1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

KONIKKonik este denumirea in limba poloneza pentru ''cal mic'', o denumire demna pentru aceasta rasa veche aflata pe cale de disparitie. Poneiul Konik, uneori denumit si Konigs, este considerat ca fiind cea mai apropiata rasa de calul salbatic european, numit Tarpan, ce este deja disparut.
Konik

Poneiul Konik este puntea de legatura dintre Tarpan (calul salbatic) si calul domestic. Acesta are o reputatie de sute de ani pentru temperamentul sau incredibil de bun. Acesta a fost capurat de oameni primavara pentru a face muncile agricole si eliberat toamna, cand munca grea s-a finalizat. 

Origine si istoric

Se considera ca poneiul Konik a trait acum 5000 de ani pe teritoriul Poloniei  de astazi. Pentru ca era mic si destul de obisnuit, concura cu caii mai mari atunci cand venea vorba de a fi introdus in gospodarii. Uneori era sacrificat pentru carne.

Nazistii au luat majoritatea poneilor Konik in Germania, pentru a-i folosi in experimente. Cand Germania a cazut, populatia umana infometata a mancat toti poneii Konik. Insa in anul 1945, s-au descoperit in Polonia 15 ponei Konik.

Au existat cateva tentative de a salva aceasta rasa in cateva rezervatii din Europa, inclusiv in Olanda. Aceste rezervatii numarau in anul 2007, 778 exemplare. Şi in Marea Britanie exista o rezervatie mica.  

ponei-konik-colorit

 

Descriere fizica

Poneiul Konik este usor de recunoscut datorita coloritului si corpului scurt si greoi. Are o inaltime cuprinsa intre 125 si 135 centimetri, un profil drept si o conformatie robusta. Coama si coada sunt destul de groase, fiind pozitionate jos. Are picioare remarcabil de sanatoase pentru o rasa atat de rara, iar copitele sunt destul de groase.

Enciclopedia Interantionala a Raselor de Cai noteaza ca poneiul Konik este capabil de a-si mentine greutatea chiar si atunci cand munceste din greu si poate trai doar cu plante native.

Unii oameni considera ca poneiul Konik este destul de plictisitor, insa altii spun ca are un farmec unic. Culoarea blanii este in general cenusie, insa iarna devine aproape argintie. Unii ponei Konik au blana de culoare maronie. Altii pot avea coada si coama de alta culoare decat blana: gri, negru sau maro. 

Comportament si personalitate

Poneiul Konik are o personalitate prietenoasa, toleranta si este foarte energic cu copiii. Ii place sa fie in preajma persoanelor care il ingrijesc. Pe langa faptul ca este foarte potrivit pentru copii, acesta este destinat si oamenilor. Poneiul Konik este incredibil de puternic si rezistent si este capabil de cea mai grea munca agricola, cu care unii cai nu se pot descurca. 

rasa-konik-puternic

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra