasari din familia sa, gaita are un sistem social foarte complex. Afiseaza comportamente de joaca, in mare parte pentru a-si dovedi abilitatile.  

Dominarea dintre doua gaite (Garrulus glandarius) nu este determinata de putere si structurile ierarhice nu sunt stabile. Masculii de obicei domina femelele, insa in anumite situatii, ca atunci cand un mascul naparleste, femela gaita va prelua conducerea. 

Gaita

Ingrijire si hrana

Gaita (Garrulus glandarius) este o pasare omnivora si mananca aproape tot ce prinde. Ghindele reprezinta cea mai mare parte din hrana sa. Va sparge coaja folosindu-se de cioc si va incerca sa ajunga la miez.

Gaita (Garrulus glandarius) va incepe sa stranga ghindele toamna pentru a avea pe parcursul iernii. Aceasta ascunde pana la 4500-11000 de ghinde si va retine locul pentru urmatoarele 10 luni. Deci putem trage concluzia ca atunci cand vine vorba despre mancare, gaita are o memorie buna.

Pe langa ghinde, gaita se mai hraneste si cu fructe, cereale si nuci. Se poate hrani si cu nevertebrate, inclusiv viermi, melci, licmasi si insecte. Ouale nu fac parte din categoria hrana, insa odata ce o gaita invata sa sparga coaja si sa manance continutul, aceasta va continua de fiecare data sa faca acest lucru. 

Conditii de viata

Gaita (Garrulus glandarius) este larg raspandita in Europa si Asia. Este specia de climat temperat care traieste cel mai aproape de asezarile omenesti.

Gaita traieste in frunzisul des, acolo unde exista multi copaci, arbusti si vegetatie inalta. Copacii sunt esentiali in mediul de viata al acestei pasari.

Reproducere

Gaita este o pasare monogama si se imperecheaza o data pe an, primavara, din martie pana in aprilie. Scoate o serie de sunete, unul dintre ele se numeste "chemarea la zbor" si este o invitatie pentru a zbura. Ambii parinti construiesc cuibul si il clocesc.

Pradatori

Gaita (Garrulus glandarius) este o pasare pradata de multe animale, inclusiv pisici, pasari pradatoare si alte animale terestre. Ouale sunt pradate de jderi si pisici. Puii si pasarile mature sunt pradate de pasarile rapitoare. 

Gaita profil

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra