1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

ALTAIRasa de cai Altai este originara din Muntii Altai, iar specimenele din aceasta rasa au inima, plamanii si tendoanele foarte puternic, perfect adaptate la mediile dure de viata.  Asadar, calul Altai este foarte rezistent si viguros, insa usor de ingrijit, esential pentru oamenii din zonele muntoase.
Altai
Standard rasa
Nume Altai
Tara de origine Siberia, m-tii Altai
Inaltime 132-143 cm
Culoare Crem, castaniu, maroniu, negru, gri, crem deschis.

Origine si istoric

Mic ca un ponei, calul Altai sau Altaiskaya este foarte puternic comparativ cu marimea sa mica. Nici nu se stie cat de veche este aceasta rasa. Rasa Altai este denumita dupa muntii Altai din Siberia. Una dintre teoriile legate de aceasta rasa sustine ca aceasta a fost introdusa in America de Nord ce a  dus la dezvoltarea rasei Appaloosa, insa este o legatura ce nu a fost dovedita.

Calul Altai este crescut conform unei metode traditionale sovietice, in care caii nu sunt tinuti in grajd si nu sunt hraniti niciodata cu cereale sau fan. De-a lungul secolelor, aceasta metoda a creat un cal foarte rezistent si sigur ce poate supravietui cu hrana putina.

Astazi, calul Altai este crescut pana la varsta de trei sau patru ani inainte de a fi folosit pentru transport sau chiar pentru carnea sa.

In Romania, nu se accepta consumul de carne de cal, fiind un lucru condamnat de societate.

Descriere fizica

Calul Altai are o inaltime cuprinsa intre 132 si 143 centimetri si cu toate acestea poate cara un om mare pe spatele sau. Corpul sau este putin musculos, capul este patratos, dar destul de dragut, iar urechile sunt destul de mici.

Calul Altai poate avea blana de culoare crem, castaniu, maroniu, negru, gri, crem deschis si coama albicioasa. Mai poate fi si alb la baza si cu pete negre  pe tot corpul, avand un model identic cu al rasei Appaloosa. 

cal-altai-in-zapada-blana

 

Comportament si personalitate

Calul Altai are o capacitate exceptionala de a se adapta la conditiile climatice dificile. Chiar si incrucisarile dintre calul Altai si alte rase manifesta aceasta caracteristica. Este usor de ingrijit si de hranit. Nu are nevoie de o ingrijire speciala, mai ales atunci cand este lasat independent pe pasuni. 

Utilitate

Conform Enciclopediei Internationale a Raselor de Cai, exista un tip de cal Altai crescut doar pentru sursa de carne. Consumul uman si canin de carne de cal este un obicei practicat in Uniunea Sovietica din timpuri stravechi. In prezent, nu se stie daca acest obicei mai predomina.

Calul Altai este folosit la transportul de oameni si bunuri acolo unde terenul este destul de dificil. Mai este folosit si la calarie. 

cal-altai-pasuni

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra