1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

KOALAKoala
Standard rasa
Nume Koala
Greutate 5.1-11.8 kg
Marime 72-78 cm
Blana Densa si lanoasa
Culoare Gri pana la maro
Capacitate la nastere Un singur pui
Speranta de viata 10-20 ani

Mediu de viata

Koala (ursul koala, Phascolarctos cinereus) traieste in estul Australiei, in copaci, mai ales pe ramurile de eucalipt, unde se hraneste si se fereste de pradatori. Se limiteaza la padurile de eucalipt pana la inaltimea de 600 metri.

Caracteristici fizice

Ursul koala din sud este mai mare decat cel din nord, iar masculii sunt intotdeauna mai mari decat femelele. Masculii koala au o inaltime de 78 centimetri, iar femelele au 72 centimetri inaltime, iar greutatea este de 11.8 -7.9 kilograme la masculi si 6.5- 5.1 kilograme la femele. Koala are o blana densa, lanoasa, de culoare gri pana la maro si variaza in functie de locatia geografica.

 

urs-koala-eucalipt

Reproducere

Femelele ating maturitatea la varsta de doi ani, intrand in perioada de calduri la fiecare 27-30 zile, insa se reproduc o data pe an. Perioada de gestatie dureaza 25-35 de zile, dand nastere la un singur pui koala care se va atasa unui mamelon in marsupiu. Va sta acolo timp de 5-7 luni, hranindu-se cu lapte si va fi intarcat la varsta de 6-12 luni. Odata ce puiul de urs koala va incepe sa se hraneasca cu frunze, va creste rapid. Speranta de viata a ursului koala este de 10 ani in salbaticie si au fost cazuri cand a trait chiar 20 de ani in captivitate.

 

koala-cu-pui-animal-sedentar

Comportament

Koala este un animal sedentar. Din cauza hranei sarace in calorii, isi conserva energia prin comportament. Are miscari lente si doarme pana la 18 ore pe zi. In timpul perioadei de imperechere, masculii sunt mai activi, alungand orice potential rival si se imperecheaza cu orice femela disponibila. Cand nu este in timpul perioadei de reproducere, koala are un comportament putin sociabil, traind un singur exemplar in copac. Fiind un animal atat de lent, este lipsit de aparare.

Hrana

Koala este un animal marsupial erbivor, mancand eucalipt si alte plante. Frunzele sunt atat de toxice, incat ursul koala are in stomac o multime de bacterii pentru a-l ajuta sa le digere. Koala se hraneste in special noaptea, ingerand aproximativ 500 grame de frunze.

 

koala-in-copac-animal-marsupial-erbivor

Importanta pentru om

In secolul al XX-lea, koala a fost vanat pana aproape de exterminare pentru blana groasa si calduroasa. In prezent, este protejat de lege si nu mai poate fi vanat.

O alta amenintare pentru ursul koala este distrugerea mediului de viata din cauza incendierii padurilor provocate de oameni, fiind principala amenintare din prezent. O alta amenintare pentru ursuletul koala este microorganismul Chlamydia psittaci, ce provoaca sterilitate.

Lucruri interesante despre koala

O adaptare interesanta este buzunarul de la piept ce il ajuta sa stocheze frunzele nemestecate, pentru momentele in care se muta in zone mai sigure.

Se racoreste prin lingerea bratelor si se intinde la umbra copacilor pentru a se odihni.

koala-blana

 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra