1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

MAIMUTA MACAC JAPONEZMaimuta macac japonez
Standard rasa
Nume Maimuta macac japonez
Greutate 8.4.11.3 kg
Inaltime 52.3-57 cm
Blana Groasa
Culoare Maro inchis, gri, crem deschis
Capacitate la nastere Un singur pui
Speranta de viata 28-32 de ani

Mediu de viata

Maimuta macac japonez traieste in padurile de foioase sau de conifere din zonele subtropicale si subalpine. Se gasesc in cele mai importante trei insule japoneze si in cateva mai mici. Macacii japonezi se descurca bine in afara mediului de viata, fiind introdusi in Loredo, Texas.

In partea nordica a mediului lor de viata, temperatura medie este de 10.9 grade Celsius cu precipitatii abundente, iar in partea sudica temperatura medie este de 20 grade Celsius. Macacii japonezi nu pot evita iernile aspre, petrecandu-le la o altitudine cat mai mica. S-au observat macaci la inaltimea de 3180 metri, insa, de obicei, nu depasesc inaltimea de 1800 de metri.

 

macaci-japonezi-padurile-de-foioase

Caracteristici fizice

Macacii japonezi variaza in culoare de la maro inchis pana la gri sau crem deschis. Au o fata si un posterior de culoare roz-rosiatic. Blana lor este foarte groasa, pentru ca nu hiberneaza, ii ajuta sa treaca de iernile geroase si aspre. Femelele si masculii macaci se diferentiaza, cei din urma fiind mai inalti. Masculii cantaresc 11.3 kilograme si au o inaltime de 57 centimetri. Femelele cantaresc in medie 8.4 kilograme si au 52.3 centimetri inaltime. Se pare ca exista o corelatie intre greutatea lor si climat, macacii din sud cantarind mai putin decat cei din nord.

 

macac-mama-si-pui-blana

Reproducere

Curtarea este foarte importanta in reproducerea macacilor, petrecand in medie 1.6 zile curtand un potential partener de imperechere. Femelele vor fi atrase de masculii cu un rang mai inalt. In acest timp, se vor hrani, vor construi adapostul si vor calatori impreuna.

Femela macac va atinge maturitatea la varsta de 3.5 ani, in timp ce masculii o ating la varsta de 4.5 ani. Perioada de gestatie dureaza 171 zile, dand nastere la un singur pui. Intarcarea intervine la varsta de 6-8 luni la macacii japonezi, insa se poate prelungi pana la varsta de 2.5 ani daca nu mai apare nici o alta nastere intre timp. Femela poate da nastere la pui pana la varsta de 25 de ani.

S-a observat ca femela macac japonez poate purta corpul puiului ei care a murit la nastere sau a fost ucis in atacurile cainilor cateva zile dupa eveniment. De asemenea, s-a observat ca poate ucide propriul pui.

Maimuta macac japonez are o speranta de viata de 28 de ani, insa s-au inregistrat cazuri si de 32 de ani.

 

macac-pui-reproducere

Comportament

Maimuta macac japonez traieste in copaci si pe pamant si este patrupeda atunci cand se afla pe sol. Afiseaza un comportament altruist, manifestat mai ales intre mama si fiica. Acest comportament include protejarea, suportul, impartirea hranei si alertarea atunci cand se apropie un pradator.

Ingrijirea sociala este comuna la macacul japonez. Ingrijirea contribuie la indepartarea parazitilor, crearea si mentinerea relatiilor sociale.

 

maimute-macac-japonez-patrupeda

Hrana

Macacii japonezi sunt primate omnivore, iar dieta lor se schimba sezonier. In timpul verii mananca fructe si seminte in proportie de 20%, iar iarna hrana lor este compusa din frunze mature. Uneori mananca si fungi.

 

macaci-crenguta-brad-omnivore

Pradatori

Macacii japonezi au o multime de pradatori printre care pasari, caini salbatici, lupi si oameni. Pentru ca sunt considerati daunatori pentru agricultura, mai mult de 10000 de macaci japonezi au fost ucisi din 1998 pana in prezent.  

maimuta-macac-pradatori

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra